După cum bine se știe, cartofii preferă o locație însorită, un sezon de creștere lung și un sol fertil și bine drenat pentru a obține cele mai bune producții. Dar, există câteva trucuri care te pot ajuta. Așa că, citește mai departe și află când se plantează cartofii în grădină, de fapt, precum și care este secretul pentru o recoltă de invidiat în toamnă.
Cartofii sunt clasificați în funcție de clasa de maturitate, timpuriu, sezon mijlociu sau târziu, de utilizarea, și anume ca perioadă de coacere, prăjire, fierbere, sau de caracteristicile tuberculilor, anume ruginie, netedă sau colorată.
Atunci când selectați soiurile, luați în considerare mediul de cultivare, utilizarea principală și cât spațiu aveți la dispoziție pentru a cultiva plantele. Majoritatea soiurilor cresc bine peste tot, dar nu toate sunt disponibile. Majoritatea centrelor de grădinărit și a pepinierelor dețin soiuri care produc tuberculi de semințe de înaltă calitate, productivi și adaptați la condițiile locale.
Unul din secretele grădinarilor este să plantați bucățile de semințe de cartofi direct în grădină cu 14-21 de zile înainte de ultima dată de îngheț. Pentru o maturitate mai timpurie, plantați cartofii printr-un mulci de plastic negru. Însămânțați lateral cu îngrășământ suplimentar cu azot pentru a ajuta la creșterea unei plante mari.
Atunci când cumpărați cartofii de sămânță, vedeți, în primul rând, ce soiuri alegeți și ce fel de cartof este, deoarece diferite soiuri sunt potrivite pentru diferite metode de gătit. În general, cartofii tineri sunt mai buni pentru fierbere și salate, deoarece conțin mai puțin amidon și, prin urmare, nu se descompun atât de repede, în timp ce cartofii mai mari sunt mai potriviți pentru piure și coacere.
Cartofii noi, de exemplu, se cultivă rapid, fiind plantați de obicei la sfârșitul lunii martie și recoltați în iunie-iulie. Acești cartofi mici sunt adesea numiți cartofi noi. Cu o coajă subțire și un gust mai dulce, aceștia se consumă cel mai bine în stare proaspătă și nu sunt potriviți pentru depozitare.
Al doilea soi de cartof, cel timpuriu, se plantează de obicei în prima jumătate a lunii aprilie și se recoltează în perioada iulie-august. Aceștia vor fi mai mari decât primii cartofi timpurii, dar mai mici decât cei de cultură principală.
În cele din urmă, cartofii de cultură principală se plantează în a doua jumătate a lunii aprilie și se recoltează din august până în octombrie. Aceștia sunt invariabil mai mari și pot fi depozitați și consumați pe toată durata iernii.
Acum că ai aflat când se plantează cartofii în grădină, de fapt, este momentul să aflii despre un alt secret al grădinarilor pricepuți, și anume că poți ajuta cartofii să germineze, pe de-o parte.
Pe de alta, dacă vrei o recoltă de invidiat în toamnă, tot ce trebuie să faci este să plantezi rapid, la finalul acestei luni, cartofii germinați, iar dacă în grădină nu mai ai atât demult loc, îi poți planta pe terase expre amenajate pentru asta, sau în containere.
Dar, în timp ce puteți cultiva cartofi de cultură principală în containere, spațiul limitat pentru formarea tuberculilor poate însemna că este preferabil să selectați soiuri timpurii de prima sau a doua recoltă, deoarece acestea au tuberculi mai mici.
Așadar, alocați aproximativ 10 litri de compost pentru fiecare cartof de sămânță, deci pentru un recipient de 40 de litri, plantați până la patru cartofi de sămânță, iar atunci când plantați cartofi în containere, folosiți un compost de bună calitate și nutreț pentru cartofi și asigurați-vă că recipientul sau sacul are găuri de drenaj adecvate.
Tot ce trebuie să faceți acum este să umpleți un sfert din recipient cu compost și așezați cartofii de sămânță pe suprafața compostului, din nou cu lăstarii sau ochii în sus, iar ulterior continuați să acoperiți cartofii de sămânță cu mai mult compost până la aproximativ un centimetru sub partea superioară a recipientului, apoi dați o udare și așteptați să apară lăstarii.
Acum știi când se plantează cartofii în grădină, și ai aflat și secretul pentru o recoltă de invidiat în toamnă. Tot ce ai de făcut este să te apuci de treabă, pentru se apropie cu pași repezi finalul lunii martie, lună propice pentru cultivarea cartofilor.