Ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi mult lapte, de fapt, conform ultimului studiu. Studiul a examinat efectul consumului de lapte asupra riscului cardio-metabolic, factori de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare și a diabetului, folosind o abordare genetică, în care s-a analizat varianta genei lactozei.
Conform unui studiu, consumul ridicat de lapte nu va crește nivelul colesterolului. Astfel, cei care au băut lapte în fiecare zi au prezentat niveluri mai scăzute de colesterol rău (LDL) decât cei care nu beau lapte. Un consum mai mare de lapte a fost asociat deci cu o reducere cu 14% a riscului de boli coronariene și cu o reducere cu 11% a riscului de diabet de tip 2.
Studiul a fost realizat pe două milioane de persoane, indicând că cei care au băut lapte, în fiecare zi, au prezentat niveluri mai scăzute de colesterol rău (LDL) decât aceia care nu beau lapte.
Însă consumul crescut de produse lactate, cu conținut ridicat de grăsimi, din cauza conținutului lor de grăsimi saturate, poate să aibă efecte negative asupra sănătății cardiovasculare, grăsimile saturate fiind asociate cu un nivel ridicat de colesterol în sânge, dar și cu riscul de boli cardiovasculare (MCV).
Chiar și așa, mai multe studii au constatat că laptele și produsele lactate, cu conținut sărac de grăsimi, duce la scăderea colesterolului și la un risc mai mic de boli cardiovasculare. Echipa studiului a constatat că persoanele care beau cantități mai mari de lapte au varianta genetică care digeră lactoza.
„Am descoperit că printre participanții cu o variație genetică pe care am asociat-o cu un consum mai mare de lapte, aceștia aveau un indice mai mare de grăsime corporală (IMC), dar, important, aveau niveluri mai scăzute de colesterol bun și rău. De asemenea, am constatat că cei cu variația genetică aveau un risc semnificativ mai mic de boli coronariene.
Toate acestea sugerează că reducerea consumului de lapte ar putea să nu fie necesară pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.”, a spus profesorul Vimal Karani, autor principal al studiului.
Fermentarea microbiană intestinală a carbohidraților nedigerabili, cum ar fi lactoza, poate să afecteze producția de colesterol și să determine scăderea nivelului de colesterol.
„Studiul arată, cu certitudine, că un consum de lapte nu este o problemă semnificativă pentru riscul de boli cardiovasculare, chiar dacă a existat o mică creștere a IMC și a grăsimii corporale în rândul băutorilor de lapte. Ceea ce observăm, în studiu, este că rămâne neclar dacă conținutul de grăsimi din produsele lactate contribuie la scăderea nivelului de colesterol sau se datorează unui factor necunoscut.”