Omagiu cosmonautului Dumitru Prunariu. Ce se va întâmpla în orașul lui natal

Omagiu cosmonautului Dumitru Prunariu. Ce se va întâmpla în orașul lui natal
Dumitru Prunariu, singurul român în spațiul cosmic

Mulți dintre noi, pe vremea când eram copii visam să devenim astronauți. Pentru unul dintre noi, românii, acest vis a devenit realitate cu mulți ani în urmă. Recent a fost sărbătorită zua de naștere a singurului cosmonaut român care a ajuns în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu. În cinstea acestui moment în orașul său natal s-a luat o decizie menită să-i cinstească numele și realizările sale unice.

Dumitru Prunariu, singurul român în spațiul cosmic

În plină eră conunistă și a Războiului Rece, cele două mari puteri făceau eforturi imense pentru a deveni cuceritorii spațiului cosmic. Atât Statele Unite ale Americii, cât și URSS-ul acelor ani, cheltuiau miliarde de dolari pe dezvoltarea de tehnologii menite să susțină cât mai mult campaniile lor de cucerire a spațiului cosmic.

Într-un astefl de proiect ajunge și cel despre care nu se știa aproape nimic la ael moment, Dumitru Prunariu. După ani de pregătiri, testări și simulări, tânărul Dumitru Prunariu afla și data la care va deveni primul și singurul cosmonaut român care va ajunge în spațiu. Data, 14 mai 1981, primul cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu, a participat la o misiune spațială sovietică pe stația spațială Salyut 6. Tânărul cosmonatu Dumitru Prunariu a rămas pe stație opt zile, lucrând la experimente științifice cu ceilalți trei cosmonauți ruși aflați la bord.

La 29 de ani Dumitru Prunariu avea să încununee cu succes anii de pregătire pentru acest moment unic în istoria contemporană a României. Fusese selectat în 1978 ca parte a programului Intercosmos.

După ce a obținut cele mai mari note în cei trei ani de pregătire, a fost apoi selectat pentru un zbor spațial comun cu cosmonautul rus Leonid Popov. În mai 1981, au finalizat o misiune spațială de opt zile la bordul Soyuz 40 și laboratorul spațial Salyut 6. Prunariu era cel de-al 103-ea cosmonaut care zbura în spațiu.

Consiliul local din Brașov îi cinstește numele

Născut în 1952 la Brașov, Dumitru Prunariu, după Revoluția din 1989, a avut mai multe funcții importante în administrațiile guvernamentale românești. Dar rămâne recunoscut pentru ceea ce a realizat în acea zi de 14 mai 1981. Pe 27 septembrie a fost sărbătorit pentru cei 69 de ani împiniți, inclusiv în orașul său natala, Brașov. Ca urmare a acestui moment, Consiliul Local Brașov se discută intenția de a schimba numele unei artere principale din oraș cu numele celebrului cosmonaut român.

„Având în vedere faptul că Dumitru Prunariu este un adevărat reper pentru generații întregi, dar și faptul că și-a petrecut o bună parte din viață la Brașov, propunerea grupului de Consilieri Locali PSD este inițierea unui proiect de hotărâre, astfel încât strada B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt din cartierul Astra, unde a locuit și copilărit Dumitru Prunariu, să poarte numele cosmonautului.”, a declarat Lucian Pătraşcu, consilier local.

Nu se știe când se va aproba și dacă se va aproba această propunere, dar ar veni ca un gest simbolic pentru ceea ce a făcut pentru România, își justifică decizia consilierul local Lucian Pătrașcu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI