Grăsimile constituie o sursă importantă de energie pentru organismul nostru, însă în cantități prea mari acestea ar putea deveni dăunătoare. Care sunt alimentele pe care le putem consuma pentru a evita grăsimile nesaturate din sânge, aflați în rândurile de mai jos.
Lipidele sau grăsimile reprezintă o sursă însemnată de energie pentru organismul uman, dar o cantitate prea mare inclusă în dietă devine dăunătoare. Colesterul are două surse de proveniență: fie se produce în ficat, prin transformarea diverșilor nutrienți, fie din consumul produselor de origine animală. Acesta din urmă este absorbit în intestine și se adaugă la cel produs de ficat.
Astfel, pentru a menține nivelul colesterolului sanguin total în limite normale, tot ce trebuie să faci este să reduci cantitatea de grăsimi din dietă.
„O dietă echilibrată ar trebui să acopere cerințele nutriționale ale organismului prin: 12-15% proteine, 30-35% lipide și 50-55% glucide (carbohidrați). Atunci când pierderea ponderală este impusă, aportul caloric este redus, iar tipul alimentelor, modul de combinare a alimentelor și frecvența meselor sunt principala preocupare pentru a obține efecte durabile în timp“, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu, potrivit digi24.ro.
La rândul lor, grăsimile se împart în două categorii: saturate și nesaturate. Cel mai ușor mod prin care le poți deosebi este aspectul lor: cele saturate se solidifica sau rămân solide la temperatura camerei, iar cele nesaturate sunt mereu lichide.
Grăsimile săturate se găsesc, cu precădere, în carne și lactate rezultate din lapte nedegresat, iar pentru a reduce colesterolul sanguin total este necesară limitarea aportului acestui tip de grăsimi. Alimente care nu conțin, însă, colesterol sunt cele de origine vegetală: fructe, legume, cereale.
Pentru a reduce nivelul colesterolului, nutriționistul Lygia Alexandrescu recomandă: