Pierderea de căldură prin ferestre, o mare problemă! Atunci când vă încălziți locuința pe timp de iarnă, este important să fiți atenți la consumul de energie. Aceste sfaturi și trucuri vă vor ajuta să economisiți bani fără să înghețați. Astăzi îți propunem câteva sfaturi despre cum faci să să eviți pierderea de căldură prin ferestre. Aceste sfaturi ar putea fi trucurile care te ajută să economiseşti bani.
Pe măsură ce ultimele frunze rămase cad și temperaturile încep să scadă, probabil că vă gândiți la modalități de a vă menține cald în această iarnă. Sperăm că ați schimbat deja hainele de toamnă din dulap cu geci groase, pulovere de lână și cizme de zăpadă.
Dar când vine vremea geroasă, îmbrăcămintea călduroasă nu poate merge decât până la un punct. De asemenea, trebuie să vă păstrați casa confortabilă.
Cel mai simplu mod de a menține căldura în orice casă este de a folosi un sistem de încălzire centrală. Cu toate acestea, să te bazezi prea mult pe aceste sisteme poate fi foarte costisitor. Mai ales dacă locuința ta nu menține căldura.
Pierderile de căldură se pot produce prin acoperiș, pereți, sau poate fi pierderea de căldură prin ferestre și podelele oricărei case. Pot avea efecte dăunătoare asupra facturilor la utilități.
În mod natural, cu cât mai mult aer cald scapă dintr-o locuință, cu atât mai multă energie și bani sunt necesari pentru a-i menține temperatura. Așadar, pentru a vă menține locuința confortabilă fără a sparge banca, trebuie să reducem pierderile de căldură este esențială, mai exact pierderea de căldură prin ferestre.
Din fericire, există mai multe modalități de a reduce pierderile de căldură într-o locuință. Unele dintre ele sunt destul de tehnice sau necesită achiziții mari. Dar chiar și câteva remedieri rapide și ușoare vă pot ajuta să economisiți bani pe consumul de energie în această iarnă.
Există o îngrijorare din ce în ce mai mare în legătură cu creșterile de prețuri din partea companiilor energetice românești. Iată câteva modalități ieftine de a economisi bani pentru încălzirea casei.
Proprietarii de locuințe sunt sfătuiți în mod regulat să instaleze geamuri duble, să facă o izolație riguroasă și să își revizuiască sistemul de încălzire ineficient.
Dar, în afară de aceste tactici adesea costisitoare, ce se poate face ieftin și rapid pentru a vă menține casa caldă? iată câteva trucuri despre cum faci să nu mai pierzi căldură pe la ferestre:
O modalitate de a preveni pierderile inutile de căldură de la radiatoare, în special de la cele atașate la pereții exteriori, este folosirea unei folii de aluminiu reflectorizant termic în spatele radiatorului.
Aceasta împiedică dispariția căldurii prin perete, reflectând-o înapoi în încăpere. Folia special concepută în acest scop poate fi cumpărată cu extrem de puțini bani.
Sunt una dintre principalele modalități de a vă proteja casa de pierderea de căldură prin ferestre. Perdelele cu o căptușeală termică sunt o opțiune relativ ieftină, spun specialiștii.
Mergând pe principiul „Cu cât mai groase, cu atât mai bine”, în felul ăsta reținem căldura în interior. Dacă nu vreți să vă risipiți pe perdele noi, le puteți căptuși singuri cu materiale precum lână ieftină.
Puteți folosi chiar și perdele de duș din PVC, sugerează specialiștii. Și nu doar ferestrele pot avea perdele. Plasarea unei perdele în fața ușilor spre exterior adaugă un alt strat de protecție.
Și nici măcar nu trebuie să fie o perdea. Bunica mea obișnuia să aibă un covor vechi pe care îl prindea în spatele ușii de la intrare.
Este important să încerci să folosești cât mai multă căldură naturală, și gratuită, sub formă de lumină solară. Jaluzelele și perdelele de la ferestre ar trebui ținute deschise în timpul zilei, recomandă specialiștii.
Închizând perdelele de îndată ce se lasă întunericul, veți maximiza potențialul casei de a reține această căldură.
Dar sunt relativ costisitoare, nu-i așa? Dacă nu vă puteți permite, de ce să nu-l falsificați? Specialiștii spun că xistă o peliculă specială pe care o puteți pune peste ferestrele cu geam simplu.
Aceasta poate imita același efect, deși într-o măsură mai mică. Puteți atașa folia la rama ferestrei folosind bandă dublu adezivă și apoi o puteți fixa folosind un uscător de păr.
Există și un dezavantaj. Nu veți putea deschide ferestrele fără să rupeți sigiliul. Dar un pachet pentru a acoperi o casă de dimensiuni medii ar costa aproximativ 50 de lei, așa că ar putea fi refăcută din când în când.
Aceeași specialiști spun că un lot de folie de acest tip poate dura aproximativ doi sau trei ani, mai ales dacă ferestrele sunt mici. Alternativ, benzile de spumă autoadezivă pot ajuta la etanșarea oricăror spații din marginile ferestrelor.
Benzile de metal sau de plastic cu perii sau ștergătoare atașate costă ceva mai mult, dar vor dura mai mult ca urmare, potrivit specialiștii. Acestea pot fi folosite și ca elemente de excludere a curenților de aer în jurul balamalelor și a cadrelor ușilor.
Vezi și: Cum se montează centrala termică de apartament. Acum este momentul să începi procedurile
Dacă există o anumită zonă a casei care pur și simplu nu se încălzește, atunci este posibil să vă confruntați cu curenți de aer. Pentru a afla, încercați să țineți o lumânare la cea mai apropiată fereastră din acea zonă și urmăriți flacăra. Pâlpâie? Dacă da, este posibil ca ferestrele dvs. să aibă curenți de aer.
Curenții de aer sunt una dintre cele mai comune, și cele mai dăunătoare, cauze ale pierderilor de căldură în casă. Nu numai că sunt inconfortabile, dar sunt și inutil de costisitoare, irosind energie scumpă prin faptul că lasă căldura să iasă cu ușurință. În funcție de gravitate, ferestrele cu curenți de aer pot justifica o înlocuire imediată a ferestrelor, în special iarna. În caz contrar, pregătiți-vă pentru facturi care vor crește vertiginos.
Dacă pierderea de căldură prin ferestre este suficient de drastică pentru a necesita o înlocuire, probabil că doriți să investiți în geamuri duble. În timp ce ferestrele tradiționale conțin doar o singură foaie de sticlă, ferestrele cu geamuri duble sunt formate din două foi de sticlă separate de un spațiu de aer izolator. Acest spațiu de aer creează un strat suplimentar de izolație, împiedicând pierderile de căldură și permițând în același timp luminii solare să pătrundă în casă.
De obicei, ferestrele cu geamuri duble sunt mai scumpe decât cele cu un singur geam. Cu toate acestea, costurile inițiale de instalare sunt compensate de economiile care rezultă din reducerea consumului de energie.
Sperăm că sfaturile și trucurile prezentate mai sus sunt suficiente pentru a vă ajuta să vă rezolvați problema pierderilor de căldură în această iarnă. Dar, dacă problema persistă sau dacă ferestrele sunt deosebit de umede, poate doriți să luați în considerare înlocuirea lor înainte de prima ninsoare.
După cum am menționat, ferestrele cu geamuri duble sunt cea mai bună opțiune pentru reducerea pierderilor de căldură în casă, deoarece golurile lor de aer creează un strat suplimentar de izolație. Cu toate acestea, când vine vorba de izolație, o instalare de calitate este la fel de importantă ca și calitatea ferestrelor instalate.