29 ian. 2023 | 16:19

Ce se întâmplă cu vremea în România după ciclonul polar care a dat țara peste cap. Prognoza meteo pentru următoarea săptămână

Vremea Meteo
Ce se întâmplă cu vremea în România după ciclonul polar care a dat țara peste cap. Prognoza meteo pentru următoarea săptămână
Atât în București, cât și în restul țării zăpada s-a așternut în cantități considerabile

Prognoza meteo pentru următoarea săptămână! Conform meteorologilor, în aceste zile singura certitudine în această iarnă este ciclonul polar întins care favorizează un model rece, și care s-a abătut deasupra Europei de Est, implicit în România. Dar, conform noilor date ANM, am putea scăpa mai repede decât ne așteptam de temperaturile scăzute. În cele ce urmează află ce e se întâmplă cu vremea în România după ciclonul polar care a dat țara peste cap, din prognoza meteo pentru următoarea săptămână emisă de ANM.

Sub efectele unui ciclon polar. Valori scăzute în estul Europei

Încă de la finalul săptămânii trecute au apărut semnele unor schimbări termice, mai ales că încă suntem în perioada de iarnă. Deși în centrul și vestul Europei valorile termice s-au menținut ceva mai sus, în zona estică a continentului ciclonul polar și-a făcut simțită prezența, fenomenul determinând o scădere a valorilor termice și, implicit, căderile de zăpadă.

Datele meteo pentru săptămâna viitoare, venite de la meteorologii europeni, anunță că ciclonul polar începe să slăbească, în timp ce o puternică încălzire stratosferică este pe cale să se producă. După cum indică prognoza, ciclonul polar va fi puternic deformat, dar nu va dispărea complet.

Aceste evenimente importante pot avea un impact semnificativ asupra restului iernii din această perioadă. Vremea și ciclonul polar stratosferic sunt strâns legate, mai ales iarna. Așadar, contează foarte mult în ce formă sau formă se află acest vortex pe măsură ce traversăm sezonul rece.

Meteorologii mai fac precizarea că acest lucru determină o diferență puternică de temperatură între regiunile polare și subtropicale, iar o circulație mare de joasă presiune, ciclonică, începe să se dezvolte în emisfera nordică a continentului european, dar și în estul Europei.

Vezi și: Care au fost zonele din România cele mai afectate de zăpadă. Motivul pentru care nu a nins mai mult în Bucureşti

Prognoza meteo pentru următoarea săptămână. România este încă sub ciclonul polar

Încă de la începutul săptămânii valorile temrice, în toată țara, au început să scadă, iar miercuri, atât în București, cât și în restul țării zăpada s-a așternut în cantități considerabile. Ca urmare a ninsorilor abundente, CNSU lua decizia de a închide cel puțin 12 drumuri naționale, iar alte 10 au fost cu limitare de trafic. Valorile scăzute au determinat în 122 de localități întreruperea cu energie electrică, dar și intervenția autorităților în anumite situații limită.

Ciclonul polar care s-a manifestat în aceste zile, cel puțin în această parte a continentului, a generat și valori temrice sub zero grade. Dar, ANM a emis prognoza meteo pentru următoarea săptămână, de unde aflăm că, deși vor mai exista zile cu ninsoare, temperatura va suferi noi modificări, având o nouă tentă de încălzire, mai ales între 30 ianuarie și 5 februarie, conform datelor din prognoza meteo pentru săptămâna următoarea :

„Vom mai avea ninsori slăbuțe în partea de sud și de sud-est a teritoriului, fără probleme, în rest aproape deloc. Temperaturile vor crește începând de marți chiar. Ar putea fi o veste bună, dar vorbim acum de temperaturile maxime, temperaturile diurne.

Astăzi și mâine, acestea se vor situa undeva în jurul unui normal al perioadei, acest lucru însemnând la -3 spre -2 grade prin depresiunile din estul Transilvaniei. Astfel de valori este foarte probabil să mai avem și astăzi, și mâine prin Moldova, prin zona continentală a Dobrogei, până la cel mult 3-4 grade în vestul și sud-vestul teritoriului.”, anunță ANM, conform Antena 3 CNN.

În ceea ce privește prognoza meteo pentru următoarea săptămână în Capitală, ANM anunță doar astăzi precipitații, dar mai scăzute față de zilele anterioare, iar începând de mâine vântul nu va mai bate cu intensitate, iar temperaturile au tendința de încălzire. Conform datelor din prognoza meteo pentru următoarea săptămână, în Muntenia și, implicit, în București, „în medie, vor fi valori posibil mai scăzute în perioada 30 ianuarie-1 februarie. După data de 2 februarie este estimată o creștere a temperaturilor diurne.”