Volodimir Zekenski, avertisment crunt după incendiul izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Europa: „Dacă este o explozie, se termină tot”

Volodimir Zekenski, avertisment crunt după incendiul izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Europa: „Dacă este o explozie, se termină tot
Volodimir Zelenski, adresându-se cetățenilor

Ucraina se află în a noua zi de bombardamente venite din partea rușilor. În ciuda pericolului uriaș reprezentat de atacul sângeros al Rusiei, Ucraina, în frunte cu președintele ei, Volodimir Zelenski, rezistă. Din păcate, un anunț trist a venit în această dimineață din regiunea Zaporjie, acolo unde un incendiu extrem de periculos a explodat la centrala nucleară Enedgodar. În urma atacurilor forțelor ruse, cea mai mare centrală a Europei a fost la un pas să explodeze, punând capăt Europei. Președintele ucrainean a făcut un apel disperat către toate statele pentru a opri această teroare nucleară menită să distrugă tot.

„Este prima dată în istoria omenirii”

Trupele tiranului de la Kremlin atacă din ce în ce mai agresiv Ucraina, punând în pericol întreaga omenire. În cursul acestei dimineți, Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că dorește să repete dezastrul de la Cernobîl. Președintele ucrainean subliniază că este prima dată când o țară atacă centrarele nucleare, numind Rusia „stat terorist”.

„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară. Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei”, a fost mesajul lui Volodimir Zelenski transmis prin intermediul unei înregistrări video, difuzată pe pagina președintelui.

Liderul Ucrainei solicită ajutor de urgență Europei, subliniind că doar o intervenție rapidă a statelor poate să evite o adevărată tragedie mondială, amintind în același timp de explozia de la Cernobîl.

„Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear. Sute de mii de oameni au suferit consecinţe (după Cernobîl), zeci de mii au fost evacuaţi. Rusia vrea să repete asta şi deja repetă asta”, a adăugat Zelenski.

Nivelurile de radioactivitate nu au suferit modificări

Până în acest moment, autoritățile ucrainane au dat asigurări privind securitatea nucleară. De asemenea, nivelurile de radioactivitate rămân nemodificate, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Potrivit CNN, preşedintele Joseph Biden l-a sunat pe Volodimir Zelenski pentru a discuta despre incendiul izbucnit la centrala nucleară din Zaporijie , dând asigurări cu privire la monitorizarea acestei situații.

Vă reamintim că primarul din Energodar a fost printre primi care a semnalat bombardamentele rusești în zona de intrare a centralei nucleare. Acesta a confirmat existența mai multor victime, care pentru moment nu pot fi transportate la spital.

‘Au fost lupte aprige de mai bine de o oră în zona de acces în centrala nucleară din Zaporijie. Gărzile noastre naţionale menţin apărarea’, a afirmat acesta, după ce anunțase pe Twitter invazia trupelor rusești în direcția centralei nucleare, numind-o „O coloană de vehicule inamice”.

Urmărește mesajul de ultimă oră al președintelui Volodimir Zelenski: