Sfântul Dimitrie este sărbătorit pe 26 octombrie. În această zi, mulți români aleg să dea de pomană, dar ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru 2023? Această sărbătoare este una foarte importantă la noi în țară. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian.
Sfântul Dimitrie aparținea uneia dintre cele mai distinse familii din provincia Macedonia și era admirat nu numai datorită nobilimii sale și a grației sale, ci și pentru virtutea, înțelepciunea și bunătatea inimii sale, care depășeau pe cele ale bătrânilor săi.
Expertiza militară a Sfântului Dimitrie l-a condus pe Galerius, în calitate de Cezar al Imperiului de Răsărit, să-l numească comandant al forțelor romane din Tesalia și Proconsul al Hellasului.
Cu toate acestea, Dimitrie a rămas mereu conștient de realitățile profunde ale vieții. De când credința în Hristos a atins inima sa, toată gloria acestei lumi nu însemna nimic pentru el, și nu era nimic mai important pentru el decât să învețe și să predice Cuvântul lui Dumnezeu.
În ciuda persecuției îndreptate împotriva creștinilor de către împărat, Sfântul Dimitrie a adus la credință un mare număr de păgâni. Cuvintele sale i-au convins pe aceștia, deoarece au văzut în dreptatea, pacea și iubirea frățească care marcau viața sa o ilustrare a adevărului despre care vorbea.
Un număr de păgâni, invidioși de succesul Sfântului, au profitat de prezența împăratului în oraș pentru a-l denunța pe Dimitrie ca fiind creștin.
Uimirea lui Maximian s-a transformat în indignare violentă când i s-a spus că Dimitrie folosea poziția sa oficială pentru a răspândi credința. Dimitrie a fost chemat și închis într-o celulă, situată în subsolul unor băi din apropiere.
Maximian a organizat jocuri și lupte cu gladiatori în amfiteatrul orașului. A adus cu el un om de statură gigantică numit Lyaios, de origine vandală. Acesta avea atât de multă forță încât nimeni nu putea să-l înfrunte. În oraș se afla un tânăr creștin numit Nestor, care, observând mândria goală a împăratului în victoriile campionului său, și-a propus să-i arate că puterea reală aparține doar lui Hristos.
Citește și: Cea mai puternică rugăciune din Biblie. Te ferește de rele și blesteme
S-a dus la băile unde Dimitrie era închis și a cerut protecția rugăciunii lui înainte de a se confrunta cu gigantul.
Martirul a făcut semnul Crucii pe fruntea și inima băiatului și l-a trimis ca David înaintea lui Golia.
A ajuns la amfiteatru chiar în momentul în care heralzii strigau din toate părțile după cineva care să se opună lui Lyaios.
Apropiindu-se de împărat, Nestor a aruncat tunica la pământ și a strigat: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mă!” În primul contact, în acel moment în care gigantul s-a repezit asupra lui, Nestor s-a furișat și l-a înjunghiat în inimă cu pumnalul său.
A urmat un tumult și uimire în fața minunii, iar oamenii se întrebau cum un copil, care nu se bazase nici pe forță, nici pe arme, reușise atât de repede să doboare barbarul.
Citește și: Când este Sfântul Dumitru 2023. Pe ce dată pică această sărbătoare
În loc să se supună semnului puterii suverane a lui Dumnezeu, împăratul a izbucnit în furie și a ordonat arestarea imediată a lui Nestor și decapitarea sa în afara orașului. El a auzit cum Nestor striga după Dumnezeul lui Dimitrie și, presupunând că Sfântul folosise oarece vrăjitorie, Maximian a ordonat soldaților să meargă și să-l împungă pe Dimitrie cu lancele lor, fără judecată, în adâncurile celulei sale de închisoare.
Au fost câțiva creștini, inclusiv servitorul lui Dimitrie, Lupus, prezenți la martiriul său, și după ce soldații au plecat, ei au înmormântat cu sfințenie trupul Sfântului.
A fost voia lui Dumnezeu ca harul cu care a umplut Sfântul Dimitrie să rămână activ chiar și după moartea sa. Așa că a făcut să curgă din trupul său un mir cu un miros plăcut, care avea proprietatea de a vindeca pe toți cei care îl luau ca unsoare, cu credință în mijlocirea Sfântului.
De-a lungul a șaisprezece sute de ani, Sfântul Dimitrie a dat dovadă de grijă sa binevoitoare pentru orașul Tesalonic și locuitorii săi. I-a apărat de atacurile barbarilor, i-a păzit de ciumă și foamete, i-a vindecat pe bolnavi și i-a mângâiat pe cei în suferință.
Sfântul Dumitru este ultima sărbătoare a toamnei și este un obicei ca oamenii să dea de pomană în această zi.
În această zi, femeile pregătesc pachețele pe care le dau celor nevoiași în numele celor decedați. Se împart covrigi, nuci, mere, pâine struguri, prune, colivă și colaci în formă de cruce.
Se spune că dacă dai de pomană în această zi, vei avea parte de sănătate și bunăstare tot anul.
Totuși, poți da de pomană orice dorești. Poți oferi de pomană un fel de mâncare alături de colivă, o lumânare și un fruct.
Poți face pachețele cu un covrig, colivă, un fruct și o lumânare. Alții oferă și câte o sticluță de vin, însă ce conține pachetul depinde de fiecare om în parte.