04 mart. 2022 | 07:10

A noua zi de război în Ucraina. Incendiu devastator la cea mai mare centrală nucleară din Europa: „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai rău decât la Cernobîl”

Știri generale
A noua zi de război în Ucraina. Incendiu devastator la cea mai mare centrală nucleară din Europa: „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai rău decât la Cernobîl

Tragedie în a noua zi de război după bombardamentele neîncetate ale trupelor rusești. În cursul dimineții de joi spre vineri, un incendiu imens a izbucnit la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei. Autoritățile ucrainene sunt în alertă maximă, în timp ce primarul oraşului, Dmitri Orlov, a făcut anunțul tragediei, avertizând ce efecte catastrofale poate avea pentru omenire explozia centralei.

Cea mai mare centrala nucleară, sub tirurile de artilerie ale rușilor

În urmă cu puțin timp, purtătorul de cuvânt al centralei nucleare din Zaporijjia a anunțat desfășurarea unui bombardament rusesc din care a rezultat explozia centralei Energodar, fiind mobilizat un număr impresionant de echipaje de pompieri care să stingă focul înainte ca întreaga lume să fie în mare pericol.

Pe măsură ce incendiul a început să izbucnească din interiorul ccentralei nucleare Zaporizhia din orașul Energodar, îngrijorarea a cuprins Ucraina. Centrala nucleară este cea mai mare din Europa și una dintre cele 10 cele mai mari din lume. Ministrul ucrainean de Externe a avertizat că în cazul producerii unei explozii, efectele vor fi de zece ori mai grave decât cele de la Cernobîl: „Dacă explodează, ar fi de zece ori mai rău decât Cernobîl”, a afirmat Dmytro Kuleba. Oficialul a cerut să-i lase pe pompieri să lucreze.

„Europa riscă să repete o catastrofă”

Un avertisment similar a fost transmis și de către consilierul președintelui Volodimir Zelensky, Mykhailo Podolyak, care a transmis că „Europa riscă să repete o catastrofă. Rușii trebuie să se oprească”.

De asemenea, în timpul intervenției pompierilor, salvatorii au anunțat că sunt împiedicați de către armatele rusești să stingă incendiu declașat în urma bombardamentelor din acea zonă.

„Invadatorul nu permite unităţilor publice de salvare ucrainene să înceapă stingerea incendiului”, au transmis reprezentanții pompierilor într-o postare pe Facebook, menționând că focul a afectat o clădire destinată pentru cursuri de formare şi un laborator. Potrivit aceleiași surse, doar unul din cele şase reactoare ale centralei funcţionează în prezent.

„Reactoarele sunt în pericol”

Centrala, care este acum atacată de Rusia, este operată de compania națională de producere a energiei electrice a Ucrainei NNEGC Energoatom. Este unul dintre cele patru din țară și generează până la 42 de miliarde de kWh de energie electrică, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din producția anuală de energie electrică a Ucrainei.

Directorul general interimar al centralei nucleare Zaporijjea, Igor Murashov, a declarat după izbucnirea incendiului că siguranța nucleară a fost încălcată, avertizând că există o amenințare uriașă sin cauza faptului că eeactoarele sunt nesigure.

„Securitatea nucleară la CNE Zaporijjea a fost încălcată. Facem tot posibilul, dar focul este aprins, pompierii nu au avut voie. Există riscuri mari. Reactoarele sunt în pericol”, atransmis șeful CNE Zaporozhye, Igor Murashov.

De asemenea, președintele Comisiei Radei Supreme pentru Politica de Mediu, Oleg Bondarenko a explicat că amenințarea unei explozii ca în cazul Cernobîl este reală și trebuie intervenit de urgență.

„Există posibilitatea unui incendiu în reactor, ceea ce înseamnă că reactorul se poate defecta. Prin urmare, există amenințarea unei explozii, ca în cazul de la Cernobîl, când CNE a fost controlată” , a afirmat acesta.

Pericolul a fost eliminat pentru moment

Pentru stingerea incediului a fost nevoia de intervenția a 40 de persoane și zece unități tehnice, a anunțat Serviciul de Urgență al Ucrainei. Din fericire, centrala nu a suferit daune critice, în ciuda faptului că „o mulțime de echipamente tehnice au fost lovite”, a transmis, vineri, un purtător de cuvânt al centralei.

De asemenea, Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că nu s-a observat „nicio schimbare în ceea ce privește nivelul de radiații la situl centralei nucleare de la Zaporijjia”, au transmis, în această dimineață, reprezentanții AIEA pe Twitter.
Expertul în arme nucleare, Jeffrey Lewis, a dat asigurări cu privire la limita normală a radiaților, având în vedere că există detectoare „peste tot”, care ar fi capabile să depisteze orice variații ale radiațiilor.

În urma cu două zile, Ucraina i-a solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să facă apel la NATO pentru a închide accesul în spațiul aerian deasupra instalațiilor nucleare ale țării și să intensifice eforturile de prevenire a actelor de terorism nuclear, confiscarea centralei nucleare de la Cernobîl.

„Pentru a restabili reglementarea legală a securității instalațiilor nucleare din cadrul amplasamentului centralei nucleare de la Cernobîl și din zona de excludere, insistăm să fie luate măsuri decisive imediate”, au transmis oficialii Ucrainei

Urmărește imaginile tragediei surprinse de camerele de supraveghere: