Stai confortabil, sau faci o pauză pentru o clipă și este important să-ți observi postura. În acest moment, stai cu un picior peste celălalt, dar te-ai întrebat ce se întâmplă când stai picior peste picior? Pentru început îți spunem că este obiceiul care te poate costa scump.
Conform unor statistici recente, aproximativ 62% dintre oameni au acest obicei, de a sta păicior peste picior, de dreapta pe stânga, iar alți 26% merg în cealaltă direcție și 12% nu au nicio preferință.
Vezi și: Putin, trădat de limbajul corpului. Detaliul inedit care i-a șocat pe experți
Confdorm specialiștilor comportametali, există de obicei două moduri de a sta pe scaun și de a încrucișa picioarele, unul la genunchi și celălalt la gleznă. Dar, oricât de confortabil ar fi să stai cu picioarele încrucișate, este rău pentru sănătate și pentru postura ta? Să aruncăm o privire asupra dovezilor.
Pentru început, cercetările arată că statul cu picioarele încrucișate poate crește dezalinierea șoldurilor, unul fiind mai înalt decât celălalt.
În acelaiși timp, modifică viteza cu care sângele se deplasează prin vasele de sânge din membrele inferioare, ceea ce poate crește riscul formării de cheaguri de sânge. Majoritatea cercetărilor sugerează că traversarea la genunchi este mai rea decât la glezne.
Vezi și: Care este, de fapt, cea mai bună poziţie de somn. Aşa te odihneşti cel mai bine
Într-adevăr, șezând în acest fel, puteți provoca o creștere a tensiunii arteriale din cauza acumulării sângelui în vene și a faptului că inima trebuie să lucreze împotriva acestei situații.
Iar acest lucru poate crește riscul de deteriorare a vaselor de sânge, motiv pentru care, atunci când vă luați tensiunea arterială, ar trebui să aveți picioarele întinse pe podea.
Cu cât stați mai mult timp și mai des picior peste picior, cu atât este mai probabil să aveți modificări pe termen lung în ceea ce privește lungimea mușchilor și dispunerea oaselor din pelvis.
Și, datorită modului în care scheletul este legat între ele, încrucișarea picioarelor poate provoca, de asemenea, o nealiniere a coloanei vertebrale și a umerilor.
Poziția capului poate deveni potențial nealiniabilă din cauza modificărilor oaselor gâtului, deoarece coloana vertebrală compensează pentru a vă menține centrul de greutate deasupra bazinului.
De asemenea, gâtul poate fi afectat din cauza faptului că o parte a corpului este mai slabă decât cealaltă. Același dezechilibru poate fi observat și la nivelul mușchilor pelvisului și ai zonei lombare, ca urmare a unei poziții proaste și a tensiunilor și încordărilor cauzate de statul cu picioarele încrucișate.
Pelvisul poate deveni, de asemenea, nealiniat din cauza întinderii prelungite a mușchilor fesieri de pe o parte, ceea ce înseamnă că aceștia devin mai slabi.
Vezi și: Poziţia de somn care îţi afectează deja coloana vertebrală. Nu mai sta așa în pat!
Șederea picior peste picior pentru o perioadă lungă de timp crește probabilitatea apariției scoliozei, alinierea anormală a coloanei vertebrale, și a altor deformări.
De asemenea, poate provoca sindromul durerii trohanteriene mari, o afecțiune comună și dureroasă care afectează partea exterioară a șoldului și a coapsei.
Cercetările arată, de asemenea, că statul picior peste picior poate expune nervul peroneu, cunoscut și sub numele de nervul fibular, din partea inferioară a piciorului, la riscul de compresie și de rănire.
Acest lucru se manifestă în mod obișnuit printr-o slăbiciune atunci când încercați să ridicați partea mică a piciorului, precum și prin cea mai îngrijorătoare cădere a piciorului, când tot piciorul atârnă în jos.
Deși, în majoritatea cazurilor, acest lucru este de scurtă durată și revine la normal în câteva minute.
Cercetările indică faptul că statul picior peste picior poate fi benefic pentru unele persoane. Un mic studiu din 2016, de exemplu, a constatat că, pentru persoanele care au un picior mai lung decât celălalt, statul picior peste picior poate ajuta la ajustarea înălțimii celor două părți ale pelvisului, îmbunătățind alinierea.
De asemenea, a sta cu picioarele încrucișate pare să reducă activitatea unor mușchi, în special a mușchilor oblici, cei de sub piele, unde vă puneți mâinile pe șolduri, în comparație cu a sta cu picioarele în față. Acest lucru poate ajuta la relaxarea mușchilor centrali și la prevenirea efortului excesiv.