Ce scrisoare a primit Vladimir Putin după eșuarea negocierilor de pace. Cine a semnat-o
Reacția masivă la nivel mondial la invazia Moscovei de acum o săptămână a afectat deja, atât economia Rusiei, populația, dar și o serie de inițiative științifice. Printre aceste inițiative afectate se numără și Stația Spațială Internațională, dar și o misiune ruso-europeană planificată pentru aterizarea unui rover pe Marte. În urma acestor situații un număr important de oameni de știință, matematicieni, din Rusia au luat decizia de a se declara ferm împotriva războiului declanșat de Putin în Ucraina, trimițându-i o scrisaore deschisă liderului de la Kremlin. În acelașți timp, manifestații anti-război au loc în cele două mari orașe, iar poliția arestează masiv manifestanții anti-Putin.
Manifestanți anti-război reținuți în Rusia
Zeci de manifestanți anti-război au fost reținuți miercuri la Moscova și Sankt Petersburg, în timp ce vocile împotriva operațiunii militare speciale a președintelui Vladimir Putin în Ucraina sunt din ce în ce mai puternice și mai susținute.
Observatori ai drepturilor omului spun că peste 5.000 de manifestanți au fost reținuți în întreaga țară de când președintele Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei.
La Moscova, poliția antirevoltă era adesea mai numeroasă decât protestatarii, unii dintre ei purtând pancarte scrise de mână cu semne de pace și sloganuri anti-război în rusă și ucraineană.
Unii purtau măști cu cuvântul „Destul” inscripționat pe față. Un reporter al postului de televiziune independent Dozhd a fost arestat în timpul protestelor, deși și-a arătat acreditarea la poliție și purta o vestă de presă.
În fața luxosului magazin Gostiny Dvor din centrul orașului Sankt Petersburg, sute de protestatari anti-război au stat împreună, legându-și brațele și scandând.
Alexei Navalnîi îndeamnă la manifestații
Criticul Kremlinului Alexei Navalnîi, încarcerat, a făcut apel la proteste zilnice împotriva războiului în Rusia. Numindu-l pe Putin un „țar evident nebun”, Navalnîi a declarat că rușii trebuie să spună lumii că nu toți rușii susțin războiul.
„Nu putem aștepta nici măcar o zi în plus. Oriunde vă aflați. În Rusia, Belarus sau în cealaltă parte a planetei.
Ieșiți în piața principală a orașului vostru în fiecare zi lucrătoare la ora 19.00 și la ora 14.00 în weekend și în zilele de sărbătoare.”, a spus Alexei Navalnîi într-o declarație publicată pe Twitter de purtătorul său cuvânt.
În timp ce forțele rusești își extind atacul asupra Ucrainei, în țară, demonstranții au mărșăluit în orașe scandând „Nu războiului”, ținând în mâini afișe care denunță războiul.
Grupul independent de monitorizare OVD-Info afirmă că peste 7.000 de persoane în total au fost reținute în Rusia în timpul protestelor față de invazia Ucrainei.
„Putin nu este Rusia”
Navalnîi, cel mai proeminent dintre opozanții lui Putin, a fost încarcerat anul trecut după ce s-a întors din Germania, în urma tratamentului pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic în Siberia. El a declarat că a fost condamnat pe baza unor acuzații inventate.
„Eu sunt din URSS. M-am născut acolo. Și principala frază de acolo – din copilărie – a fost lupta pentru pace.
Fac apel la toată lumea să iasă în stradă și să lupte pentru pace… Putin nu este Rusia.”, a declarat Navalnîi.
Rușii care au semnat petiții împotriva războiului își pierd locurile de muncă
Un număr impresionant de oameni au semnat, încă din prima zi petiții anti-război, spunând că nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă. Mulți au ieșit și în stradă în primele zile, la Moscova poliția arestând în masă manifestanții.
Același lucru s-a întâmplat și în Sankt Petersburg. Acum au apărut informații, conform cărora, cei care au semnat aceste petiții sunt concediați de angajatori, sau li se dă de ales.
Să facă o declarație publică în care să spună că numele le-a fost adăugat din greșeală, sau să demisioneze. Dacă au refuzat să plece din proprie inițiativă, șefii i-au au amenințat că vor face concedierea acestora „foarte neplăcută”.
Scrisoare deschisă către Vladimir Putin semnată de 7.000 de ceretători ruși
În timp ce armata rusă duce un război în Ucraina, guvernul a intensificat campania de cenzură și represiune în interiorul țării. Mijloacele de informare independente sunt amenințate cu blocarea sau amendarea dacă numesc războiul Rusiei din Ucraina un „război” sau o „invazie”.
Organismul de supraveghere a presei din Rusia a blocat site-urile web a două importante televiziuni independente. Este vorba de postul de radio Ekho Moskvi și canalul de televiziune Dozhd, pentru că au încălcat aceste reguli.
În acest context, spune agenția rusă de presă RIA, aproximativ 7.000 de oameni de știință din Rusia, majoritatea matematicieni, au decis să-i trimită o scrisoare deschisă liderului de la Kremlin, scrisoare în care condamnă public demersul militar din Ucraina, spunând public că nu sunt de acord cu acest război.
„Noi, oamenii de știință și jurnaliștii științifici ruși, protestăm cu fermitate împotriva invaziei militare din Ucraina lansate de forțele armate ruse. Valorile umaniste reprezintă fundamentul pe care se construiește știința.
Mulți ani petrecuți pentru a consolida reputația Rusiei ca centru de vârf în domeniul matematicii au fost complet distruși. Rusia se află într-o situație de izolare internațională, fără posibilitatea de a realiza schimburi științifice aprofundate sau de a lucra cu oameni de știință din alte țări.
Suntem convinși că niciun interes geopolitic nu poate justifica această moarte și vărsare de sânge. Războiul va duce doar la pierderea totală a țării noastre. Cerem încetarea imediată a ostilităților și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei.”, se arată în scrisoarea deschisă publicată marți pe site-ul de știri trv-science.ru.
„Rusia, agresor militar și, în consecință, un stat necinstit”
Cei peste 6.900 de semnatari ar putea risca o amendă sau închisoare, după ce autoritățile ruse au adoptat în ultimii ani o legislație care le permite să ia drept țintă cetățenii care critică guvernul.
În scrisoare se subliniază că Congresul Internațional al Matematicienilor, pe care Rusia urma să îl găzduiască în iulie, a fost anulat din cauza invaziei.
De asemenea, semnatarii au numit Rusia „agresor militar și, în consecință, un stat necinstit”. Iar parlamentul rus a adoptat săptămâna aceasta un alt proiect de lege care ar înăspri pedepsele pentru criticarea războiului din Ucraina.
Sancțiunile occidentale au izolat Rusia de multe inițiative globale. NASA explorează modalități de a menține pe orbită Stația Spațială Internațională, care găzduiește de mult timp atât astronauți, cât și cosmonauți, fără ajutorul Rusiei.
Între timp, Agenția Spațială Europeană a declarat că este foarte puțin probabil ca o misiune comună care utilizează un lansator rusesc pentru a ateriza un rover european pe Marte să decoleze anul acesta, așa cum era planificat.