18 sept. 2023 | 15:53

Când este Sfântul Dumitru 2023. Pe ce dată pică această sărbătoare

Diverse
Când este Sfântul Dumitru 2023. Pe ce dată pică această sărbătoare
Tradiții și obiceiuri în această zi

Sfântul Dumitru este cea mai importantă sărbătoare a toamnei. Când este Sfântul Dumitru 2023 și ce trebuie să faci în această zi? Creștinii tratează cu mare răspundere această sărbătoare din calendarul creștin ortodox. Sfântul Dumitru este o zi marcată de tradiții și obiceiuri, care sunt respectate cu sfințenie. 

Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru s-a născut în Tesalonic din părinți nobili și evlavioși. Acesta a fost singurul lor fiu, așa că a fost crescut și educat cu multă grijă. Tatăl lui Dumitru a fost comandant în Tesalonic.

Când tatăl său a murit, împăratul Maximian l-a numit pe Dumitru comandant în locul său. În timp ce îl numea, Maximian, un adversar al lui Hristos, i-a recomandat în mod deosebit să-i persecute și să-i extermine pe creștinii din Tesalonic. 

Citește și: Mesaje și felicitări de Sfântul Dumitru 2022. Urări frumoase pentru cei care își serbează onomastica

Dumitru nu numai că nu a ascultat de împărat, dar a mărturisit și a predicat deschis pe Domnul Isus Hristos în orașul Tesalonic. Când împăratul a auzit acest lucru, s-a înfuriat pe Dumitru. Apoi, când se întorcea din bătălia împotriva sarmaților, Maximian s-a oprit la Tesalonic pentru a cerceta problema.

Împăratul l-a chemat pe Dumitru și l-a interogat în legătură cu credința sa. Acesta și-a recunoscut deschis credința creștină în fața împăratului și, de asemenea, a denunțat idolatria împăratului. 

Maximian l-a aruncat pe Dumitru în închisoare. Știind ce îl aștepta, sfântul a dat toate bunurile sale credinciosului său slujitor Lupus pentru a le împărți săracilor și și-a așteptat cu bucurie iminenta suferință pentru Hristos Domnul.

Un înger al lui Dumnezeu i s-a arătat în închisoare, zicându-i 

„Pace ție, suferindule al lui Hristos; fii curajos și fii tare!”. 

După câteva zile, împăratul a trimis soldați în închisoare pentru a-l ucide pe Dumitru. Soldații l-au găsit pe acesta în timp ce se ruga și l-au străpuns cu sulițele. Creștinii i-au luat în secret trupul și l-au îngropat cu cinste. 

Mirul vindecător a curs din trupul martirului lui Hristos, vindecând mulți dintre bolnavi. Apoi, o mică biserică a fost construită peste moaștele sale.

Vezi și: Rugăciune către Sfântul Dumitru. Cuvintele puternice pe care să le rostești pe 26 octombrie ca să fii ferit de necazuri și boli

Când împăratul Iustinian a vrut să transfere moaștele sfântului Dumitru din Tesalonic la Constantinopol, din mormânt au ieșit scântei de foc și s-a auzit o voce: „Opriți-vă și nu vă atingeți!”

Când este Sfântul Dumitru 2023. Pe ce dată pică

Sfântul Dumitru 2023 este pe 26 octombrie. În tradiția populară românească, el este considerat patronul păstorilor sau cel care usucă toate plantele și desfrunzește codrul.

Creștinii ortodocși și catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru pe 26 octombrie.

Se mai numește și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, tocmai pentru că atunci când au fost găsite moaștele lui, din trupul său curgea mir frumos mirositor. De aici i se trage numele Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. 

Moaștele Sfântului Dimitrie se află la Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic. Acesta este ocrotitorul orașului. 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Oamenii respectă tradițiile și obiceiurile care vin cu fiecare sărbătoare religioasă, iar Sfântul Dumitru nu face excepție. 

Dacă Sfântul Gheorghe este cel care „vestește” primăvară, Sfântul Dumitru este cel care anunță toamna și usucă toate plantele. 

Unii spun că în ziua de Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ și gerul începe să își facă apariția. 

La sate, oamenii fac focuri, iar copiii sar peste el ca să fie sănătoși tot anul. Dar sătenii aprind focul pentru că se spune că alungă fiarele și încălzește morții. 

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 26 octombrie

După stingerea focului, oamenii aruncă un cărbune în grădină, ca aceasta să rodească frumos. 

Pentru că este considerat patronul păstorilor, ciobanii pot spune cum va fi iarna doar uitându-se la ziua de Sfântul Dumitru.

Ei își pun cojocul în mijlocul oilor și dacă o oaie neagră se așează pe el, iarna va fi bună. Însă dacă o oaie albă se așează pe cojoc, va fi o iarnă aspră și rece.

Parteneri
Cine este românca aleasă cea mai frumoasă femeie din Italia. Luisa va reprezenta țara de adopție în concursul internațional
Redactia.ro
Lacomii care își umplu farfuriile cu vârf la All Inclusive, obligați să mănânce tot sau primesc amendă
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Cea mai bună rețetă de gogoșari umpluți. Murăturile perfecte pentru iarnă
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Taxă pentru proprietarii de locuințe și teren din România. Statul a impus termen, cel mult 2 zile
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
Casa de PENSII confirmă MAJORAREA PENSIILOR cu 90%
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Asia Express sezonul 7, 14 octombrie 2024. Anca Țurcașiu, momente grele după jocul de amuletă. Cine a câștigat imunitatea mică
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro