01 feb. 2023 | 16:00

Întâmpinarea Domnului 2023. Semnificație, tradiții și obiceiuri

Diverse
Întâmpinarea Domnului 2023. Semnificație, tradiții și obiceiuri
Întâmpinarea Domnului 2023. Semnificație, tradiții și obiceiuri

An de an, pe data de 2 februarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Întâmpinarea Domnului. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători înainte de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. Așadar, astăzi vă arătăm care sunt tradițiile și obiceiurile pentru Întâmpinarea Domnului 2023!

Ce semnifică Întâmpinarea Domnului 2023

În fiecare an, pe data de 2 februarie, are loc Întâmpinarea Domnului, o sărbătoare care este trecută cu cruce roșie în Biserica Ortodoxă și în calendarul creștin-ortodox!

Această sărbătoare este prăznuită anual la 40 de zile de la nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. În tradiția populară, Întâmpinarea Domnului 2023 se mai numește Stretenie sau Ziua Ursului. Puțini știu că această sărbătoare mare a fost introdusă la Roma de papa Gelasiu în anul 494.

Astfel, a fost înlocuită vechea sărbătoare păgână a Lupercaliilor, de la începutul lui februarie, când aveau loc și procesiuni în jurul orașului cu făclii aprinse. Totul se făcea în onoarea zeului Pan, supranumit și Lupercus. Zeul Pan era cunoscut drept ucigătorul lupilor sau ocrotitorul turmelor împotriva lupilor. Din acest motiv, oamenii cred că vor avea puterea ursului pe 2 februarie.

Întâmpinarea Domnului 2023. Această sărbătoare comemorează și momentul în care Hristos a fost adus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii.

Conform legilor iudaice, Fecioara Maria trebuia să meargă la Templu că să-l închine lui Dumnezeu, cu gândul că din acesta se poate ridica Mesia. Apoi, Iisus Hristos era dus la Templu împreună cu o pereche de turturele, care trebuiau aduse jertfă lui Dumnezeu. După ce ajungeau la templu, ei erau întâmpinați de preotul Simeon și de prorocița Ana.

Sfântul Simeon l-a luat pe prunc în braţe şi mulţumind Domnului, a zis: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32). 

Întâmpinarea Domnului 2023. Istoric sărbătoare

Această sărbătoare s-a regăsit prima dată și în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care mărturisea că Întâmpinarea Domnului se ţinea încă din anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Naşterea Domnului. Printre cei care au întocmit Slujbe închinate acestui praznic împărătesc se numără Sfântul Chiril al Ierusalimului, Sfântul Grigorie Teologul, precum şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

La ortodocși, accentul se pune pe prunc, în schimb, la catolici, sărbătoarea este axată pe Fecioara Maria, care a venit la templu pentru curăţirea ei, după lege.

Totodată, armenii sunt singurii care sărbătoresc Întâmpinarea Domnului tot la vechea dată, adică la 14 februarie. Pentru că are o bază biblică, această sărbătoare este respectată şi la protestanţi, îndeosebi la evanghelici.

Tradiții și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului 2023

Una dintre cele mai cunoscute tradiții în această zi este legată de grăsimea de urs. Mai precis, unele persoane se ungeau cu grăsimea de urs, în timp ce persoanele bolnave erau afumate cu păr de urs, pentru a se putea vindeca. Oamenii credeau că dacă se ung cu aceea grăsime, vor căpăta ei înșiși puterea ursului.

Una dintre tradiții este legată și de vremea de afară. Se spune că dacă pe 2 februarie va fi soare pe cer, atunci atunci ursul iese din bârlog și va fugi după ce își vede umbra. Dacă este frig și întunecat, iarna va dura mai mult.

O altă tradiție veche spune că în această zi de mare sărbătoare cine face nuntă va avea parte numai de necazuri şi nu-i va merge bine tot anul. În trecut, strămoșii puneau schimbarea vremii pe seama felului în care se comportă ursul, zis și Ăl Mare ori Martin. Totodată, în tradiția populară, se consideră că la Întâmpinarea Domnului, anotimpul rece se confruntă cu cel cald.

Citește și: Acatist de Întâmpinarea Domnului – pe cine e bine să menționezi în acatist, în această zi de mare sărbătoare

Ce este interzis să faci pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului

În această zi este interzis să te cerți, dar și să fii zgârcit. cei care se ceartă sau sunt supărați de Întâmpinarea Domnului pe cineva, nu vor avea un an prea îmbelșugat.

Același lucru se întâmplă și cu cei care sunt zgârciți. Nu ai voie să refuzii săraci, ci trebuie să le oferi ajutorul tău.

Pe deasupra, cei care vor consuma miere de Întâmpinarea Domnului vor atrage energiile negative, pentru că acest lucru semnifică o ofensă la adresa muncii ursului.

De asemenea, de Întâmpinarea Domnului sunt interzise treburile casnice, precum spălatul rufelor, dar și călcatul lor. În această zi sfântă este interzis și cusutul, tricotatul, dar și folosirea unei mături în casă.

Se spune că cei care vor croșeta pe 2 februarie vor avea o moarte lentă, conform celor mai vechi superstiții.

Interzis este și împrumutul, de Întâmpinarea Domnului. Nu este voie să se ceară bani, fie că este vorba despre o datorie sau nu.

Tot pe 2 februarie, este interzis și tăiatul cu foarfeca. Cei care vor face acest lucru vor ajunge să fie invadați de gândacii foarfecari, mai spune o superstiție foarte veche.

Citește și: Rugăciunile care oferă protecție divină: ‘Salvarea noastră’

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Schimbări la factura de curent. Anunțul de ultima oră de la Hidroelectrica
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! S-AU AFLAT CANDIDAȚII
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro