Compensarea facturilor la energie, adoptată de Parlament. Câți români vor fi ajutați

Compensarea facturilor la energie, adoptată de Parlament. Câți români vor fi ajutați
Câți români o să fie ajutați de legea care vizează compensarea facturilor la energie

OUG pentru compensarea facturilor la energie a fost adoptată de către Parlament cu 285 de voturi din 287 pe care le aveau politicienii prezenți. Mulți români o să fie ajutați prin această decizie, mai ales pentru că prețurile au adus numeroase probleme în ultima perioadă.

Vești bune! Cum o să fie ajutați milioane de români

Proiectul face referire la majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat. Prețurile o să fie plafonate pentru consumatorii casnici, iar certificatele verzi o să fie exceptate de la plată. Mulți români pot să se bucure de faptul că nu o să mai scoată sume imense din buzunar pentru facturi.

Au mai fost luate în vedere contribuția de cogenereare a accizei și reducerea TVA-ului pentru consumatorii noncasnici. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a explicat în timpul dezbaterii că legea o să protejeze 15 milioane de români, iar aceștia nu o să plătească facturi mai scumpe ca anul trecut.

„Avem astăzi la votat o lege care practic protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 de kW lunar sau 200 de metri cubi lunar o protecţie în aşa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut.

Toţi clienţii casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, iar protecţia o primeşte peste 70% din populaţia României, pentru că pe cifre reale de consum vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti acelaşi preţ ca anul trecut.”, a transmis Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

Ce întreprinderi o să primească sprijin

Mai mult, ministrul Energiei a menționat că au fost făcute modificări pentru ca întreprinderile mici și mijlocii să aibă parte de ajutor. Taxele și tarifele reglementate și nereglementate nu o să mai intre în costul facturilor, ele fiind suportate de către bugetul de stat.

„De asemenea, am adus îmbunătăţiri şi este o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale, întreprinderi familiale.

Acestea vor plăti doar preţul energiei, toate taxele, tarifele reglementate, nereglementate sunt scoase şi vor fi suportate de la bugetul de stat, în aşa fel încât întreprinderi mici şi mijlocii româneşti şi mediul economic să poată să fie competitive şi să nu îşi piardă competitivitate.”, a adăugat ministrul în plenul Camerei Deputaților.

Virgil Popescu: ‘Este o lege bună’

Virgil Popescu a susținut că legea adoptată de către Parlament o să îi ajute pe români, dar și o să aducă un sprijin pentru CET-uri, diferite companii, școli, spitale, dar și unități de cult atunci când vine vorba despre fluctuațiile de preț.

„Este o lege bună care îi ajută pe toţi românii, companiile, CET-urile, spitalele, şcolile, unităţile de cult, plafonează preţul şi nu lasă românii în această iarnă pradă fluctuaţiilor de preţ.

Guvernul susţine aceste modificări. Sigur putem vorbi şi de perfectarea sau de îmbunătăţirea acestei legi.”, a declarat ministrul Energiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI