21 nov. 2020 | 15:47

De ce ți se băloșește zeama de la varza murată. Greșeala pe care o fac românii când pun murături

Diverse
De ce ți se băloșește zeama de la varza murată. Greșeala pe care o fac românii când pun murături
Motivul pentru care zeama de la varza murată se băloşeşte

Deşi pare o treabă simplă, gospodinele adevărate ştiu că pusul verzei la murat are succes doar dacă ţii cont de anumite lucruri. Aceasta este greşeala pe care o fac mulţi dintre români. Iată de ce ţi se băloșește zeama de la varza murată.

Cum se pune corect varza la murat

Varza murată este, cu siguranţă, regina murăturilor pentru români. Indiferent ca o folosesc pentru a prepara tradiţionalele sărmăluţe, ca salată sau o pregătesc călită alături de afumătură, aceasta este un adevărat deliciu culinar. Din păcate, dacă temperatura nu este suficient de scăzută şi nu ţii cont de trucurile folosite de gospodinele adevărate, ai toate şansele ca varza pusă la murat să se băloşească.

Aşadar, pentru a evita acest lucru neplăcut, este necesar să ţii cont de două lucruri importante. Primul dintre acestea este ingienizarea butoiului. Nu este indicat să foloseşti produse chimice din comerţ, mai ales că acestea au un miros puternic care poate afecta şi gustul produsului final. În schimb, poţi spăla butoiul în care urmează să pui varza la murat cu un amestec format din şase linguri de bicarbonat de sodiu şi trei litri de apă fierbinte. Freacă bine recipientul, apoi clăteşte din abundenţă. De asemenea, este recomandat să fie lăsat fără capac cel puţin 24 de ore înainte de a-l umple pentru a se aerisi bine.

Al doilea lucru esenţial de care trebuie să ţii cont pentru o varză murată perfectă este pitrocirea. Mai exact, în prima săptămână, zeama trebuie vânturată cu mare grijă de trei ori cu ajutorul unui furtun. Tot ce ai de făcut este să îl introduci în butoi şi să sufli cu putere în el. După ce au trecut cele şapte zile, procedeul se va repeta o dată pe săptămână.

Trucuri pentru o varză murată perfectă

Un alt truc folosit de gospodine atunci când vine vorba despre varza murată este hreanul. Conform acestora, rădacinoasa împiedică varza să se acrească prea tare, aceasta putând fi astfel consumata până primăvara. Şi soiul verzei contează. Aceasta trebuie să fie românească, albă, îndesată, dar cu foi subţiri.

Şi condimentele sunt importante pentru un rezultat extraordinar. Foloseşte cu încredere sare grunjoasă, mărar, busuioc uscat sau sfecla roşie.

”Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare. Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varză albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru, conform Adevărul.ro.

Parteneri
Doliu în România. A murit un fost mare istoric
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'Sunt cea mai binecuvântată! Doamne, îți mulțumesc!' Lidia Buble, anunț de ultimă oră pentru fanii ei. Artista e în culmea fericirii! Felicitări!
Unica.ro
Acești români scapă de o plată. Rămân în buzunar cu o sumă importantă
EVZ.ro
Cum va arăta casa Valeriei Lungu. Imagini cu viitoare locuință a influenceriței: “Încă din adolescență visam…”
Spynews
3 milioane de români primesc scrisoare de avertizare. Vor fi taxați în plus din 1 aprilie 2025
Capital.ro
Imagine rară cu Silvia Chifiriuc și Petre Roman. Cum au fost surprinși cei doi în Iași. „O pereche minunată”. Petre Roman nu se mai vopsește
Avantaje
BOALA SECRETĂ a lui Donald TRUMP. I-a schimbat COMPLET toată VIAȚA
Mediaflux
Cătălin Bordea, urare "specială" de ziua de naștere a lui Radu Bucălae. Ce fotografie a publicat juratul iUmor / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro