06 dec. 2022 | 17:35

Recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii. Amenzi drastice pentru șoferii care nu respectă regulile

Diverse
Recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii. Amenzi drastice pentru șoferii care nu respectă regulile
Recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii

Probabil ați observat în trafic multe autoturisme care au montate folii pe geamuri. Unele au folii pe geamurile din spate, iar altele pe geamurile din față. Dacă nu știați până acum, foliile de protecție trebuie montate doar în service-uri autorizate de Registrul Auto Român, astfel riscați o amendă usturătoare. Așadar, toți șoferii ar trebui să ia aminte despre recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii.

Ce riști dacă pui folii neconforme

În ultimii ani, tot mai mulți conducători auto nu au ținut cont de recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii și au ales să-și pună folii neconforme pe geamurile din față sau spate.

Se știe că geamurile fumurii sunt extrem de utile atunci când soarele este puternic, iar foliile opresc lumina și reduc efectul de orbire aproape complet.

În vreme ce unii șoferi consideră că folosirea foliilor pe geamuri este un simplu moft, alții sunt de părere că acestea oferă cea mai mare protecție împotriva razelor UV. Pe de altă parte, există reguli clare în legislația rutieră în ceea ce privește montarea foliilor pe geamurile vehiculului.

Ar trebuie să știți că, în funcție de geamul pe care alegeți să le montați, aceste folii nu au dreptul să depășească un anumit grad de opacitate, tocmai pentru a nu afecta vizibilitatea la condus.

Cu toatea acestea, există mulți conducători auto care nu știu acest lucru sau preferă să nu țină cont de aceste reglementări.

S-a întâmplat de multe ori ca acești șoferi să fie opriți în trafic de polițiști și să le fie reținut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, pentru că au refuzat să-și dea jos foliile.

Cum se aplică corect foliile pe geamurile vehiculului

Indiferent dacă alegeți să păstrați o temperatură optimă în interiorul mașinii sau să îmbunătățiți aspectul estetic al autoturismului, trebuie să țineti cont de recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii.

Drept urmare, RAR (Registrul Auto Român) a făcut public un comunicat prin care erau vizate toate mașinile care au folii montate pe geamuri.

În primul rând trebuie menționat faptul că dacă nivelul de transparență al foliilor nu este cel corect, nu veți putea face ITP-ul vehiculului respectiv, iar în cel mai rău caz, riscați să vi se rețină numerele de înmatriculare.

Aplicarea foliilor pe geamuri se face doar în ateliere autorizate, care vor elibera certificatul de conformitate. Acest certificat indică tipul foliei, vehiculul și atelierul, dar și certificatul de garanție.

Citește și:  Cum îți poți recupera banii dacă ai trecut datele greșit pe rovinietă. Ce solicitare trebuie să faci imediat

Recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii

Totodată, foliile montate nu trebuie sa prezinte cute, rupturi sau zgârieturi care să afecteze vizibilitatea sau să deformeze optic imaginea. De asemenea, legea interzice foliile din plastic, indiferent de gradul acestora de transparență.

În al doilea rând, geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto trebuie să asigure o transparență de cel puțin 70%. Mulți șoferi nu știu că câmpul de vizibilitate principal al vehiculului este format din parbriz, geamurile laterale față și luneta.

În plus, pentru geamurile care nu fac parte din câmpul de vizibilitate principal nu exista impusă o limita a gradului minim de transparență.

Pe de altă parte, dacă acestea au o transparență modificată față de cea stabilită prin marcajul inițial de omologare, trebuie urmărit ca stratul aplicat ulterior să fie uniform.

Citește și: Cod rutier 2020. Ce amendă iei dacă ai folii pe geamurile din față sau parbriz

Șoferii riscă amenzi usturătoare pentru geamurile fumurii

O altă recomandare dată de RAR presupune că foliile pot fi montate pe toate geamurile mașinii, cu excepția parbrizului, dacă sunt respectate condițiile de montaj și dacă este asigurată transparența minimă.

Acestea fiind spuse, șoferii care sunt prinși cu folii neconforme riscă amenzi între 1.300 și 2.900 de lei, în funcție de gravitatea faptei. De asemenea, se reține și certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Citește și: Amenzi pentru aceste greşeli din trafic, nu mai poţi păcăli poliţiştii. Sute de camere video, amplasate pe şosele

PlaySport
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Stirile PROTV
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Romania TV
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Capital.ro
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
EVZ.ro
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
Adevarul
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
BZI.ro
Cât costă să petreci 1 Mai în complexul Andreei Esca! Vilele luxoase sunt în Valea Zânelor
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Noua cucerire a lui Arpad Paszkany rupe tăcerea. Antonela are planuri mari cu milionarul
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
Capital.ro
Care sunt alimentele alcaline și care sunt acide. Medic: ”Chiar dacă nu credeați, asta se întâmplă!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
A ÎNCEPUT RĂZBOIUL! Alertă la NIVEL MONDIAL
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro