04 iun. 2023 | 09:00

Ce nu este bine să faci de Rusalii. Lucrurile interzise, de ce nu trebuie să intri în vie

Social
Ce nu este bine să faci de Rusalii. Lucrurile interzise, de ce nu trebuie să intri în vie
Ce nu este bine să faci de Rusalii

Rusaliile se prăznuiesc, anul acesta, pe data de 4 iunie. Sărbătoarea se mai numește și Sfânta Treime sau Cincizecimea și este una dintre cele mai vechi sărbători religioase. Se prăznuiește întotdeauna la 50 de zile de la Paște, iar creștinii ortodocși țin cont de o serie de superstiții în această zi. Așadar, află ce nu este bine să faci de Rusalii, în materialul următor!

Ce semnifică Rusaliile

Rusaliile se sărbătoresc, an de an, la 50 de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos. Anul acesta, Paștele a picat pe data de 16 aprilie, drept urmare, românii vor sărbători Rusaliile pe 4 iunie. Această sărbătoare cu cruce roșie mai este cunoscută în popor drept Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli.

Dis de dimineață, în ziua de Rusalii, credincioșii merg pe câmp, alături de preoți, care săvârșesc sfeștania, sfințirea mică a apei. Recoltele de pe câmp sunt apoi udate cu agheasmă, pentru a fi roditoare tot anul.

Citește și: Când este Înălțarea în 2023. Pe ce dată pică

Ce nu este bine să faci de Rusalii – lucruri interzise

Există anumite zone din România în care Sărbătoarea Cincizecimii se celebrează timp de șapte zile, de exemplu în Muntenia. În celelalte regiuni, precum Moldova și Transilvania, Rusaliile se sărbătoresc trei zile.

În ziua de Rusalii, românii sunt precauți și respectă anumite superstiții, pentru a le merge bine tot restul anului. Conform tradițiilor creștine, nu este bine să faceți treburi casnice, cum ar fi să spălați rufe sau să faceți curățenie. În caz contrar, veți afla puterea Ielelor, dacă nu cinstiți și prețuiți așa cum se cuvine ziua de Rusalii.

Totodată, pe 4 iunie, nu este bine să mergeți la câmp pentru a face munci, pentru că se spune că Ielele vă pot prinde și pedepsi. Tot de Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă fântâni sau păduri, pentru că vă puteți întâlni cu spiritele rele.

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii obișnuiau să poarte la ei frunze de tei sau de nuc, pe care le sfințeau la biserică. De Rusalii, cei care nu ungeau ușile caselor cu usturoi, nu erau feriți de ghinioane.

Nu ai voie să dormi sub cerul liber

De asemenea, de la Rusalii, nu este voie să mai culegeți ierburi de leac timp de 9 săptămâni.

Nu în ultimul rând, odată cu sărbătoarea Rusaliilor, nu este bine să dormiți afară sub cerul liber, fiindcă riscați să fiți bântuiți de spirite rele. Conform tradiției, Ielele iau mințile celui care a dormit și le-a spionat în timpul dansului lor.

Citește și: Câte zile libere vor avea românii în mai 2023

Rugăciunea pe care trebuie neapărat să o rostești de Rusalii

Preoții susțin că ziua de Rusalii trebuie marcată cu rugăciuni, una numită „Împăratul ceresc“, iar alta închinată lui Iisus Hristos. În ziua Cincizecimii, creștinii se roagă pentru ajutor, ghidare și iertarea păcatelor, dar și pentru a avea forță și pentru împliniri în viață.

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.

Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie. Amin”.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Capital.ro
"Aşa ai un ban în plus în buzunar. Îţi scoţi chiar şi de două ori banii" | Investiţia care devine tot mai profitabilă pentru români
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro