Fiecare dintre noi avem pe acasă, măcar din nostalgie dacă nu din alt motiv, unu sau chiar mai multe telefoane vechi, vorbim de telefoanele mobile, acele telefoane care nu erau atât de smart ca cele de astăzi. Dar, deși suntem atașați sentimental de ele, există o mare problemă. Așa că, azi încercăm să-ți explicăm ce se întâmplă dacă ai un telefon vechi în casă, și de ce este important să faci asta cât mai curând.
Deși le folosim în fiecare zi, sau mai bine zis le-am folosit, vorbind de telefoanele mobile vechi, puțini știu că majoritatea materialelor din telefonul mobil sunt metale sau alte elemente care pot fi obținute numai prin minerit.
Deși mineritul ne furnizează multe dintre elementele de care avem nevoie, unele proiecte miniere pot provoca poluarea apei, eroziunea, defrișările și pot afecta animalele și plantele din zonă.
Ceea ce este cert, totuși, este că în societatea de astăzi, se pare că toată lumea este lipită de un telefon mobil. Îmbunătățirea tehnologiei a dus la o dependență excesivă de telefoanele mobile, ceea ce le face gadgeturi zilnice esențiale în întreaga lume.
În medie, de exemplu un om își cumpără un telefon nou la fiecare 18 luni. Acest lucru duce la aproximativ 100-120 de milioane de telefoane care sunt aruncate în fiecare an.
Cu astfel de cantități mari, telefoanele mobile vechi au devenit forma de gunoi electronic cu cea mai rapidă creștere.
Deși, cum spuneam, am ajuns să fim atașați sentimental de un telefon vechi, simplul fapt că doar stă într-un sertar, poate crea mari probleme de mediu. În afară de asta, dacă decizi să arunci un telefon vechi, acest lucru cauzează o problemă serioasă, deoarece deșeurile electronice conțin multe materiale periculoase.
Cu atât mai mult cu cât mulți oameni optează să își arunce telefoanele care înfundă gropile de gunoi, poluează aerul și apele subterane într-un ritm alarmant.
Poți face o diferență și opri poluarea reciclându-ți telefonul mobil în loc să îl arunci neglijent. Datorită tehnologiilor inovatoare, până la 80% din materialele utilizate în telefoanele mobile pot fi reciclate și reutilizate.
Ceea ce putem să spunem este că, deși nu ai vrea să scapi de acel telefon vechi, reciclarea ne ajută pe toți prin:
Un telefon vechi conține materiale periculoase, cum ar fi plumbul, mercurul, arsenicul, cadmiul și substanțele ignifuge bromurate. Atunci când telefoanele mobile sunt aruncate și sunt arse, aceste metale toxice sunt eliberate în mediul înconjurător, poluându-l.
Chiar și atunci când nu sunt arse, ele ajung în sol contaminând încet resursele de apă și depozitul de deșeuri. Având în vedere că, conform statisticilor, un telefon mobil nou este folosit la fiecare 18 luni, materialele toxice se acumulează și mai repede, distrugând mediul înconjurător.
Prin reciclare, aceste materiale periculoase sunt reciclate și refolosite fără a polua mediul înconjurător.
Știai că prin reciclarea unui telefon vechi mobil economisești energie Un telefon mobil reciclat economisește suficientă energie pentru a încărca un laptop timp de aproximativ 44 de ore.
Un număr record de 130 de milioane de telefoane mobile sunt aruncate la gunoi în fiecare an; dacă ar fi reciclate, acestea ar putea produce suficientă energie pentru a alimenta peste 24.000 de case pe an.
Telefoanele mobile sunt fabricate din minerale valoroase care devin din ce în ce mai rare, dar care pot fi recuperate dacă sunt reciclate.
Dintr-un milion de telefoane mobile reciclate se pot recupera 35.274 de kilograme de cupru, 772 de kilograme de argint, 75 de kilograme de aur și 33 de kilograme de paladiu.
Acest lucru reduce cantitatea de minerale extrase pentru a crea noi telefoane mobile.
Materialele toxice conținute în telefoanele celulare vechi nu numai că provoacă poluarea mediului, dar reprezintă, de asemenea, probleme grave de sănătate atât pentru animale, cât și pentru oameni.
De exemplu, se știe că plumbul provoacă cancer și afectează funcțiile cognitive la om. Mercurul poate fi fatal pentru animale și poate provoca deficiențe senzoriale grave, slăbiciune musculară sau pierderi de memorie.
Toate obiectele și activitățile au o amprentă de carbon, iar telefonul mobil nu este diferit. Deși este nevoie de energie pentru a menține telefonul încărcat și pentru a efectua apeluri, a trimite mesaje și a viziona videoclipuri, cea mai mare parte a energiei pe care o necesită un telefon mobil este pentru producția sa, nu pentru utilizarea sa zilnică.
Fabricarea unui smartphone reprezintă între 85 și 95 % din amprenta anuală de carbon, din cauza mineritului și a fabricării cu consum mare de energie necesare pentru a transforma peste 20 de elemente într-un dispozitiv electronic portabil.
Donarea telefonului mobil nedorit către un centru de reciclare activă contribuie la reducerea emisiilor de carbon în două moduri. În primul rând, telefoanele care sunt recondiționate și revândute pentru a fi utilizate din nou, prelungesc durata de viață a dispozitivului și energia utilizată pentru a-l crea.
Acest lucru reduce cererea de telefoane noi, ceea ce înseamnă că trebuie produse mai puține telefoane. În al doilea rând, telefoanele care sunt reciclate sunt descompuse în părți care pot fi refolosite în dispozitive noi. Acest lucru reduce mineritul necesar pentru a extrage aceste materiale din pământ și energia asociată cu transportul și fabricarea lor.
Acum că ai aflat ce se întâmplă dacă ai un telefon vechi în casă, este important să faci asta cât mai curând, deoarece, nu numai că este periculos pentru tine, dar este dăunător și pentru mediu, după cum deja am argumentat.
Așa că, deși nostalgia primului telefon s-ar putea să te năpădească, ar fi cazul să renunți la acel telefon vechi ascuns prin sertarele casei tale.