Cât costă un kilogram de struguri de soi. Prețul este rușinos

Cât costă un kilogram de struguri de soi. Prețul este rușinos
Cât costă un kilogram de struguri de soi. Prețul este rușinos

Viticultorii din Vrancea sunt în pragul disperării! Deşi asigură 20% din suprafaţa viticolă a României, aceştia se plâng că au ajuns aproape de faliment din cauza preţului extrem de mic oferit pentru un kilogram de struguri.

Preţ derizoriu pentru un kilogram de struguri de soi

În lipsa intervenţiei statului, marii procesatori de struguri s-au înţeles asupra unei sume ruşinoase pentru achiziţia fructelor. Aceştia oferă viticultorilor doar 90 de bani pe kilogram, în ciuda faptului că preţul vinului a crescut considerabil în ultima perioadă.

Deşi judeţul Vrancea deţine 20% din suprafaţa viticolă a României, cultivatorii se plâng de faptul că vor ajunge falimentari. Preţul oferit de procesatori este acelaşi de acum 20 de ani, spun aceştia.

“Prin Asociaţia Viticultorilor, vrem să sesizăm Oficiul Concurenţei pentru înţelegeri de cartel la nivel de procesatori. În toată lumea asta normală, materia primă are ponderea cea mai mare în realizarea unui produs finit. În cazul nostru, materia primă este strugurele, care are o pondere de doar 10% în obţinerea produsului finit, vinul, ceea ce înseamnă o batjocură. Dacă un litru de vin se vinde acum cu 8 lei, ar trebui ca preţul strugurelui să fie o treime din preţul vinului”, a explicat Marian Constantin pentru cei de la Adevărul.ro.

Cât costă un kilogram de struguri de soi. Prețul este rușinos
Cât costă un kilogram de struguri de soi. Prețul este rușinos

Viticultorii lucrează în pierdere

Umilinţa este cu atât mai mare cu cât preţul oferit în urmă cu trei ani pentru un kilogram de struguri era mai mare decât cel de anul acesta. Mai exact, marii procesatori ofereau, in 2017, 1,25 de lei. De atunci, suma a scăzut treptat. Viticultorul din Vrancea a mai precizat că lucrările pentru întreţinerea unui hectar de vie l-au costat nu mai puţin de 10.000 de lei. Astfel, la o producţie de maximum 13 tone la hectar, acesta este deja în pierdere.

Singura soluţie pentru a ieşi din această situaţie disperată, spun cultivatorii de viţă-de-vie, este capitalizarea. Mai exact, aceştia ar trebui să îşi construiască propriile crame de procesare cu ajutorul fondurilor europene.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI