06 dec. 2020 | 18:28

Ce trebuie să pregătești pentru sfințirea casei. Câți bani se dau preotului și dascălului

Știri generale
Ce trebuie să pregătești pentru sfințirea casei. Câți bani se dau preotului și dascălului
Ce trebuie să pregătești pentru sfințirea casei. Câți bani se dau preotului și dascălului.

Slujba Aghiasemei mici sau Sfințirea cea mică a apei, are denumirea populară de sfeștanie. Aceasta poate fi săvârșită de către preot fie în biserică, fie în casele celor credincioși.

Suma oferită preotului și dascălului la sfințirea unei case și ce trebuie să pregătești

Termenul „aghiasma” vine de la cuvântul grecesc „aghiasmos”, care își are originea în cuvântul „aghios”(sfânt). În momentul când preotul sfințește apa, la sfârșit cântă troparul următor:

„Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău”.

Preotul stropește credincioșii cu apă sfințită, în timp ce se cântă troparul, în cele patru puncte cardinale, pentru a alunga pe cel potrivnic, adică pe cel rău. De la această acțiune, de a arunca cu apă sfințită și de a cânta,în popor s-a reținut scopul urmărit prin aiasma-aiazma-iazma, adică alungarea arătarii urâte și rea.

Sfintirea casei

În Agheazmatar, reprezentând cartea care cuprinde slujba sfințirii unei case, se găsesc două feluri de rugăciuni:

  • Rugăciune la începerea temeliei casei
  • Rânduiala binecuvântării casei noi.

Când se sfințește o casă

O casă poate fi sfințită atunci când este renovată sau atunci când în aceasta s-a făcut curățenie generală sau atunci când locuința se schimbă. De cele mai multe ori, credincioșii nu se mulțumesc cu o singură sfințire a locuinței, astfel ei solicită preotului să oficieze slujba de sfințire a casei, o dată pe an, sau chiar mai devreme. Unii credincioși cheamă preotul în fiecare lună pe data de 1, pentru a sfinți locuința.

Pregătirea pentru sfeștanie

Cei care locuiesc în casa care urmează să fie sfințită, este de preferat să se spovedească. Casa trebuie să fie curățată cât mai bine, deoarece nu este indicat să facem rugăciuni și să stropim cu apă sfințită pentru a curăți casa de cele rele, dacă aceasta este murdară.

Creștinii trebuie să se pregătească pentru slujba sfeștaniei așezând o măsuță orientată spre răsărit, pe care vor așeza următoarele:

  • un vas cu apă curată
  • un pahar cu ulei curat
  • un bețișor înfășurat la unul din capete cu vată
  • lumânări
  • tămâie
  • busuioc.

Pe masă mai pot fi puse următoarele:

  • o pâine,
  • undelemn
  • puțin vin, care simbolizează roadele pământului date de Dumnezeu spre hrana noastră, pentru a fi binecuvântate.

Pregătirea preotului pentru sfeștanie

Pe masa pregătit de creștin, preotul va așeza :

  • Sfânta Evanghelie
  • Sfânta Cruce
  • Agheasmatarul.

Apoi preotul îi va pomeni pe toți cei care vor locui în noua casă cât și pe cei apropiați acestora, după o listă cu numele acestora pregătită în prealabil de către credincioșii care au solicitat sfeștania.

Oficializarea slujbei de sfințire

Cei prezenți la slujba de sfințire vor sta în spatele preotului, ca la biserică. Preotul va sta în fața mesei amenajate special. Toți vor sta cu fața către răsărit. Harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat, astfel harul lui Dumnezeu se pogoară în timpul slujbei de sfințire a apei, doar peste apa pregătită din timp pentru acest lucru și nu peste toată apa care există și în alte locuri.

Câți bani se dau preotului și dascălului

Referitor la obligațiile financiare pe care le-ar avea familiile în casele cărora se săvârșește această slujbă de sfințire, nu există nici o contribuție pe care preotul să o solicite, fiecare credincios oferind cât crede de cuviință. Sumele oferite diferă de la casă la casă, dar se ridică chiar și la 50 lei de la o casă, astfel se adună o sumă frumușică, ce completează veniturile celor care umblă la sfințitul caselor. De reținut este faptul că preoții sunt plătiți din bani publici, iar sfințitul caselor este cuprinsă în fișa postului. După obiceiul românesc, oamenii oferă sume de bani preoților.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro