Deşi pare o treabă simplă, gospodinele adevărate ştiu că pusul verzei la murat are succes doar dacă ţii cont de anumite lucruri. Aceasta este greşeala pe care o fac mulţi dintre români. Iată de ce ţi se băloșește zeama de la varza murată.
Varza murată este, cu siguranţă, regina murăturilor pentru români. Indiferent ca o folosesc pentru a prepara tradiţionalele sărmăluţe, ca salată sau o pregătesc călită alături de afumătură, aceasta este un adevărat deliciu culinar. Din păcate, dacă temperatura nu este suficient de scăzută şi nu ţii cont de trucurile folosite de gospodinele adevărate, ai toate şansele ca varza pusă la murat să se băloşească.
Aşadar, pentru a evita acest lucru neplăcut, este necesar să ţii cont de două lucruri importante. Primul dintre acestea este ingienizarea butoiului. Nu este indicat să foloseşti produse chimice din comerţ, mai ales că acestea au un miros puternic care poate afecta şi gustul produsului final. În schimb, poţi spăla butoiul în care urmează să pui varza la murat cu un amestec format din şase linguri de bicarbonat de sodiu şi trei litri de apă fierbinte. Freacă bine recipientul, apoi clăteşte din abundenţă. De asemenea, este recomandat să fie lăsat fără capac cel puţin 24 de ore înainte de a-l umple pentru a se aerisi bine.
Al doilea lucru esenţial de care trebuie să ţii cont pentru o varză murată perfectă este pitrocirea. Mai exact, în prima săptămână, zeama trebuie vânturată cu mare grijă de trei ori cu ajutorul unui furtun. Tot ce ai de făcut este să îl introduci în butoi şi să sufli cu putere în el. După ce au trecut cele şapte zile, procedeul se va repeta o dată pe săptămână.
Un alt truc folosit de gospodine atunci când vine vorba despre varza murată este hreanul. Conform acestora, rădacinoasa împiedică varza să se acrească prea tare, aceasta putând fi astfel consumata până primăvara. Şi soiul verzei contează. Aceasta trebuie să fie românească, albă, îndesată, dar cu foi subţiri.
Şi condimentele sunt importante pentru un rezultat extraordinar. Foloseşte cu încredere sare grunjoasă, mărar, busuioc uscat sau sfecla roşie.
”Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare. Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varză albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru, conform Adevărul.ro.