15 oct. 2024 | 12:28

Obiectul de 1 leu în care se țin cartofii ca să nu încolțească. Secretul celor mai iscusiți bucătari

Utile
Obiectul de 1 leu în care se țin cartofii ca să nu încolțească. Secretul celor mai iscusiți bucătari
Ce trebuie să faci pentru să nu mai încolțească cartofii

Pentru cei care s-au confruntat cu problema cartofilor care încolțesc rapid sau devin moi după doar câteva săptămâni, există o soluție simplă și eficientă, recomandată de un cunoscut bucătar. Jerry James Stone, un blogger culinar, a dezvăluit secretul păstrării cartofilor pentru perioade lungi de timp, folosind un truc ce necesită un obiect simplu, accesibil oricui și care costă în jur de 1 leu.

Depozitarea corectă a cartofilor: de ce ai nevoie doar de o pungă de hârtie

Mulți oameni obișnuiesc să depoziteze cartofii în pungi de plastic sau în saci sigilați, dar acest obicei poate să ducă la o deteriorare mai rapidă a acestor legume. Potrivit lui Jerry James Stone, cheia pentru păstrarea cartofilor proaspeți și fără germeni pentru o perioadă mai lungă de timp este depozitarea lor într-o pungă de hârtie maro, deschisă.

„Păstrarea cartofilor este destul de simplă. Trebuie să-i depozitați într-o pungă de hârtie maro, deschisă. Nu doriți să îi depozitați în plastic și cu siguranță nu în pungi de plastic sigilate, deoarece nu le place umiditatea,” a explicat Jerry James Stone pentru Daily Record.

Cartofii preferă întunericul și răcoarea

Pentru a păstra cartofii proaspeți, este esențial ca aceștia să fie ținuți într-un loc răcoros, întunecat și bine ventilat. Lumina este unul dintre factorii care accelerează deteriorarea cartofilor, ducând la înverzirea acestora, care nu doar că afectează gustul, dar îi face și nesiguri pentru consum. Când cartofii sunt expuși la lumină, ei încep să producă clorofilă și solanină, substanțe care pot da un gust amar și care sunt toxice în cantități mari.

„Pentru a evita problemele, păstrați cartofii într-un spațiu întunecat, răcoros și bine ventilat. Temperatura ideală pentru depozitarea lor este cuprinsă între 7 și 10 grade Celsius,” a mai adăugat bloggerul culinar.

Păstrarea corectă poate prelungi durata de viață a cartofilor până la 6 luni

Dacă sunt depozitați corect, cartofii pot rămâne proaspeți până la trei luni, iar în anumite cazuri, chiar și șase luni. Utilizarea pungii de hârtie și evitarea expunerii la lumină sunt esențiale pentru a prelungi durata de viață a acestor legume. Punga de hârtie permite ventilarea aerului și previne acumularea umidității, care este principalul factor ce contribuie la încolțirea cartofilor.

„Cartofii pot rezista până la trei luni în acest mod, am avut chiar și cazuri în care au rezistat până la șase luni și au rămas proaspeți,” a explicat Jerry James Stone.

De ce cartofii nu trebuie păstrați în frigider

Un alt sfat important oferit de bucătarul Jerry James Stone este să evitați păstrarea cartofilor în frigider. Chiar dacă frigul pare să fie o soluție bună pentru a prelungi prospețimea legumelor, în cazul cartofilor, acesta poate avea un efect advers. Frigul transformă amidonul din cartofi în zahăr, ceea ce le modifică gustul și textura.

„Punerea cartofilor în frigider ia de fapt acele amidonuri din cartof și începe să le transforme în zahăr. Iar acest rezultat dă un gust foarte neplăcut cartofilor,” a explicat bucătarul. Acesta este motivul pentru care, dacă doriți să vă bucurați de gustul autentic al cartofilor, trebuie să evitați cu orice preț frigiderul.

Evitați depozitarea cartofilor lângă fructele care eliberează etilenă

În afară de problemele legate de lumină și umiditate, un alt factor important de care trebuie să țineți cont este separarea cartofilor de anumite fructe. Fructele care produc etilenă, un gaz incolor care accelerează procesul de maturare și încolțire, nu trebuie păstrate în apropierea cartofilor. Printre aceste fructe se numără merele, perele, bananele, avocado, roșiile și pepenii. Etilena poate afecta în mod semnificativ prospețimea cartofilor, determinând încolțirea lor rapidă.

Alte legume care trebuie depozitate într-un spațiu întunecat și uscat

Pe lângă cartofi, există și alte legume care se păstrează mai bine într-un loc întunecat, răcoros și bine ventilat. De exemplu, roșiile, care pot fi ținute pe blatul de bucătărie în afara frigiderului, își mențin mai bine aroma și textura. De asemenea, ciupercile pot fi păstrate într-o pungă de hârtie, similar cu cartofii, pentru a preveni acumularea de umiditate și a menține prospețimea.

Un truc simplu și accesibil pentru păstrarea legumelor

Sfaturile lui Jerry James Stone demonstrează că păstrarea cartofilor pentru o perioadă lungă nu necesită echipamente scumpe sau metode complicate. O simplă pungă de hârtie maro, care costă în jur de 1 leu, poate face diferența între cartofi proaspeți și cei care încep să încolțească sau să se înmoaie după doar câteva săptămâni. Astfel, respectarea acestor sfaturi nu doar că va prelungi durata de viață a cartofilor, dar va contribui și la reducerea risipei alimentare.

Aceste trucuri sunt utile nu doar pentru gospodine, ci și pentru oricine dorește să-și organizeze mai bine bucătăria și să profite de cumpărăturile de legume pe termen lung. Cu o pungă de hârtie și puțină atenție la locul de depozitare, cartofii își pot păstra gustul și textura proaspătă pentru mai multe luni, economisind bani și evitând risipa.

Digisport.ro
După 3 ani și jumătate de amenințări și vorbe "grele", au bătut palma pentru "împăcarea anului". "Asta i-am zis!"
Stirile PROTV
Câți bani a reușit să facă o femeie care a reciclat sute de PET-uri de la Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
ProActual
Imagini RARE cu soția lui Marcel Ciolacu!!! Roxana și soțul său sunt împreună de aproape 30 de ani
EVZ.ro
Din ce trăiește familia Sterp. Becali nu visează la așa prețuri
Spynews.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
PRO TV
”Ferească Sfântul!” Reacția celor trei chefi după ce au gustat preparatele sud-americane. Cine sunt concurenții care părăsesc definitiv competiția. Eliminare-surpriză la Masterchef!
Adevarul
Culisele clipului realizat de Mr Beast, cel mai cunoscut YouTuber din lume, la Salina Turda. De ce nu a spus unde este și cât l-a costat chiria spațiului
BZI.ro
Iulia Vântur și Salman Khan, amenințați cu moartea! Prietenul cel mai bun al actorului a fost ucis!
Viva.ro
Wow! Cum arată Elena Gheorghe nemachiată și fără filtre de înfrumusețare: „Să nu ziceți că mă arăt doar când sunt frumos aranjată”
Parteneri
De ce sunt evreii atât de bogați și inteligenți. Gestul pe care-l fac femeile din Israel în timpul sarcinii
Redactia.ro
Trucul matematic prin care poți afla vârsta unei persoane. Trebuie doar să știi ultima cifră a numărului de telefon
Click.ro
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul de la Piața Unirii
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Cine este soția rusoaică a lui Romeo Dunca și cum o ține lângă el. Șeful CJ Caraș de la DNA în brațele Valentynei
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Lege de la Comisia Europeană. România e obligată. Se aplică în 27 de state membre
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro