03 iun. 2024 | 09:01

Ce se întâmplă în momentul în care conectezi un calculator vechi la internet. Experimentul viral cu Windows XP

Diverse
Ce se întâmplă în momentul în care conectezi un calculator vechi la internet. Experimentul viral cu Windows XP
De 39 de ani, lumea folosește Windows

După cum bine știm, încă de la prima sa iterație, sistemul de operare al Microsoft a devenit cel mai utilizat, la nivel global. Dar, astăzi, acest sistem a evoluat masiv, având parte și de un sistem de protecție avansat împotriva virușilor. Dar, te-ai întrebat ce se întâmplă în momentul în care conectezi un calculator vechi la internet? Dacă nu știi răspunsul, experimentul viral cu Windows XP îți va demonstra exact asta.

De 39 de ani, lumea folosește Windows

În 1985, pe 20 noiembrie, dintr-un garaj ponosit, avea să apară prima versiune a ceea ce astăzi știm că este unul din cele mai utilizate sisteme de operare pe PC-urile noastre. Atunci, sub forma unui supliment, denumit MS-DOS, intra pe piață sub numele de Windows 1.0, iar cei din spatele acestuia erau Bill Gates și Paul Allen.

Ce se intampla in momentul in care conectezi un calculator vechi la internet. Experimentul viral cu Windows XP

Windows 1.0, varianta din 1985

Cinci ani mai târziu, în 1990, Bill Gates anunța o nouă versiune, mult mai evoluată a sistemului, iar în 1995 apărea Windows 3.11, cu interfață grafică, având în spate aceeași platformă MS-DOS, iar astăzi toată lumea îl cunoaște sub numele de Windows 95. Devenit deja un succes de masă, noul sistem de operare avea să treacă prin evoluții considerabile în următorii ani, iar deja din 2000 vorbim de o versiune extrem de evoluată.

La 16 ani de la prima sa formă incipientă, gigantul Microsoft, care deținea deja monpolul pe această piață, anunța lansarea celui mai avansat sistem de operare și cel mai bine vândut din toate timpurile, și anume Windows XP, care venea sub mai multe variante, Home edition, Professional, Media Center Edition, etc.

Odată cu evoluția procesoarelor Intel pe 32 și 64 de biți, inclusiv Windows XP avea să fie construit pe cele două platforme, x86 și x64. Astăzi vorbim despre noi sisteme de operare, precum Windows 10 sau Windows 11.

Experimentul viral cu Windows XP, în 2024

Cu toate că era unul din cele mai avansate sisteme de operare, Windows XP avea mari probleme la sistemel de securitate, cele care în mod normal ne proteajează calculatoarele de viruși și atacurile hackerilor.

Era nevoie de cel puțin o soluție antivirus în plus, pentru a ne proteja. Ulterior, odată cu evoluția tehnologiilor, Microsoft avea să introducă în noile sisteme de operare soluții mult mai robuste de securitate.

Ce se intampla in momentul in care conectezi un calculator vechi la internet. Experimentul viral cu Windows XP

Dar, astăzi, când riscurile de securitate sunt extrem de mari, un PC cu un sistem de operare Windows XP ar putea fi cea mai vulnerabilă variantă posibilă, și o poartă de acces rapidă pentru hackeri. Iar pentru a demonstra asta, un utilizator de Youtube a făcut experimentul viral cu Windows XP.

Conform publicației, „Tom’s Hardware”, YouTuberul Eric Parker a demonstrat într-un videoclip recent cât de periculos este să conectezi sistemele de operare Windows clasice, cum ar fi Windows XP, la internet în 2024, fără nicio formă de securitate.

Ce se întâmplă în momentul în care conectezi un calculator vechi la internet

YouTuberul a configurat o mașină virtuală cu sistemul Microsoft Windows XP cu o conexiune la internet complet nesecurizată pentru a vedea câți viruși ar atrage. În câteva minute, sistemul de operare era deja atacat de mai mulți viruși.

Același experiment a mai arătat că nu era nevoie neapărat să deschizi anumite pagini de internet, ci doar a fost lăsat deschis. Totul avea să fie demonstrat de YouTuberul Eric Parker după ce instala un soft de scanare a sistemului de operare, Malwarebytes. La final au fost descoperiți cel puțin 8 viruși extrem de periculoși, și asta numai prin simpla conectare la internet.

De asemenea, Eric Parker a făcut același experiment în Windows 2000 și a descoperit efecte și mai grave pe sistemul de operare mai vechi. La câteva minute după ce a expus sistemul de operare la internet, un virus s-a instalat pe computer și a oprit automat mașina virtuală. După ce a repornit mașina virtuală, au apărut mai mulți viruși, provocând în cele din urmă ecranul albastru al sistemului de operare.

Aceste două demonstrații reprezintă cel mai rău scenariu pentru ambele sisteme de operare. În lipsa celor mai elementare măsuri de securitate, hackerii online pot utiliza instrumente precum nmap pentru a detecta versiunea specifică a sistemului de operare pe care rulează un sistem vulnerabil și pot descărca și rula liber viruși și programe malware direct pe sistem, odată ce știu că este vorba despre un sistem vulnerabil.

PlaySport
Lângă cine a vrut Ciolacu neapărat să stea în timpul meciului România - Slovacia de la Euro
Stiri din Lume
Alexandra Stan a arătat aproape TOT! Bluza mulată pe sub care nu purta nimic i-a scos FORMELE în evidență
Stirile PROTV
Problema inexplicabilă rezolvată de proprietarul unei pizzerii după ce a pus camere ascunse în local. Ce a descoperit
EVZ.ro
Dispozitivul de pe centura de siguranță, o mare enigmă. Puțini știu ce rol are
Digisport.ro
FOTO Au apărut imaginile: Andrei Rațiu, din nou viral! Ce făcea când Răzvan Marin bătea penalty-ul decisiv cu Slovacia
PRO TV
Ultimele cuvinte ale lui Michael Jackson sunt traumatizante. Ce a șoptit megastarul înainte de a muri
Adevarul
Cele 7 grăsimi sănătoase care vă pot ajuta să pierdeți în greutate și să reduceți colesterolul
BZI.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Spynews.ro
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll 'a debutat' și la EURO 2024! Apariție de senzație în tribune, la meciul Spania - Croația
Viva.ro
Neașteptat cum au fost surprinși Bianca Drăgușanu și Alex Bodi, a doua seară consecutiv, după ce au fost surprinși de paparazzi cinând împreună
Impact.ro
WOW! Andreea Bănică, foto INTERZISE! A apărut AȘA și i-a BLOCAT pe toți!
Ego.ro
OOPS! Dana Budeanu, cu SÂNII la vedere! Fusta MULT PREA SCURTĂ a arătat TOT
Parteneri
Cine sunt cei doi tineri găsiți morți într-un hotel din București. Primele imagini cu ei
Redactia.ro
Decizia unei turiste care a vizitat 40 de țări din lume. Unde să nu mergi în vacanță: „Nu am de gând să mă întorc”
Click.ro
TOP 5 cele mai OPERATE vedete din România! Ele au apelat la ESTETICIAN
Vocea.biz
Wow, ce apariție!! Cum s-au îmbrăcat actrița Ana Bodea și Valentin Butnaru la o petrecere din Capitală
Unica.ro
Rețetă perfectă cu creveți. Are mici secrete care o fac delicioasă
EVZ.ro
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Spynews
Ungurii, STĂPÂNII Europei. Noua alianță în care au intrat. Împreună, blochează tot
Capital.ro
Scribii egipteni treceau prin chinuri în Egiptul Antic. S-a descoperit că aceștia aveau leziuni la șolduri, maxilar și degetul mare
Antena 3
Fițe de vedetă! A fost în vacanță în Italia și s-a întors cu un zbor low cost, dar s-a asigurat că nu stă nimeni lângă ea. Câte scaune a cumpărat diva?
Avantaje
BANI pentru TOATE MAMELE! Sumele vin mai DEVREME
Mediaflux
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Spynews.ro
„Apa de slăbit”, rețeta de la mănăstire care te ajută să slăbești un kilogram pe săptămână. Cum se prepară - VIDEO
Realitatea.net
Ce probleme au întâmpinat în căsnicie Cleopatra Stratan și Edward Sanda. Cei doi artiști sunt căsătoriți de 3 ani
Antena 1
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Impact.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Shtiu.ro