Mai multe cercetări în spațiu au dus la o concluzie inevitabilă. Va veni un moment când Terra se va confrunta cu amenințarea unui asteroid. Cercetătorii NASA spun că devierea unui asteroid înainte de a lovi Pământul ar putea necesita mai multe lovituri. După ani de zile de împușcare a meteoriților cu un pistol special deținut de NASA, cercetătorii au evidențiat provocările pentru o metodă preferată de apărare planetară, denumită Proiectul DART. Despre posibilul succes al acestui proiect și despre iminenta întâlnire cu un asteroid a vorbit și Dumitru Prunariu, singurul român ajuns în spațiul cosmic.
Misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART) este condusă de NASA și este un test axat pe apărarea planetară. Proiectul constă în testarea tehnologiilor de prevenire a impactului cu Pământul de către un asteroid periculos. DART va fi prima demonstrație a tehnicii de impact cinetic pentru a schimba mișcarea unui asteroid în spațiu.
Misiunea DART se află în faza C, condusă de APL și gestionată în cadrul Programului de explorare a sistemului solar al NASA la Centrul de zbor spațial Marshall pentru Biroul de coordonare a apărării planetare al NASA și Divizia de știință planetară a Direcției de misiuni științifice de la sediul central al NASA din Washington, DC.
DART este o navă spațială proiectată pentru a lovi un asteroid ca un test de tehnologie. Asteroidul țintă al DART, spun specialiștii NASA, nu reprezintă o amenințare pentru Pământ.
„Acest sistem de asteroizi este un teren de testare perfect pentru a vedea dacă ciocnirea intenționată a unei nave spațiale cu un asteroid este o modalitate eficientă de a-i schimba cursul, în cazul în care în viitor ar fi descoperit un asteroid care amenință Pământul.”, spun specialiștii NASA.
Deși niciun asteroid cunoscut cu o dimensiune mai mare de 140 de metri nu are șanse semnificative de a lovi Pământul în următorii 100 de ani, doar aproximativ 40% dintre acești asteroizi au fost descoperiți până în octombrie 2021.
Singurul cosmonaut român ajuns în spațiu, pe stația spațială a rușilor, Dumitru Prunariu este încă activ în domeniul dezvoltării de tehnologii spațiale, precum proiectul DART. Într-un dialog exclusiv cu redacția Impact, Dumitru Prunariu a vorbit despre DART și care ar fi șansele de reușită ale acestui proiect.
„Misiunea NASA se numeşte DART şi are scop încercarea de a salva planeta în cazul în care un asteroid va ameninţa Terra. Totul se va petrece în primăvara anului viitor, când racheta spaţială a agenţiei spaţiale americane, în greutate de 500 de tone, se va izbi de unul dintre asteroizii pereche Didymos.
În fapt, se va izbi de asteroidul mai mic dintre cei doi. Dar nu înainte ca o altă navetă, ceva mai mică să se desprindă şi să filmeze totul pentru a transmite spre Bucureşti toate detaliile.”, spune Dumitru Prunariu pentru impact.ro.
Dumitru Prunariu este de părere că misiunea va avea succes, asta însemnând un pas important pentru omenire, comparativ cu primul pas al lui Armstrong pe Lună, la finalul anilor 60.
“Dacă în urma impactului e cert că nava se va distruge, dar va fi atins scopul, atunci ne vom afla în faţa unei mari reuşite a inteligenţei umane. Fiindcă e inutil să spun ce consecinţe va avea reuşita unei asemenea misiuni.
Însuşi faptul că a pornit la drum e o imensă reuşită şi ar trebui să ne bucure pe fiecare dintre noi, fiindcă nu reuşim încă să controlăm ameninţările asteroizilor”, declară Dumitru Prunariu.
În paralel cu dezvoltarea americanilor cu proiectul DART, Agenţia Europeană a Spaţiului a demarat un proiect similar, denumit „Hera”. Misiunea are ca scop exact același lucru, dezvoltarea unui sistem de apărare împotriva unor posibile întâlniri pe orbită cu asteroizi.
În cadrul proiectului european România este parte integrantă, după cum confirma același Dumitru Prunariu, care spune că datele cumulate în urma experimentului DART ar putea ajutea pe viitor întreaga omenire.
„Asteorizii ne-au dat mereu multă bătaie de cap. Să ne amintim doar de cel căzut în Yucatan, cu milioane de ani în urmă, ce a condus la dispariţia dinozaurilor.
Iar celor care încă sunt sceptici, le reamintesc de cazul asteroidului căzut în zona Urali, deasupra oraşului Celeabinsk, de doar 15 metri şi o greutate probabilă de 10.000 tone.
Au fost aproape 1000 de răniţi, iar unda de şoc resimţită cu multă, multă putere pe o suprafaţă întinsă!”, mai spune celebrul cosmonaut român.