Un grup de voluntari de la Asociația „Cătunul Verde” recondiționează și colectează calculatoare. Aceștia au dotat șase laboratoare pe informatică din diferite școli bihorene. Proiectul este numit „Laboratoare Rurale”.
Campania a început la începutul lunii noiembrie anul trecut, în 2020. De atunci până în prezent, voluntarii asociației au amenajat șase laboratoare de informatică. Primul a fost un laborator din Balc. Acesta a fost dotat cu 15 calculatoare și alte echipamente. Componentele IT sunt colecționate de la firmele din parcurile industriale din Oradea. Companiile renunță la ele din diverse motive, iar voluntarii asociației le recondiționează. Aceștia se întâlnesc la un sediu închiriat din Oradea, unde muncesc împreună.
„Cel mai recent inaugurat este laboratorul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Almaşu Mare, din comuna Balc, fiind primul laborator pe care l-am făcut de la zero. Adică l-am amenajat efectiv, de la pus parchet şi zugrăvit, am pus uşi noi, am adus mobilier, am cumpărat jaluzele. Ceea ce are diferit acest laborator, şi nu au multe alte şcoli, este o tablă interactivă. În momentul de faţă, cred că este cel mai performant laborator de informatică din judeţ”, a declarat inginerul Ionuț Coman, inițiatorul acestui proiect.
Cei 15 voluntari sunt oameni simpli, elevi, studenți și profesioniști IT. Celelalte laboratoare se pot regăsi la Liceul Tehnologic nr.1 Suplacu de Barcău, Școala Gimnazială nr.1 Tăuteu, Școala Gimnazială nr. 2 Bogei și Școala Gimnazială nr.3 Chiribiș. De asemenea, au fost ajutate copii din familii nevoiașe. De la începutul campaniei au fost recondiționate peste 300 de calculatoare, telefoane și tablete.
Asociația „Cătunul Verde” a început un parteneriat cu Asociația „Îngeri pentru suflete”. Membrii acestor asociații au amenajat mai multe puncte de colectare a componentelor IT în România. Proiectul „Laboratoare Rurale” vizează, deocamdată, doar școlile din județ. Cele mai multe școli unde laboratorul de informatică lipsește sunt în mediul rural. Peste 150 de școli nu sunt dotate cu laborator de informatică.
„Suntem încă la început, dar urmează să continuăm proiectul şi în alte judeţe, în măsura posibilului. Noi facem aceste lucruri după ce ieşim fiecare de la muncă. Vom lansa o campanie pentru companiile care vor să se implice, urmând să recompensăm aceste firme care se implică mai mult în amenajarea unui laborator denumind laboratorul cu numele acesteia. Deoarece amenajarea de la zero a laboratorului de la Almaşu Mare s-a realizat cu sprijinul celor de la Profi România, laboratorul va purta numele acestei companii. Cel puţin cu atât să le mulţumim”, a mai declarat Ionuţ Coman.