Foliile de protecție auto revin în discuție, dar de această dată există reguli impuse de Ministerul de Interne, dar și recomandările RAR referitoare la aceste folii de protecție. Pe lângă reguli și recomandări, există și amenzi, în cazul de față acestea putând ajunge până la 2.900 de lei. Dacă ești posesorul unei mașini cu folii de protecție montate, citește mai departe și vezi despre ce este vorba concret.
În calitate de șofer, probabil că v-ați gândit să vă montați foliile de protecție auto pentru a vă proteja pe dumneavoastră și vehiculul dumneavoastră de soare. Desigur, oferă numeroase avantaje în afară de protecția solară, și anume un plus de intimitate și securitate, două lucruri pe care le caută orice proprietar de autoturism.
Evident, avantajele geamurilor fumurii sunt contrabalansate de unele dezavantaje, cum ar fi durabilitatea, vizibilitatea și problemele legate de legalitate. În anumite state foliile de protecție auto au intrat sub incidența legislației rutiere, în unele zone fiind chiar interzise definitiv, sau, în funcție de legislație, doar anumite tipuri de folii de protecție sunt acceptate.
În România, foliie de protecție auto sunt acceptate, dar în anumite condiții și MAI, precum și inspectorii RAR au anumite recomandări referitoare la montarea de folii de protecție. Așadar, hai să vedem ce nu mai au voie să aibă şoferii lipit pe maşini.
Vezi și: Cum faci să nu mai pierzi căldură pe la ferestre. Trucurile care te ajută să economiseşti bani
Foliile de protecție auto, așa cum spuneam, ne ajută la protecția împotriva razelor solare și conferă o anumită intimitate. Este adevărat. Dar, conform legislației românești, nu mai au ce căuta pe parbrize, având în vedere că, odată montate, pot diminua vizibilitata cu până la 70%, spun inspectorii RAR, ceea ce poate duce la situații nedorite.
Conform recomandărilor, foliile de protecție auto se pot monta pe lunetă, geamul din spate al mașinii, dar singura condiție prin care se acceptă acest montaj este ca foliile să fie omologate de inspectorii RAR, care la final îți vor elibera un certificat de omologare și de garanție.
Deși în anii trecuți exista trendul de a avea folii de protecție auto peste tot, regulile s-au schimbat, la fel și măsurile punitive în acest caz. Conform MAI, și asta nu de ieri de azi, cei care nu respectă recomandările și reglementările legale riscă să primească și o amendă.
Conform Codului Rutier, amenzile ajung până la 2.900 de lei dacă nu sunt respectate normele legale. Se poate merge până acolo, încât agenții de la Poliția Rutieră să îți rețină și certificatul de înmatriculare al mașinii.
Ca și concluzie, înțelegem necesitatea de a avea montate foliile de protecție auto, dar este la fel de important să ținem cont de legislație, recomandările specialiștilor, în cazul de față RAR, și să evităm situațiile în care am putea fi amendați sau să rămânem pietoni, doar pentru că vrem ca mașina noastră să arate cool. Mare atenție!