Cu o istorie complexă în spate, vinul, sau „băutura zeilor“, face parte din categoria lichidelor des adăugate în coșul de cumpărături al românilor și nu numai. În prezent, vinul este consumat în cantități impresionante la nivel mondial, cea mai mare cerere fiind înregistrată în SUA. Totuși, te-ai întrebat vreodată care sunt factorii care influențează prețul final al vinului de la raft? Iată cum poți să alegi o sticlă de vin bun.
În primul rând, prețul vinului poate fi mai „piperat“ sau mai ieftin, în funcție de prețul „materiei prime“, adică al strugurilor. Gabriel Roceanu, director general al Cramei Oprişor, a declarat, într-un interviu pentru hotnews.ro, că suma percepută pentru o stică de „băutură a zeilor“ se calculează în funcție de producție și de volumul de must obținut la finalul verii.
„Volumul de must e mai mare dacă ai o producţie de 12 tone la hectar, faţă de situaţia în care ai 5 tone la hectar. Preţul vinului rezultat de pe o parcelă cu o producţie de 12 tone la hectar va fi, în consecinţă, mai mic. (…)
O producţie mai mică la hectar înseamnă o concentraţie mai mare a aromelor şi a componentelor de gust, prin urmare rezultă un vin mai consistent, de calitate superioară, dar şi mai scump“, a explicat Roceanu.
Potrivit expertului, vinurile care au un preț mai mic la raft sunt făcute de pe parcele cu producţie mare la hectar şi sunt destinate consumului de zi cu zi. De asemenea, Gabriel Roceanu spune că un vin mai ieftin nu înseamnă neapărat un vin mai prost, după cum nici un vin scump nu este neapărat unul bun.
„Zona vinurilor «abordabile» este în jur de 15 lei/sticla în supermarket. Un exemplu de «vin abordabil» este Măiastru Sauvignon Blanc 2019, care se încadrează în nivelul de preţ menţionat şi a fost obţinut dintr-o producţie de aproximativ 10 tone la hectar.
Spre deosebire de «vinurile abordabile», cele «ieftine» au de multe ori carenţe calitative şi sunt «vinuri riscante» din punct de vedere al experienţei gustative. Putem să vorbim de vinuri de calitate doar peste 8-10 lei/sticla, preţ de raft“, a mai spus directorul general al Cramei Oprişor.