20 nov. 2024 | 18:44

Statuia din Parcul Cișmigiu ce potolește setea trecătorilor de aproape 100 de ani. Cum și-a găsit sfârșitul Sissi Ștefanidi la doar 21 de ani

Știri generale
Statuia din Parcul Cișmigiu ce potolește setea trecătorilor de aproape 100 de ani. Cum și-a găsit sfârșitul Sissi Ștefanidi la doar 21 de ani
Statuia din Parcul Cișmigiu ce potolește setea trecătorilor de aproape 100 de ani. Cum și-a găsit sfârșitul Sissi Ștefanidi la doar 21 de ani

Parcul Cișmigiu din București, unul dintre cele mai vechi și îndrăgite spații verzi din capitală, găzduiește numeroase monumente și statui cu semnificație istorică și culturală. Printre acestea, Izvorul „Sissi Stefanidi” este o operă remarcabilă de artă care evocă o poveste de familie profund emoționantă.

Sissi Stefanidi și-a pierdut viața la doar 21 de ani

Monumentul a fost ridicat în anul 1926 de către familia Stefanidi în memoria fiicei lor unice, Sissi, care a murit tragic la vârsta de doar 21 de ani.

Lucrarea, realizată de sculptorul Ion Dimitriu-Bârlad, este o reprezentare delicată a durerii și a pierderii, înfățișând o figură feminină care toarnă apă dintr-un ulcior. Inscripția de la baza monumentului este dedicată acestei tinere, marcând locul ca un spațiu de meditație și reculegere.

Piatra utilizată pentru sculptură provine din Baschioi, o regiune renumită pentru materialele sale de calitate, iar amplasarea monumentului în Parcul Cișmigiu nu a fost întâmplătoare.

Familia Stefanidi donase teren municipalității pentru a contribui la dezvoltarea parcului, iar acest gest a consolidat legătura lor cu această zonă.

Simbolismul și importanța monumentului

Izvorul „Sissi Ștefanidi” nu este doar un obiectiv turistic, ci și un simbol al fragilității vieții și al iubirii familiale.

Monumentul reunește elemente de artă funerară și arhitectură, fiind comparabil cu piatra tombală a lui Sissi din Cimitirul Bellu, unde este înconjurată de doi îngeri sculptați în stil similar.

În plus, amplasarea în apropierea locului în care se afla odinioară proprietatea familiei Ștefanidi adaugă o dimensiune personală acestei opere de artă, transformându-l într-un punct de referință nu doar pentru turiști, ci și pentru locuitorii capitalei care își doresc să cunoască mai bine istoria orașului.

Vezi: Cișmigiu, de la o simplă băltoacă la cel mai vechi și popular parc al Bucureștilor. De unde provine numele grădinei, de fapt

Izvorul Sissi Stefanidi din Parcul Cismigiu din Bucuresti. Foto arhiva

Izvorul Sissi Stefanidi din Parcul Cismigiu din Bucuresti. Foto arhiva

Parcul Cișmigiu: un spațiu al memoriei și al artei

Statuia lui Sissi Stefanidi face parte dintr-o colecție impresionantă de monumente și opere de artă amplasate în Parcul Cișmigiu.

Printre cele mai cunoscute sunt Rotonda Scriitorilor, dedicată unor figuri marcante ale literaturii române, și Monumentul Soldaților Francezi, un omagiu adus soldaților căzuți în Primul Război Mondial.

În decursul anilor, Parcul Cișmigiu a devenit un loc emblematic pentru relaxare și cultură, îmbinând frumusețea naturală cu istoria și arta. Izvorul „Sissi Stefanidi” contribuie la această moștenire, fiind un simbol al legăturii dintre generații și al artei ca formă de comemorare.

Izvorul Sissi potolește setea celor care se plimbă în parc

Monumentul se află într-o zonă ușor accesibilă din parc, fiind vizitat anual de numeroși turiști și bucureșteni. Pentru cei pasionați de patrimoniul cultural, statuia reprezintă o atracție de neratat, oferind și ocazia de a reflecta asupra poveștii personale din spatele operei.

Izvorul „Sissi Stefanidi” este mai mult decât un simplu monument. Este o amintire vie a unei tragedii transformate în artă, o poveste care continuă să inspire emoție și respect în rândul celor care o descoperă. Parcul Cișmigiu, cu istoria și monumentele sale, rămâne un spațiu unic în peisajul urban al Bucureștiului.

Vezi și: Din ce limbă provine numele Herăstrău, de fapt. Cum se numește acum parcul iubit de milioane de bucureșteni

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Vestea care a îngrijorat milioane de români. Abia astăzi s-a aflat adevărul
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Documentul ce trebuie depus. Este obligatoriu pentru toți acești români
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
HIDROELECTRICA dă BANII ÎNAPOI! Facturile pentru DOUĂ luni au fost GREȘITE
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro