Luna aprilie este perioada propice cultivării cartofilor, dar grădinarii experimentați atrag atenția și explică ce să faci cu cartofii înainte de a-i pune în pământ.
Luna aprilie este momentul în care majoritatea grădinarilor se apucă de cultivarea cartofilor, dar selectarea semințelor bune este o decizie critică cu care se confruntă fiecare cultivator de cartofi.
O recoltă bună începe cu o sămânță bună, iar una obținută din semințe slabe necesită aceeași cantitate de îngrășăminte, pesticide și efort ca și o cultură obținută din semințe bune. Este important să se aleagă semințe sănătoase atât din punct de vedere fiziologic, cât și fizic, fiind la fel de important și ca numărul de cartofi care se pun într-un cuib.
Semințele fără boli sunt esențiale pentru o recoltă bună. De asemenea, este importantă sămânța care este tânără din punct de vedere fiziologic, care a fost manipulată cu grijă și depozitată cu atenție, spun specialiștii, care reamintiesc și ce trebuie să faci cu răsadurile de cartofi după plantarea în grădină.
Dar, unul din pașii importanți este explicat de aceiași specialiștii, și explică, de fapt, ce să faci cu cartofii înainte de a-i pune în pământ.
Grădinarii taie cartofii înainte de a-i planta pentru a crește numărul de plante pe care le pot crește dintr-un singur cartof, este explicația logică. Fiecare bucată sau mugure poate crește potențial într-o nouă plantă.
„Tăierea cartofului în bucăți ajută la răspândirea potențialului de creștere nouă și la maximizarea recoltei.
În plus, tăierea cartofului permite îndepărtarea oricărei boli sau deteriorări, reducând riscul de răspândire a problemelor la noile plante.”, mai explică specialiștii.
Pretăierea oferă mai multe avantaje care vor ajuta semințele de cartof să depășească condițiile nefavorabile de sol la plantare, la fel cum și distanţa la care se pun cartofii în grădină este importantă.
În aceeași măsură, mai explică specialiștii, tăierea în bucăți înainte de plantare ajute la evitarea anumitor factori de latență ai unor soiuri, și, în același timp, avansează vârsta fiziologică a tuberculilor.
Tăierea prealabilă a cartofilor de sămânță presupune încălzirea tuberculilor, tăierea lor la dimensiune și răcirea bucăților de sămânță până la temperatura de păstrare, iar odată făcut acest procedeu, vor ieşi zeci de tuberculi dintr-un singur cuib.
Grădinarii experimentați mai spun că tăierea va ajuta la frânarea latenței, iar odată tăiate vor începe să încolțească. Astfel, au nevoie de mai puține semințe pentru plantare și pentru o cultură timpurie.
Tăierea cartofilor de sămânță este o practică destul de obișnuită pentru mulți grădinari. Dar tăierea cartofilor de sămânță înainte de plantare vine cu câteva dezavantaje, alături de numeroasele sale avantaje.
Atunci când tai cartofii de sămânță, este important să păstrezi bucățile mari și groase. De asemenea, este important să te asiguri că fiecare bucată are cel puțin 4 sau mai mulți ochi pe ea după tăiere.
Așa că, de cele mai multe ori, ar trebui să tai cartofii de sămânță doar în 2 bucăți, astfel o rădăcină de cartofi rodește intensiv. Un cartof de sămânță deosebit de mare poate fi tăiat în 3 bucăți.
Există câțiva care nu sunt de acord cu acest lucru și spun că poți tăia cartoful de sămânță în bucăți mult mai mici, cu doar 2 ochi. Dar, dacă îi tai în 4 bucăți, îi poți oferi plantei de cartof cele mai bune șanse de succes cu bucăți mari, cu cel puțin 4 ochi.
Odată ce semințele de cartofi sunt tăiate, plantează-le cu partea tăiată în jos și cu ochii în sus și acoperă-i cu aproximativ 5 sau 6 cm de pământ.
Apoi, pe măsură ce sezonul avansează, continuă să pui pământ peste cartofii verzi pe măsură ce aceștia apar. Tăierea cartofilor de sămânță este o modalitate rapidă și ușoară de a dubla numărul de semințe pe care le ai și de a crește numărul de plante pentru o recoltă mult mai mare în toamnă.