Un nor degresat de asteroizi a fost mai aproape de pământ decât luna și este, de fapt, un lucru bun! Este un lucru bun pentru că, în cele din urmă ”norul” de asteorizi a trecut pe lângă pamânt.
Cu toți asteroizii mari care au lovit în în ultima perioadă, ar fi fost ușor pentru unul mic să se strecoare sub radar. De fapt, unul a fost foarte aproape. Pe 27 aprilie, astronomii au descoperit un nou asteroid, o rocă spațială cu dimensiunea cuprinsă între 4 și 8 metri.
Era deja aproape de Pământ în acest moment, iar probabilitatea unei coliziuni a fost calculată la aproximativ 10 la sută. La dimensiunea sa, ar fi ars la intrarea în atmosferă, așa că nu reprezintă o amenințare pentru oameni oricum. Dar traiectoria asteroidului ar aduce-o foarte aproape de inelul geostationar, volumul de spațiu din jurul Pământului în care corpurile pot menține orbita geostationară. Spațiul respectiv este plin de sateliți.
Pe 28 aprilie, acest asteroid – numit mai târziu 2020 HS7 – a depășit Pământul la o distanță de aproximativ nouă ori mai aproape decât distanța medie a Lunii. La o distanță de 42.735 de kilometri de centrul Pământului – distanța Pământ-Lună este de 384.400 de kilometri, de la centru la centru – 2020 HS7 a scos unul dintre cele mai apropiați asteroizi dew pământ, pe care i-am văzut vreodată. Acest lucru poate suna un pic înfricoșător, dar nici noi, nici sateliții noștri nu am fost în vreun pericol.
„Asteroizii mici precum HS7 2020 trec în siguranță pe lângă Pământ de câteva ori pe lună. Nu reprezintă o amenințare pentru planeta noastră.„, a spus astronomul Lindley Johnson, de la Biroul de coordonare a apărării planetare a NASA, chiar înainte de zbor. De fapt, 2020 HS7 a fost un lucru bun. A permis oamenilor de știință să-și testeze capacitățile de detectare, observare, urmărire și predicție pe un asteroid mic de pe Pământ. Și au arătat că sunt capabili să prezică și să urmărească calea HS7 2020 cu o precizie incredibilă, chiar și cu o notificare de doar o zi.