Cum se pun, de fapt, gogonelele la murat. Secretul nebănuit al gospodinelor pentru cele mai bune murături

Cum se pun, de fapt, gogonelele la murat. Secretul nebănuit al gospodinelor pentru cele mai bune murături
Rețetă de gogonele murate

Românii se pregătesc de iarnă. Legumele care s-au copt trebuie să ajungă în cămară, așa că gospodinele fac asta neîncetat. Stăpânele casei au început de mult să pună la borcane gustul verii, pornind cu zacusca, iar acum cu cel al toamnei, murăturile, de care se vor bucura la iarnă. Unele dintre cele mai iubite de români sunt gogonelele. Rețeta dată mai departe din generație în generație.

Rețetă de gogonele murate. Secretul gospodinelor

Prin murare, legumele nu își pierd proprietățile terapeutice, ba chiar își păstrează vitaminele în proporție de peste 50%, cât și întreaga cantitate de minerale și oligoelemente. Un alt avantaj al murăturilor este faptul că sunt sărace în calorii. De asemenea, ele conțin probiotice naturale, care vindecă infecțiile, previn tulburările digestive și întăresc imunitatea.

Ingrediente

 • lingură de sare mare pentru murături
 • 550 de mililitri de apă
 • boabe de muştar
 • boabe de piper
 • 3-4 frunze de vişin
 • mărar
 • un hrean
 • 2 frunze de dafin
 • frunze de ţelină
 • 1 ardei iute
 • cimbru

Mod de preparare

Pune pe fundul vasului cimbrul, o frunză de dafin, frunzele de țelină, de vișin, mărarul și hreanul curățate. Adaugă și gogonelele și ardeiul iute, apoi pune restul de condimente. Pentru saramură, pune apa la fiert împreună cu boabele de muștar, piper și o lingură de sare.

Pune o parte din lichid peste gogonele, după ce apa a dat în clocot, și lasă aproximativ 20 de minute. După ce acestea absorb toată apa, toarnă și restul de lichid. Borcanele se etanșează și se depozitează într-un loc răcoros. Dacă vrei să le pui la butoi, nimic mai simplu! Este nevoie doar să așezi deasupra lor o greutate pentru a nu se răsufla.

Conserve pentru iarnă, în cămară. Borcane cu ardei iuți, usturoi, murături, ardei gras, conopină murată și roșii

Împrumuturi pentru murături

Situație tot mai critică în rândul bătrânilor, mulți dintre ei fiind nevoiți să se împrumute la CAR-ul pensionarilor pentru a putea să pregătească pentru iarnă câteva borcane de murături sau varză. Cel puțin 70 de noi persoane calcă pragul instituție din acest motiv sau pentru a împrumuta banii necesari întreținerii.

„Iau și eu acolo vinete, ardei, varză, o murătură. Altceva…ce să mai pun? Mi-am propus să cheltui vreo patru milioane. Toate sunt scumpe, de carne nici nu mai vorbim. Dacă e, luăm un kilogram de carne o dată pe lună”, spune o bătrână într-un interviu pentru Valea Prahovei TV. 

Povestea tristă a acestei femei este auzită zilnic de cel puțin încă 70 de bătrâni pentru care CAR-ul este singura soluție pentru a ține pasul cu cheltuielile.