Cartofii sunt una dintre cele mai satisfăcătoare legume care se cultivă. Iar momentul însămânțării răsadurilor este extrem de important. Cartofii cultivați în grădină sunt cu adevărat ceva deosebit, dar dacă vrei să aflii ce trebuie să faci cu răsadurile de cartofi la o săptămână după plantarea în grădină, citește mai departe și vei afla secretul legumicultorilor de top.
Luna aprilie este o lună aglomerată pentru însămânțări. Mai întâi restul culturilor de vreme rece, apoi primele culturi de vreme caldă. Așa cum bine se știe, unul dintre motivele pentru care cartofii sunt o cultură atât de populară la nivel mondial este faptul că sunt foarte ușor de cultivat.
Așa că, vei fi încântat să știi că vor înflori în pământ, în straturi supraînălțate sau în containere. Ca sursă ieftină și foarte gustoasă de carbohidrați, vitamine și minerale, cartoful este greu de învins.
Dacă ne referim la când se plantează cartofii în grădină, primii cartofi de sămânță timpurii, numiți în mod obișnuit cartofi noi, își produc recolta în iunie și iulie.
Ar trebui să vă rezervați dreptul de a pune în pământ cartofii de sămânță încolțiți între februarie și aprilie, în funcție de vreme și de momentul în care doriți să recoltați. Având nevoie de doar 9-13 săptămâni pentru a crește, primii cartofi timpurii produc tuberculi gustoși, cu o pulpă albă și ceroasă.
După cum spun și experții, este perioada în care răsadurile de cartofi timpurii sunt plantate la o adâncime de 10 cm, cu cel puțin 25-30 cm între fiecare cartof, lăsând 45 cm între rânduri pentru a le oferi plantelor suficient spațiu pentru a crește și a se extinde.
Nouă până la 12 săptămâni mai târziu, veți observa că florile încep să înflorească, iar acest lucru indică faptul că tuberculii au prins și puteți începe recoltarea. Este momentul să știi ce să faci ca o rădăcină de cartofi să rodească intensiv, și astfel să ai parte de culturi bune de cartofi în acest an.
Tot în această perioadă, mai spun experții, luna aprilie este momentul când se face erbicidarea pentru răsadurile de cartofi, la cel mult 6 zile de la plantare, înainte de apariția primilor muguri.
Ulterior, se va trece și la celelalte procese, pecum udarea, aerisirea, fertilizarea și, bineînțeles aplicarea unor tratamente pentru răsadurile de cartofi, dar asta cu cel puțin 12 zile înainte de însămânțare.
Cartofilor le place solul bogat și umed, care a fost îmbunătățit treptat cu materie organică, cum ar fi compostul bine descompus sau gunoiul de grajd. Evitați solul slab drenat pentru a preveni putrezirea tuberculilor. Un loc însorit pe parcelă va încuraja creșterea puternică pe care o urmăriți.
Plantați primii răsaduri odată ce solul a început să se încălzească la începutul primăverii. A doua răsadniță se plantează câteva săptămâni mai târziu, în timp ce răsadurile principale urmează câteva săptămâni mai târziu, la mijlocul primăverii.
Referitor la ce distanţă se pun cartofii în grădină, conform experților, plantați cartofii de sămânță în șanțurile săpate sau în gropile de plantare individuale. Plantați tuberculii la o adâncime de aproximativ 15 cm și spațiați-i la o distanță de 30 cm de-a lungul rândului. Rândurile suplimentare ale soiurilor timpurii trebuie să fie distanțate la cel puțin 45 cm, în timp ce soiurile principale au nevoie de cel puțin 75 cm lăsați între rânduri.
Puteți recolta tuberculii mici, ca și cartofii noi, imediat ce plantele încep să înflorească, la câteva luni după plantare. Din acest moment, continuați să recoltați soiurile timpurii în etape, lăsând plantele rămase să crească până la nevoie.
Această abordare eșalonată a recoltării vă permite să vă bucurați de cartofi cât mai proaspeți și mai gustoși. Cartofii de cultură principală se recoltează de obicei spre sfârșitul verii sau la începutul toamnei, după ce frunzele au murit.
Lăsați tuberculii sub pământ timp de încă două săptămâni, apoi, într-o zi uscată, ridicați-i cu o furculiță, având grijă să nu străpungeți niciunul dintre tuberculi. Îndepărtați excesul de pământ, lăsați cartofii să se usuce la aer timp de câteva ore, apoi depozitați-i la adăpostul luminii, într-un loc răcoros, dar ferit de îngheț.