5 asteroizi uriași se îndreaptă către Pământ. Avertismentul NASA

5 asteroizi uriași se îndreaptă către Pământ. Avertismentul NASA
5 asteroizi uriași se îndreaptă către Pământ. Avertismentul NASA

NASA avertiza că 5 asteroizi uriași, de dimensiunea Statuii Libertății , s-ar îndrepta spre Pământ. În ultimul său buletin, NASA a avertizat despre cinci obiecte din apropierea Pământului, săptămâna aceasta. Între timp, agenția se pregătește pentru misiunea sa de eșantionare a asteroizilor.

5 asteroizi uriași se îndreaptă către Pământ

Este un final feroce al lunii septembrie, întrucât cinci roci spațiale cu un diametru cuprins între 11 metri și 110 metri în diametru sunt așteptate în doar trei zile.

Fenomenul ce va avea loc luni, este de 11 metri, cât un stâlp telefonic 2020 SY4. Va ajunge la 724.000 km de Pământ într-un ritm de 16,12 km, de 21 de ori mai rapid decât un glonț.

5 asteroizi uriași se îndreaptă către Pământ. Avertismentul NASA
NASA cercetează cei 5 asteroizi de-aproape cu sonda OSIRIS-REx

Marți, monstrul 2020 PM7, care are un diametru de 110 metri, va trece la o distanță sigură de 2,8 milioane de km. Stânca uriașă este echivalentă cu 30 de gândaci Volkswagen de la un capăt la altul. Sau de aproximativ o cincime de ori mai înaltă decât Statuia Libertății. Pentru a închide spectacolul, pe 30 septembrie, trei roci spațiale vor zbura prin curtea noastră planetară.

Avertismentul NASA

Este vorba de 2020 SV5, cu un diametru de 20 m, puțin peste dimensiunea unei mingi de bowling tipice. Acesta va trece la o distanță de 1,2 milioane de km. Un alt asteorid, SQ 2020, care măsoară 12m, se va îndrepta la o distanță de 2,1 milioane de km. Și, nu în ultimul rând, SO2 2020, care măsoară 37m, jumătate din anvergura aripilor unui 747, ne va vizita cu 6,9 milioane de km.

Între timp, ofițerii NASA sunt ocupați cu pregătirea pentru prima misiune de eșantionare a agenției. Asta ca urmare a succesului agenției spațiale japoneze JAXA la bordul asteroidului Ryugu.

Pe 20 octombrie, sonda OSIRIS-REx a NASA va atinge roca spațială Bennu. Aceasta are o lățime de 500 metri, și a plutit pe orbită în ultimii doi ani. Zona de capăt este un mic crater supranumit Nightingale.  Sonda va urma să lovească o zonă țintă fără bolovani cu o lățime de 26 de metri, din care să se preleveze probe.

„Acest loc are doar lățimea câtorva locuri de parcare și este înconjurat de structuri mari, asemănătoare bolovanilor, de dimensiunile clădirilor mici”, a spus Mike Moreau, director adjunct de proiect OSIRIS-REx la Goddard Space Flight Center al NASA.

Va fi o manevră complicată, deoarece există o întârziere de 18 minute în semnale care ajung la stâncă de pe Pământ. Sonda OSIRIS-REx va atinge doar câteva secunde cu brațul său robot de 3,4 metri lungime asteoridul. Ea va colecta resturile cu un dispozitiv de prelevare. Sistemul de prelevare de probe probe, echipa l-a comparat cu filtrul de aer al unei mașini.

Scopul lor este de a colecta aproximativ 2 oz (60g) de praf spațial din piatră. OSIRIS-REx va pleca din Bennu în martie 2021 și se așteaptă să aterizeze în deșertul Utah pe 24 septembrie 2023.

Urmăriți Playtech.ro și pe