26 feb. 2024 | 09:53

Ce trebuie să faci ca o rădăcină de cartofi să rodească intensiv. Poţi obţine şi 10 kilograme, unde se plantează

Utile
Ce trebuie să faci ca o rădăcină de cartofi să rodească intensiv. Poţi obţine şi 10 kilograme, unde se plantează
Cum poți obține 10 kilograme de cartofi/plantă în sezonul de recoltă. Sfaturi de la cei mai experimentați grădinari.

Te pregătești să pui cartofi în pământ pentru o nouă recoltă? Află în continuare ce trebuie să faci, pentru ca rădăcina să producă și 10 kilograme de tuberculi. Detaliile acestea sunt foarte importante pentru a te bucura de o cultură cu rod bogat.

Cum se pun în pământ cartofii în primăvară

Chiar dacă sunt relativ ieftini în magazine sau supermarketuri, nimic nu se compară cu aroma cartofilor proaspăt cultivați din grădina proprie. Aceștia nu cresc din semințe propriu-zise, ci din cartofi de sămânță, care încolțesc sub pământ și pot produce până la 10 kilograme de legume.

Pe piața actuală există numeroase soiuri de cartofi de sămânță. Românii preferă să folosească sămânța păstrată în anul precedent, pentru a o pune în pământ și a cultiva leguma. Producătorii se pot specializa însă, și în soiuri mai puțin cunoscute, care vin în diverse forme, dimensiuni și culori.

Citește și: Ce să pui în pământ după cartofi pentru a preveni dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. Sfaturi de la grădinari

Ce fel de soi de cartofi să pui în grădină în martie

Grădinarii experimentați recomandă plantarea cartofilor de sămânță în grădină până la mijlocul primăverii. Ca plantele să nu crească în sezonul de vară, ar fi bine, în circumstanțele în care condițiile de mediu permit acest lucru, ca sămânța să fie pusă în sol la mijlocul lunii martie.

Este destul de ușor să te bucuri de culturi bogate de cartofi, dacă urmezi câteva recomandări de bază. Este bine să alegi un soi timpuriu de cartofi, nu unul târziu, altfel recolta va fi întârziată cu câteva săptămâni în comparație cu soiurile cultivate în sezonul principal.

Cum poți obține 10 kilograme de cartofi/plantă

În general, o rădăcină poate să producă și 10 kilograme de cartofi. Nu toată lumea obține un astfel de record, bineînțeles. Totuși, pentru a te bucura de un astfel de rezultat, tot ce trebuie să faci este să urmezi câteva instrucțiuni de bază când vine vorba despre grădinărit, dar nu numai.

După ce alegi soiul de cartofi potrivit pentru recoltare, trebuie să acorzi o mare atenție materialului săditor. Acesta trebuie să fie fertil, astfel încât poți opta pentru a-l pregăti cu compost sau îngrășământ bio, cum ar fi deșeuri de la animale. Ține cont și de un alt detaliu: solul să nu fie umbrit.

Ce culturi trebuie să ai în apropierea cartofilor

Nu în ultimul rând, ai grijă și la culturile de lângă cartofi. Acestea pot influența în mod semnificativ cantitatea de legume produsă într-un sezon. Plantele, florile, fructele sau legumele pe care alegi să le cultivi în apropierea culturii de cartofi joacă un rol important asupra acesteia.

Unele plante pot să scadă producția de cartofi, iar altele să o mărească prin oferirea de nutrienți necesari dezvoltării legumelor și protejarea împotriva dăunătorilor sau bolilor.

Află detalii: Ce să nu plantezi lângă cartofi niciodată. Detaliul care îţi va scădea drastic recolta, e o mare greşeală

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată
Click.ro
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal aruncat de pe un pod i-a trecut prin parbriz
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
Schimbare pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Decizia oficială a intrat deja în vigoare
Capital.ro
Horoscop 13 mai 2024. Berbecii vor fi plini de energie și determinare, Racii iau decizii înțelepte
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Noi taxe și impozite pentru români. Ce biruri pregătește Guvernul
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro