Întâmpinarea Domnului 2023! Ziua de 2 februarie este o zi la fel de importantă pentru creștini ca ziua de 25 decembrie, ziua în care S-a Născut Iisus Hristos. Cunoscută sub numele de Întâmpinarea Domnului, sau în cultura populară ca „Streneia” sau „Ziua Ursului”, ziua de azi este prezentă în calendarul Creștin Ortodox cu cruce roșie, iar în biserici se fac slujbe și se spun rugăciuni. Preoții ne învață astăzi și ce rugăciune este bine să rosteşti de Întâmpinarea Domnului 2023.
Sfeștania, cunoscută și sub numele de Întâmpinarea Domnului, este o zi sfântă creștină care comemorează prezentarea lui Iisus la Templu. Ea cade pe 2 februarie, care este în mod tradițional a 40-a zi a sezonului Crăciun-Epifanie.
Creștinii obișnuiesc să își îndepărteze decorațiunile de Crăciun în a douăsprezecea noapte, cunoscută și sub numele de Ajunul Epifaniei, cei din alte țări creștine le îndepărtează, din punct de vedere istoric, la în această zi. De Întâmpinarea Domnului, mulți creștini, în special anglicani, metodiști, luterani, ortodocși și romano-catolici, își aduc, de asemenea, lumânările la biserică, unde sunt binecuvântate și apoi folosite pentru restul anului.
Prezentarea lui Iisus la Templu este un episod timpuriu din viața lui Iisus, care este sărbătorit de Biserică cu ocazia sărbătorii de astăzi 2 februarie, Întâmpinarea Domnului 2023. Acesta este descris în Evanghelia după Luca din Noul Testament din Biblie. În cadrul relatării, „relatarea lui Luca despre Prezentarea la Templu combină ritualul de purificare cu ceremonia iudaică de răscumpărare a primilor născuți (Luca 2:23-24)”.
În Biserica Ortodoxă Răsăriteană, prezentarea lui Iisus la templu este sărbătorită ca una dintre cele douăsprezece mari sărbători. În creștinismul occidental, denumirea tradițională a acestei zile este Întâmpinarea Domnului, sau în cultura populară ca „Streneia” sau „Ziua Ursului”. În unele biserici liturgice, Vecernia de la Sărbătoarea Prezentării marchează sfârșitul sezonului Epifaniei.
Vezi și: Întâmpinarea Domnului. Semnificație, tradiții și obiceiuri
Așa cum este obiceiul creștinesc, în ziua de Întâmpinarea Domnului 2023, în toate biericile creștine se fac slujbe de pomenire, liturghii, iar creștinii aduc prinos Fiului Lui Dumnezeu, și participă și la sfeștanie. Preoții spun că astăzi, în aară de slujbele ținute de aceștia în biserici, credincioșii ar trebui să spună și alte rugăciuni, în principal cele care îi feresc de necazuri și le aduc sănătate, atât lor, cât și familiei. Preoții vorbesc în timpul slujbelor despre ce rugăciune este bine să rosteşti de Întâmpinarea Domnului 2023:
„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci ca prin oglindă, în ghicitură, și mai pe urmă în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria, și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt întru întâmpinarea întregii lumi Te-ai arătat ca prunc, purtat în brațele dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului, și întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon. Astăzi cerurile se veselesc, și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele.
În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusa lumină dumnezeiască, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre, ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup. Pentru aceasta, proslăvim nespusa coborâre a Ta, și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat. Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești, și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare, și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei, și să-l înfrumusețezi pe el ca pe un mire.
Iar pe noi pe toți, care prăznuim Dumnezeiasca ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte, să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse, să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu, și noi să fim poporul Tău. Iar în slăvita și înfricoșata zi a venirii tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule Iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte, și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”, este rugăciunea care trebuie rostită de Întâmpinarea Domnului 2023.