15 dec. 2019 | 14:21

Ce rost mai are examenul de rezidențiat? În alte țări, el a fost eliminat. Ministrul Sănătății vine cu clarificări

Știri generale
Ce rost mai are examenul de rezidențiat? În alte țări, el a fost eliminat. Ministrul Sănătății vine cu clarificări
Victor Costache, despre examenul de reizdențiat. Foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Ministrul Sănătății, Victor Costache a făcut ieri, câteva declarații cu privire la examenul de rezidențiat. Ministrul a fost prezent la Iași unde a răspuns jurnaliștilor la întrebările legate de acest concurs.

Cele mai recente declarații ale Ministrului Sănătății

Faptul că în multe alte state din Europa, acest examen lipsește, multă lume se întreabă care ar mai fi de fapt rolul acestuia. Întrebat, la rândul spu, de funcționalitatea practică a acestui examen de rezidențiat, Ministrul Sănătății a spus că el consideră important acest examen pentru România, chiar dacă sunt multe alte state care nu au introdus în sistemul lor acest tip de examen. El vede totuși această treaptă drept una esențială, întrucât este nevoie de egalitate de șanse pentru toți absolvenții de medicină din România.  Sunt multe țări în care acest examen se dă doar la spitalul pentru care optează fiecare candidat.

“A circulat această întrebare în media. Sunt ţări în care acest examen nu există sau nu a existat niciodată. În România consider că e important să avem un examen centralizat, corect pentru toată lumea, unde se învaţă de pe aceeaşi materie pentru a asigura o egalitate de şanse pentru toţi absolvenţii noştri”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii, potrivit protv.ro.

Examenul de rezidențiat 2019 s-a desfășurat pe data de 8 decembrie, fiind organizat de către Ministerul Sănătății. La acest examen au fost scoase la concurs aproximativ 5.000 de posturi, pe trei domenii de pregătire. Candații au putut susține probele pe medicină, medicină dentară și farmacie. Examenul de rezidențiat din acest an s-a desfășurat în șase centre universitare mari din țară, cele care cuprind, de altfel și cele mai importante universități de medicină din România: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Absolvenții faculăților de medicină și farmacie așteaptă acum repartiția finală.

Absolvenții faculăților de medicină și farmacie așteaptă acum repartiția finală.

Pentru cei care au susținut examenul de rezidențiat și au obținut punctajul necesar pentru a prinde un post într-un spital din România urmează o nouă etapă, în perioada 17-19 decembrie, când se va face alegerea posturilor/locurilor de candidaţi.