Înmatriculare auto în 2022. Ce acte sunt necesare

Procesul de înmatriculare auto poate părea dificil, unul dintre motive fiind birocrația din România. Totuși, dacă știi care sunt actele necesare, dar și pașii pe care trebuie să-i urmezi, vei vedea că poți duce această sarcină la bun sfârșit fără prea mari bătăi de cap. Află, în continuare, ce documente sunt obligatorii pentru dosarul de înmatriculare.

Înmatriculare auto în 2022

În 2022, eliberarea unui duplicat certificat de înmatriculare, precum și păstrarea numărului pot fi realizate online. Înmatricularea mașinii se face la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV) din toate judeţele ţării, instituţii aflate în subordinea Prefecturilor.

Anul acesta, înmatricularea auto îi costă pe șoferi aproximativ 100 de lei pentru transcrierea mașinilor înmatriculate în România (reînmatriculare/transcriere vehicul) și peste 600 de lei dacă mașina este adusă din străinătate. În acest caz, este necesară în plus autenticitatea RAR.

Înmatricularea auto se referă atât la înmatricularea unei mașini noi, cât și la transcrierea dreptului de proprietate. De asemenea, este valabilă și în cazurile în care actele oficiale emise de DRPCIV, ca de exemplu certificatul de înmatriculare, au fost furate, pierdute sau distruse.

Citește și: Ce se întâmplă cu taxa pentru numerele de înmatriculare. Vești bune pentru milioane de șoferi români

Ce acte sunt necesare

Atunci când vorbim despre un autovehicul nou, proprietarul va primi de la dealerul de la care a achiziţionat maşina, majoritatea actelor necesare pentru înmatriculare, excepție făcând documentele de la serviciul local de impozite şi taxe din cadrul Primăriei.

Așadar, iată care sunt actele necesare pentru înmatriculare auto în 2022:

 • Cererea înmatriculare auto (poate fi descărcată aici);
 • Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza Serviciului de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei (în cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia);
 • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei (taxa poate fi achitată online aici);
 • Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
 • Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
 • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie;
 • Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
 • Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare (taxa poate fi achitată online aici).

Documente pentru transcriere:

În situația în care înmatricularea se referă la transcrierea dreptului de proprietate, respectiv înmatricularea unei maşini care a fost deja înmatriculată în țara noastră, pe lângă actele care se solicită la înmatricularea unei maşini noi, mai sunt necesare următoarele:

 • Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate;
 • Plăcuţele cu numărul de înmatriculare, dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv;
 • Când se face transcrierea, nu mai este necesară fișa de înmatriculare, dacă există un contract de înstrăinare-dobândire între vânzător și cumpărător semnat și vizat de autoritatea locală (Serviciul Impozite şi Taxe al Primăriei).