Ce descoperire s-a făcut în ultimul studiu privind virusul SARS-CoV-2. Ce au observat autorii studiului realizat de Universitatea din Tulane, Louisiana despre coronavirus și ce probleme grave sănătate poate provoca.De menționat este că la data de 1 aprilie, în țara noastră au fost raportate aproape 3.000 de cazuri de infectare în ultimele 24 de ore.
Conform unui studiu realizat de Universitatea din Tulane, Louisiana, coronavirusul afectează sistemul nervos central, iar virusul SARS-CoV-2 are capacitatea să provoace în unele cazuri, mici hemoragii cerebrale. Conform studiului unii pacienți care au fost diagnosticați cu COVID-19 au acuzat simptome precum dureri de cap, amețeli și alte simptome neurologice.
În aceste cazuri, medicii nu reușeau, însă, să înțeleagă pe deplin modalitatea prin care SARS-CoV-2 provoca aceste simptome. Acest studiu este prima evaluare exhaustivă a neuropatologiilor asociate coronavirusului și a fost realizat asupra unor subiecți non-umani (primate), iar detaliile au fost publicate de revista Nature Communications.
Autorii studiului au observat că coronavirusul poate să provoace mici hemoragii cerebrale. Patologiile au fost prezente și la pacienții care nu au avut forme severe de boală.
Astfel, complicaţiile neurologice sunt de obicei primele simptome ale infectării cu coronavirus şi pot fi grave şi persistente.
„Având în vedere că subiecţii nu au avut simptome respiratorii semnificative, nimeni nu se aştepta la daune atât de mari ale acestei boli asupra creierului. Însă descoperirile au fost distincte şi profunde iar rezultatul poate fi atribuit indubitabil bolii”, a spus declarat Tracy Fischer, cercetător principal şi profesor de microbiologie şi imunologie la Centrul Naţional de Cercetarea asupra Primatelor din Tulane.
Complicațiile afectează în mod nedeterminat persoane de toate vârstele, cu sau fără comorbidităţi, iar are și niveluri diferite de gravitate.
Grupul de comunicare strategică a anunțat că, în România, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate din nou sub 3.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus din nici 10.000 de teste, iar 25 de pacienți au murit. Au scăzut internările în ATI. Mai exact, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.921 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 51 mai puține față de ziua anterioară.
Grupul de comunicare strategică a mai anunțat că până astăzi, 65.042 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat. Astfel, în intervalul 31.03.2022 (10:00) – 1.04.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 27 decese (16 bărbați și 11 femei), dintre care 2 anterior intervalului de referință.
De menționat este că orașul București are în continuare cea mai ridicată incidență, de 6,69 la mie, fiind urmată de Cluj, cu 5,99 la mie și Ilfov, cu 4,15 la mie.