De ce să nu mai încarci telefonul mobil până la 100%? Fie că ești un utilizator ocazional de smartphone sau un pasionat de tehnologie, ți-ar plăcea ca bateria smartphone-ului tău să dureze ceva mai mult, nu-i așa? Ei bine, majoritatea smartphone-urilor folosesc baterii Li-Ion (litiu-ion). Aceste baterii pot rezista bine la încărcare timp de 300 până la 500 de cicluri. Asta ar trebui să fie suficient de bun pentru o perioadă de încărcare de 1-2 ani. Odată ce depășiți această limită, bateria începe să se degradeze, ceea ce înseamnă că capacitatea sa începe să scadă. Chiar dacă încărcați complet bateria, aceasta nu va oferi 100% din capacitatea sa. Specialiștii explică de ce să nu mai încarci telefonul mobil până la 100%. De altfel, asta este greșeala pe care o fac cei mai mulți oameni.
Una din minunile tehnologice al ultimelor secole, clar, este telefonul. De la prima invenție a lui Bell, și până la smartphone-urile de azi, telefonul a schimbat lumea.
Primul smartphone, creat de IBM, a fost inventat în 1992 și a fost pus în vânzare în 1994. Acesta a fost denumit Simon Personal Communicator (SPC).
Deși nu era foarte compact și elegant, dispozitivul prezenta totuși câteva elemente care au devenit elemente de bază pentru fiecare smartphone care a urmat.
De exemplu, SPC a fost primul telefon cu ecran tactil. În plus, acesta avea capacitatea de a trimite și primi atât e-mailuri, cât și faxuri.
De asemenea, avea un calendar, o agendă de adrese și un programator nativ de întâlniri. Dispunea chiar și de tastaturi standard și predictive de intrare cu stylus pe ecran.
Aceste caracteristici erau diferite și suficient de avansate pentru a-l considera demn de titlul de „Primul smartphone din lume”. Dar și acest rudimentar prim smartphone avea o mare problemă: bateria!
Tehnologiile dezvoltate, de la începutul anilor 2000, ne-au pus în mână noile device-uri, SMARPHONE-urile. Și încă cum ne-am minunat de ele!
Dar, ca orice device, și aceste telefoane inteligente au o durată de viață. Fie că vorbim de el per total, fie că ne referim la componente.
Una din aceste componente, predisupuse la deterioare mai rapidă, este bateria. În mod normal, odată ce o baterie Li-Ion depășește 300 de cicluri, capacitatea sa scade la doar 80% din capacitatea inițială.
Dacă ții la smartphone-ul tău de 2 ani sau mai mult, s-ar putea să fi observat că durata de viață a bateriei nu mai este la fel de bună ca la început.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că sănătatea sa s-a degradat. Bateria telefonului mobil se va degrada în cele din urmă. Majoritatea smartphone-urilor din ziua de azi au baterii sigilate.
Asta nseamnă că, dacă doriți să înlocuiți bateria degradată cu una nouă, va trebui să mergeți la un centru de service.
Dar dacă ți-am spune că poți prelungi sănătatea bateriei telefonului tău mobil schimbând câteva obiceiuri de încărcare?
În acest articol, vă vom explica cum puteți menține sănătatea bateriei telefonului mobil pe o durată mai lungă și cum vă puteți bucura de o durată de viață bună a bateriei, evitând greșelile de încărcare pe care majoritatea oamenilor le fac.
Vezi și: Cum prelungești viața bateriei telefonului. Trucurile secrete care te ajută pe tine
Smartphone-ul este cel mai puternic instrument de comunicare. Cu toate astea, nu este bun de nimic dacă este mort.
S-ar putea, de cele mai multe ori, să abuzați de baterie. Mai ales dacă aveți obiceiul de a lăsa ecranul aprins, de a închide aplicațiile sau de a-l arunca în geantă într-o dimineață deosebit de friguroasă.
Telefoanele inteligente sunt concepute pentru a menține aplicațiile deschise în fundal. Închiderea forțată a acestora poate satisface acea mică parte a creierului tău care vrea să păstreze lucrurile ordonate.
Dar, deoarece este nevoie de mai multă energie pentru a porni o aplicație din nou decât pentru a o trezi, îți consumi bateria de fiecare dată când faci acest lucru. Opriți-vă!
Încărcarea telefonului la 100% poate părea o idee bună. Atenție totuși! Dacă utilizați un încărcător de înaltă tensiune, aceasta poate pune la încercare bateria.
Specialiștii recomandă să trageți ștecherul la 80%-90% pentru o utilizare optimă.
„Bateriile vechi pe bază de nichel aveau un efect de memorie, ceea ce înseamnă că, dacă nu le încărcai de la 1-100%, începeau să uite capacitatea lor maximă.
În ceea ce privește bateriile moderne cu litiu, cel mai mare stres este pus pe baterie atunci când le încărcați sau le descărcați complet, Ambele reduc ciclurile de încărcare și ciclul de viață general al bateriei.
Odată ce bateriile ajung la 100%, acestea vor începe să facă încărcări de tip trickle. Asta înseamnă că telefonul va permite ca încărcătura să scadă puțin și apoi se va reîncărca la 100%.”, spun specialiștii.
Încercați să mențineți bateria peste 30% sau cam așa ceva, lăsând-o să se descarce ocazional pentru a calibra senzorii, și veți păstra bateria mai sănătoasă mai mult timp.
Așa cum spuneam, telefonul mobil, smartphone-ul, este cel mai puternic instrument de comunicare, dar asta nu înseamnă că va ține o veșnicie.
Acum ai aflat de ce să nu mai încarci telefonul mobil până la 100%. Este momentul să-ți revizuiești obiceiurile legate de folosirea telefonului, și așa va avea o viață mai lungă.