Te pregătești să pui cartofi în pământ pentru o nouă recoltă? Află în continuare ce trebuie să faci, pentru ca rădăcina să producă și 10 kilograme de tuberculi. Detaliile acestea sunt foarte importante pentru a te bucura de o cultură cu rod bogat.
Chiar dacă sunt relativ ieftini în magazine sau supermarketuri, nimic nu se compară cu aroma cartofilor proaspăt cultivați din grădina proprie. Aceștia nu cresc din semințe propriu-zise, ci din cartofi de sămânță, care încolțesc sub pământ și pot produce până la 10 kilograme de legume.
Pe piața actuală există numeroase soiuri de cartofi de sămânță. Românii preferă să folosească sămânța păstrată în anul precedent, pentru a o pune în pământ și a cultiva leguma. Producătorii se pot specializa însă, și în soiuri mai puțin cunoscute, care vin în diverse forme, dimensiuni și culori.
Grădinarii experimentați recomandă plantarea cartofilor de sămânță în grădină până la mijlocul primăverii. Ca plantele să nu crească în sezonul de vară, ar fi bine, în circumstanțele în care condițiile de mediu permit acest lucru, ca sămânța să fie pusă în sol la mijlocul lunii martie.
Este destul de ușor să te bucuri de culturi bogate de cartofi, dacă urmezi câteva recomandări de bază. Este bine să alegi un soi timpuriu de cartofi, nu unul târziu, altfel recolta va fi întârziată cu câteva săptămâni în comparație cu soiurile cultivate în sezonul principal.
În general, o rădăcină poate să producă și 10 kilograme de cartofi. Nu toată lumea obține un astfel de record, bineînțeles. Totuși, pentru a te bucura de un astfel de rezultat, tot ce trebuie să faci este să urmezi câteva instrucțiuni de bază când vine vorba despre grădinărit, dar nu numai.
După ce alegi soiul de cartofi potrivit pentru recoltare, trebuie să acorzi o mare atenție materialului săditor. Acesta trebuie să fie fertil, astfel încât poți opta pentru a-l pregăti cu compost sau îngrășământ bio, cum ar fi deșeuri de la animale. Ține cont și de un alt detaliu: solul să nu fie umbrit.
Nu în ultimul rând, ai grijă și la culturile de lângă cartofi. Acestea pot influența în mod semnificativ cantitatea de legume produsă într-un sezon. Plantele, florile, fructele sau legumele pe care alegi să le cultivi în apropierea culturii de cartofi joacă un rol important asupra acesteia.
Unele plante pot să scadă producția de cartofi, iar altele să o mărească prin oferirea de nutrienți necesari dezvoltării legumelor și protejarea împotriva dăunătorilor sau bolilor.
Află detalii: Ce să nu plantezi lângă cartofi niciodată. Detaliul care îţi va scădea drastic recolta, e o mare greşeală