Zilele acestea, extrem de călduroase, nu fac bine, cel puțin din punctul de vedere al culturilor agricole. În același timp, oscilațiile de temperaturi, de la rece la cald, și invers, nu fac bine, în aceeași măsură, nici populației. Deși pentru acest weekend sunt anunțate valori termice ridicate, specialiștii vorbesc de revenirea valorilor mici, și că ciclonul polar din Rusia va afecta și România. Vremea se schimbă brusc, din păcate, iar meteorologii au emis cod roșu de ger în mai multe țări.
Săptămâna trecută, temperaturi excepțional de ridicate au afectat o mare parte a Europei. În mai multe locuri din regiunile centrale și vestice au fost doborâte recorduri de lungă durată.
Temperaturile anormal de ridicate s-au dezvoltat din cauza orientării presiunilor înalte și joase pe continent,spun meteorologii europeni. Aceste temperaturi au contribuit la împingerea de aer foarte blând dinspre sud-vest.
Deși modelul de presiune nu a fost deosebit de neobișnuit, temperaturile au fost fără precedent în multe locuri. Oamenii de știință sunt siguri că aceste temperaturi nu ar fi fost atinse fără influența schimbărilor climatice provocate de om.
În Varșovia, Polonia, temperaturile au atins un maxim de 18,9 grade Celsius în ziua de Anul Nou, doborând cu 5 grade Celsius recordul anterior stabilit în 1993 pentru luna ianuarie. La Bilbao, în Spania, s-au înregistrat 25 de grade, cu peste 10 grade peste media sezonieră, care se situează de obicei în jurul a 14 grade.
Mai multe țări au doborât recordurile naționale de temperatură pentru luna ianuarie în data de 1 ianuarie, printre care Republica Cehă, Țările de Jos, Belarus, Letonia și Lituania. În Republica Cehă, 19 grade au fost înregistrați la Javorník, iar la Eindhoven, în Olanda, s-au înregistrat 16 grade.
Impactul temperaturilor ridicate din lunile de iarnă nu este la fel de sever în comparație cu cel din timpul verii, mai spun meteorologii. În acest context, industria schiului din nordul și vestul Alpilor a fost grav afectată.
După un început de sezon rece și cu zăpadă, temperaturile neobișnuit de ridicate pentru acest sezon, lipsa zăpezii și precipitațiile de la altitudine au forțat unele stațiuni să închidă pârtiile inferioare în ultimele zile.
Stațiunile mai înalte au reușit să mențină deschise majoritatea pârtiilor cu zăpadă artificială, dar acest lucru necesită cantități semnificative de apă.
Condițiile foarte blânde din ultima vreme evidențiază modul în care criza climatică va afecta o industrie care susține mii de locuri de muncă și care reprezintă aproximativ 12 miliarde de euro anual numai pentru economia franceză.
Cu toate astea, noile predicții meteo vorbesc de o schimbare a valorilor termice, ca urmare a deplasării unui ciclon polar dinspre Rusia spre bătrânul continent. Conform meteorologilor români, ciclonul polar din Rusia va afecta și România, asta însemnând scăderea temperaturilor sub cele anunțate în prezent:
„Vorbim de o formațiune depresionară extinsă în parte de nord, nord-vest, și cu deplasare către estul Europei, care a înglobat o masă de aer rece, ce a determinat scăderi ale valorilor termice chiar și în țara noastră.
Pe parcursul zilei de ieri, s-a răcit partea de sud-est a teritoriului României, semnificativ chiar, față de intervalul anterior în care am avut temperaturi de primăvară, chiar de început de vară.
Precipitații vom avea în toată jumătatea de nord a țării noastre, însă vor fi pe arii restrânse, nu foarte însemnate cantitativ, și în general sub formă de ploaie. Această masă de aer rece se va resimți în zona țării noastre, în zilele următoare, în mod deosebit în jumătatea estică.”, a spus Alina Șerban, la Antena 3 CNN.
Temperaturile din Europa au scăzut în ultimele două zile zile, în anumite state europene fiind emise coduri roșii. În zona centrală și de vest a continentului, valorile rămân încă blânde sau foarte blânde.
Se așteaptă ca acestea să se mențină peste valorile normale pentru multe părți vestice și centrale ale Europei cel puțin în următoarele câteva săptămâni.
Acest lucru se datorează, în parte, unui vortex polar stratosferic mai puternic decât în mod normal. Fenomenul este o circulație de vânturi cu o înălțime de aproximativ 50 km, explică meteorologii, care se învârte în jurul polului nord.
Un vortex mai puternic decât în mod normal poate contribui la întărirea curentului cu jet, care aduce adesea vreme mai blândă și mai umedă în nordul și vestul Europei.