Nu trece o zi în care să nu aflăm de noi modificări sau adăugiri la Codul Rutier. Cele mai recente modificări schimbă regulile jocului, mai ales pentru acei șoferi teribiliști, care în graba de ajunge mai repede la destinație, încalcă regulile de circulație elementare. Așadar, vorbim de schimbarea uriașă din Codul Rutier, care explică când ar putea șoferii să depășească pe linie continuă.
Conform Codului Rutier, marcajul rutier poate fi definit ca fiind linii, modele sau cuvinte care sunt marcate pe trotuar sau pe drum, ceea ce este esențial pentru a ghida și controla traficul pe autostrăzi , druuri naționale, și în orașe, și, de asemenea, pentru a oferi o orientare adecvată pietonilor. De obicei, se poate vedea o linie albă pe trotuar în diferite modele. Există diferite tipuri de modele de marcaje rutiere care sunt marcate pe drum, fiecare model reprezentând o anumită funcție.
Drumurile fără marcaje pot duce la o confuzie totală a vehiculelor, din nefericire și pot duce la accidente grave, de cele mai multe ori. Marcajul rutier contribuie la promovarea siguranței rutiere și la asigurarea unei circulații fluente și include diferite modele și culori diferite, care specifică anumite funcții.
De asemenea, acestea sunt utilizate pentru a completa mesajele de pe semnele rutiere și alte dispozitive. Există, în principal, 7 tipuri de marcaje rutiere, care sunt clasificate în funcție de circulația vehiculelor și de funcția fiecărui model.
Vezi și: Schimbări majore în Codul Rutier din România. Cum ar putea șoferii să aibă mașina confiscată
Cele 7 tipuri diferite de marcaje rutiere sunt următoarele:
Vezi și: Regulă nouă în sensurile giratorii. S-a modificat Codul Rutier. Amenzile sunt drastice
Și acum ajungem să vorbim de schimbarea uriașă din Codul Rutier care explică în mod clar când ar putea șoferii să depășească pe linie continuă.
Codul Rutier, așa cum spuneam, suferă de la o zi alta exterm de multe modificări. Doar îna cest an au apărut mai multe amendamente și modificări, precum schimbarea uriașă din Codul Rutier desrpe care vorbim azi. Concret, la propunerea unui grup de deputați PSD, noul amendament propus vine să explice clar când ar putea șoferii să depășească pe linie continuă:
„Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, staţionate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m”, prevede proiectul menit să modifice Codul Rutier.
Propunerea este discutată în aceste zile în comisii, iar acă va fi votată, Guvernul are obligațiac a în termen de 30 de zile să modifice Codul Rutier, adăugând și acest amendament. Cât despre justificarea necesității aestei modificări, deputații PSD spun că „cadrul normativ în vigoare nu îndepărtează natura perturbatoare a obstacolului, ci îngreunează fluiditatea traficului rutier, cauzând creşterea gradului de disconfort al conducătorului, dar şi o viteză medie comercială care are un impact negativ asupra activităţii operatorilor şi marilor transportatori”. Rămâne de urmărit dacă se va vota proiectul propus și, mai ales, când va intra în vigoare.