Ce trebuie să facă românii pentru a plăti facturi mici la energie electrică și gaze, ca în 2020. Ce a afirmat Virgil Popescu, ministrul Energiei și ce trebuie să știi.
Ministrul Energiei a spus că toţi consumatorii casnici ce au un consum între 30 şi 300 kW vor primi o compensaţie de 0,291 lei/kW, însemnând tariful de transport, de distribuţie, acciză şi certificat verde. Mai mult, autorităţile vor compensa 33% din preţul gazului natural pentru cei care consumă între 20 şi 200 metri cubi de gaz.
De compensația menționată vor putea beneficia circa 15 milioane de români, însemnând aproximativ 60-65% din populaţie, astfel că ministrul aformat că tariful pe care aceşti consumatori îl vor plăti iarna aceasta este comparabil cu cel din decembrie, anul trecut.
”Deci un român care consumă 100 de kW, indiferent cât are preţul, dacă preţul va creşte peste un leu, să zicem peste o lună, peste două luni că vorbim de o iarnă întreagă, să zicem că are 90 de bani în momentul de faţă, tariful lui de acasă, factura va fi de 90 de lei, compensarea este de 29,1 lei – este cu minus evidenţiat în factură, nu trebuie să facă nimic – rămâne de plată 70,9 lei. Atâta are de plătit. Factura în decembrie anul trecut pentru energie electrică, exact atâta era preţul pe kiloWatt.”, a explicat, miercuri seară, ministrul Energiei, la Realitatea Plus.
Virgil Popescu a spus că acolo unde consumatorii au prin contract preţuri care depăşesc un leu pe kW, o să intervină plafonarea la tariful de un leu. Ministrul recomandă consumatorilor să supravegheze şi să se ”încadreze în această plajă de consum”.
Abonaţii ce au tarife mai mici pentru energie electrică o să beneficieze de aceeaşi compensare de 0,291 lei/kWh, dar consumatorul nu o să plătească mai puţin de 0,68 lei pe kiloWatt. În ce priveşte gazele naturale, Virgil Popescu a spus că autorităţile compensează 33% din preţul gazului natural, care este de 250 de lei, pentru aceia ce consumă între 20 şi 200 de metri cubi de gaz.
Ministrul a mai adăugat că „plafonarea este pentru absolut toţi consumatorii, dar cei care se încadrează în această plajă de consum, atât la energie cât şi la gaze naturale, vor avea în plus o compensare care îi va duce cu preţurile în jos, la nivelul anului trecut”.
De menționat este că ieri deputații au votat proiectul de lege care plafonează prețurile la energia electrică și gaze. Proiectul a fost dezbătut în regim de urgență la solicitarea PSD și merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, pentru ca schemă de ajutor de compensare să fie aprobată până la 1 noiembrie.