Atunci când te decizi să-ți iei familia și să pleci într-o excursie, s-ar putea ca la un moment dat să dai peste marcajul rutier cu două triunghiuri și un V, pe care, de altfel, îl vezi rar în trafic. Deși sunt unii care știu ce reprezintă marcajul, alții habar nu au, așa că ne-am gândit să explicăm ce reprezintă marcajul rutier cu două triunghiuri și un V. Citește mai departe și află detaliile.
După cum bine știm, fie că sunt extrem de des întâlnite, sau ceva mai rar, cum este și cazul marcajului despre care o să vorbim, toate au importanța lor și trebuiesc foarte bine cunoscute. Este important, pentru că în astfel de situații știm clar ce avem de făcut ca participant la trafic, în felul acesta putând evita situații critice și chiar accidente dramatice.
Vezi și: Treabă ”de mântuială”, în centrul Ploieștiului: cum și-a bătut joc o firmă de marcajele stradale
În general, marcajele au rolul de a oferi informații și îndrumări pentru șoferi, majoritatea dintre acestea fiind vopsite în alb. Motivul este că vopseaua albă este cel mai bun mediu de utilizat, fiind vizibilă și durabilă, și este plasată pe suprafața drumului deoarece este uşor de văzut în mod constant pentru toți șoferii care se apropie și nu este nevoie ca aceștia să se uite în jur pentru a căuta semne.
Descoperă și: Semnul de circulație care îi pune în dificultate pe șoferi. Va apărea din iunie 2023
Vopseaua pentru marcaje rutiere topită la cald este o pulbere solidă la temperatura camerei. În construcție, vopseaua termoplastică este pusă într-un cazan de topire numit preîncălzitor termoplastic, pentru a se amesteca și a se topi în stare de curgere topită.
Apoi, vopseaua topită este transferată în rezervorul de vopsea al mașinii de marcat cu împingere manuală, iar apoi acoperirea topită va fi introdusă în găleata de marcare, iar materialul izolat rămâne topit. La începerea lucrărilor de marcare, găleata de marcare trebuie să se afle pe suprafața drumului.
Vezi și: Schimbarea uriașă din Codul Rutier. Când ar putea șoferii să depășească pe linie continuă
Deoarece există un anumit decalaj între pantoful de marcare și sol, atunci când mașina de marcare este trasă înainte, prin curgere automată, este răzuită o linie de marcare îngrijită, semănătoarea de perle de sticlă poate împrăștia automat și uniform un strat de perle de sticlă reflectorizante pe liniile de acoperire.
Decalajul pantofului de marcare controlează grosimea acoperirii. Fiecare mașină de marcat drumuri are o tijă de ghidare hidraulică pentru a asigura o linie de vopsire precisă și dreaptă. În plus, înainte de vopsire, suprafața drumului trebuie marcată în prealabil o linie de către un echipament auxiliar de premarcare. Cu toate aceste informații acum vei ști ce ai de făcut, dar mai este o situație, cea a unui marcaj rutier cu două triunghiuri și un V pe care-l vezi rar în trafic. În cele ce urmează încercăm să explicăm care este însemnătatea lui.
Deși nu este poziționat pe carosabil, ci pe stâlpi, marcajul poate fi întâlnit mai ales în zonele de munte, iar în ce privește ce reprezintă marcajul rutier cu două triunghiuri și un V, acesta te va atenționa că te apropii de o zonă unde se află un spațiu de camping. În afară de acesta mai există un at marcaj rutier, de data asta completat cu cu o rulotă, marcajul însemnând că în zona respectivă ai voie să-ți campezi rulota fără probleme.
Vezi și: Cele mai bune locuri de camping din România. Le-ai încercat?
Dar, dacă te decizi să pleci la un astfel de drum, cu rulota prin Europa, mai mult ca sigur că vei descoperi marcajul rutier. În afară de asta, mai trebuie să-ți spunem că aceste locații se regăsesc în majoritatea țărilor din Europa, cu condiția să respecți anumite reguli. De exemplu, ai obligația să stai departe de zonele în care este interzisă camparea sălbatică sau să păstrezi distanţa de terenurile și clădirile private, cu excepția cazului în care ai permisiunea proprietarilor. De exemplu, aproape toate terenurile din Franța sunt proprietate privată. Așa că, mare atenție la drum și încearcă să aflai cât mai multe despre marcajele rutiere regăsite pe trasee.