25 oct. 2022 | 20:00

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 26 octombrie

Diverse
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 26 octombrie
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022. Data de 26 octombrie este una importantă pentru creștini și Biserica ortodoxă, atunci fiind prăznuit Sfântul Dumitru. Este unul dintre cele mai importante sărbători ale toamnei din calendarul creștin ortodox.

Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru mai este numit și Izvorâtorul de Mir. Acesta a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu, fiind fiul voievodului cetății Tesalonicului. Părinții lui l-au învățat tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei care au nevoie.

După ce părinții lui s-au stins din viață, l-au lăsat pe Sfântul Dumitru moștenitor al averii și al bunului lor nume. Când împăratul Maximian a aflat de moartea voievodului Tesalonicului, l-a chemat pe Dumitru și l-a făcut voievod în locul tatălui său.

Acesta a fost primit bine de cetățeni și a condus cu vrednicie poporul, aducându-i pe mulți la Hristos. Însă, atunci când Maximian a aflat că Sfântul Dumitru este creștin, s-a înfuriat foarte tare. A poruncit să se facă praznice în fiecare cetate în cinstea zeilor.

După ce Dimitrie a recunoscut că este creștin, împăratul a poruncit să fie închis în temniță. În cele din urmă, Maximian a poruncit ca Sfântul Dumitru să fie ucis cu sulițe.

De ce Sfântul Dumitru este numit și Izvorâtorul de Mir

Moaștele Sfântului se află în Tesalonic. Se spune că din moaștele sale curge mir, motiv pentru care a primit și numele de „Izvorâtorul de Mir”. Mirul este făcător de bine și este dăruit creștinilor care suferă de boli grave pentru a fi vindecate.

De asemenea, în prima duminică după sărbătoarea Sfântului Dimitrie, este deschisă racla în care sunt prezente sfintele moaște. Mitropolitul scoate tava de sub sfintele moaște cu mir. Acesta este amestecat cu ulei de la Sfântul Maslu și este dăruit mai departe creștinilor spre tămăduire.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu sosirea iernii și a frigului. Conform tradițiilor, Sfântul Dumitru este omologul Sfântului Gheorghe. Mai este, de asemenea, și patronul păstorilor și garantul soroacelor.

De sărbătoarea Sfântului Dumitru căldura intră în pământ și Gerilă începe să-și arate colții. Sfântul Gheorghe are grijă ca de ziua lui codrul să fie înverzit, însă, de ziua lui, Sfântul Dumitru are grijă să-l desfrunzească.

De Sfântul Dumitru se împarte pomană celor nevoiați din sufletele celor trecut în neființă, după ce pomana a fost sfințită în cadrul slujbelor. În Dobrogea există un obicei interesant de Sfântul Dumitru. Flăcăii se întrunesc la o casă, apoi pornesc prin sat cântând din fluiere.

Întrei ei se află un fecior îmbrăcat în cadâncă, pentru a căpăta bacșiș. Obiceiul mai este numit și „datina Saiegiilor”. Tot de Sfântul Dumitru se tunde coama cailor până la trei ani, pentru a avea un păr frumos.

În tradiția românească se spune că, cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare, vor fi feriți de boli. De Sfântul Dumitru sunt legate și multe superstiții legate de vreme. Se spune că, așa cum va fi ziua de 26 octombrie, așa va fi toată iarna.

Dacă de Sfântul Dumitru vremea este aspră, va fi o iarnă bună. Alții spun că, dacă vremea este bună, toamna va fi una lungă și frumoasă. În noaptea sărbătorii, ciobanii pândesc unde dorm oile. Dacă dimineața se va scula întâi o oaie albă și va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Vremea se transformă în București. Se anunță fenomene extreme
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Simona Halep, anunț FINAL la 33 de ani: Ăsta e planul acum!
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VINE URGIA în România! UNDE LOVEȘTE CICLONUL! HARTA ANM
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro