Atunci când pleci într-o altă țară, mai ales cu mașina personală, te supui unor riscuri. Unele dintre ele sunt acoperite de o asigurare, iar altele nu, din păcate. Pentru românii care au petrecut sejururi în Grecia, se pare că situația este complicată, mulți fiind revoltați de cum li se fură mașinile în insulele din Grecia. Dacă încă nu ai ajuns aici, află ce trebuie să faci dacă rămâi fără acte în vacanță.
Deși această practică este des întâlnită peste tot în lume, atunci când vorbim de stațiuni și, implicit, resorturi, te-ai gândi că există ceva mai multă securitate. Din păcate, realitatea ne-a demonstrat că lucrurile stau cu totul altfel.
Dacă ne referim la insulele din Grecia, statistica arată că din 2019 încoace furturile din și de mașini în Grecia au explodat. Autoritățile de acolo spun că s-au luat măsuri urgente împotriva unor astfel de situații, deși hoții folosesc echipamente speciale și copiază semnalul de pe comutatorul cheii.
Chiar dacă vorbim de mașini mai vechi, sau mai ales de cele noi, majoritatea mașinilor sunt furate pentru piese de schimb, spun autoritățile elene, iar de multe ori piesele sunt scoase conform plângerilor păgubiților.
Piesele de schimb sunt vândute mai ușor și la jumătate de preț. În ultimii ani poliția elenă a sporit patrulele de pază în zonele turistice și a recomandat o atenție sporită atunci când oamenii își parchează mașinile.
Cu toate astea, pe grupurile turistice de pe Facebook, românii sunt revoltați de cum li se fură mașinile în insulele din Grecia. Pe lângă furtul mașinilor, alții s-au plâns că li s-au furat actele din mașini, deși recomandarea multora este a nu se lăsa acte importante în torpedoul vehiculului.
Exemple despre astfel de situații au fost date, inclusiv de cei pățiți, menționând locații precum Kalligratia, Lefkada, sau Salonic și Atena, orașe pline de imigranți.
Dacă ești într-o situație de acest gen, una nefericită de altfel, este importantsă știi ce trebuie să faci dacă rămâi fără acte în vacanță. În primul rând va trebui să raportați furtul autorităților locale, în funcție de țara unde vă aflați.
În baza aceste reclamații se vor verifica datele mașinii și vi se va elibera o dovadă înlocuitoare a actelor, dar numai pentru a putea ieși din țara respectivă și pentru a reveni în România. Odată ajuns în țară, va trebui să declarați pierdute actele și, conform legislației, să refaceți documentația mașinii.
Dar, în loc să treceți prin aceste proceduri, ce s-ar putea întinde pe termen lung, mai bine ar fi să nu vă lăsați actele mașinii în torpedou, ci să le aveți asupra voastră, sau să le puneți bine în camera de hotel.