Deja suntem în sezonul în care începem să ne aprovizionăm pentru cămară. Ne alegem legumele cu grijă și în funcție de preferință, sa fie gata pentru a fi servite la masă. Există multe rețete folosite de români pentru a păstra legumele pentru iarnă, în soluție de oțet sau în saramură. Cu toate acestea, poate cea mai cunoscută metode este prin murare. Aceste metode au fost perfecționate în de-a lungul timpul în bucătărie.
Pentru ca murăturile să își păstreze cât mai mult timp savoarea și prospețimea, trebuie respectata câteva reguli. Aceste reguli se moștenesc din familie, fiecare având propria metodă de a face murături cât mai bune și diferite. În primul rând, ar trebui să avem foarte mare grijă la igienă. Înainte să punem legumele în saramură, pentru murare, ar trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini înainte. În acest fel, evităm formarea sau depunerea de microbi. Aceștia pot avea aspecte negative asupra legumelor. Le pot conserva și chiar mai grav, o pot face dăunătoare pentru organism din cauza microbilor.
Trebuie să ne spălăm foarte bine cu apă fierbinte și săpun înainte de toate. Fructele și legumele trebuie să fie și ele spălate foarte bine, de asemenea. Acestea se pot curăța cu o perie și clătite foarte bine. În acest fel, eliminăm virușii, bacteriile și paraziții. Un truc important și bun de știut este că putem adăuga un săculeț din pânză rară umplut cu boabe de muștar pentru ca murăturile să nu facă mucegai. Acesta trebuie să acopere suprafața murăturilor până la marginea borcanului. La varza murată, păstrarea ei durează mai mult. Așa că, putem adăuga câte o bucată de zahăr din când în când.
Această metodă de a mura în saramură este folosită de mii de ani de către oameni. În zeama cu sare se pot conserva diferite legume și fructe precum:
”Un prim pas pentru a pune murăturile constă în sterilizarea borcanului de sticlă, operațiune care trebuie făcută foarte bine. Urmează ca gogonelele să fie și ele spălate în apă rece. Dacă vrem un mix de murături, procedăm la fel cu celelalte ingrediente, respectiv vinete mici cu tot cu codiță, mere din grădină, morcovi întregi, gutui, struguri, prune, pere, conopidă dar și sfeclă roșie și castraveți. Toate vor fi spălate bine înainte, doar în apă rece”, spune Cristi Dobre, un bucătar buzoian.
Legumele nu trebuie înghesuite în borcan deoarece acestea trebuie să respire. Putem adăuga condimente precum boabele de muștar și de piper, hrean sau frunze de dafin. Acestea dau o aromă deosebită murăturilor. Pe lângă asta, sunt sănătoase și au un rol antibacterian. Când alegem legumele și fructele pentru murat, scăpăm de tot ce e lovit și moale. Saramura se prepară respectând un anumit raport între sare și apă. După ce fierbe, luăm soluția de pe foc și o lăsăm să se răcorească timp de 10-15 minute.
”Pentru ca zeama să nu devină vâscoasă și pentru a ține murăturile tari pentru o cât mai lungă perioadă de timp, adăugăm în borcane frunze și crenguțe de vișin, rădăcini de hrean tăiate pe lung sau ardei iute uscat. Este însă obligatoriu să folosim sare neiodată pentru că se știe că iodul provoacă înmuierea vegetalelor dar și aspectul acela neplăcut al saramurii din borcan. Dacă respectăm o rețetă a familiei mele din Mărăcineni trebuie să mai adăugăm boabe de muștar și boabe de piper”, precizează Chef Cristi Dobre.