21 apr. 2023 | 19:54

Când este Înălțarea în 2023. Pe ce dată pică

Diverse
Când este Înălțarea în 2023. Pe ce dată pică
Când este Înălțarea în 2023. Pe ce dată pică

Când este Înălțarea în 2023? Această sărbătoare mai poartă și numele de Ispas sau Înălțarea Domnului. Este una dintre cele mai importante sărbători creștine și are loc la puțin timp după sărbătorile Pascale.

Când este Înălțarea în 2023?

Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paști, iar anul acesta va pica pe data de 25 mai. Cu toate acestea, nu a fost sărbătorită mereu la această dată.

În trecut, în primele secole de creștinism, Ispasul a fost sărbători de Rusalii, la 50 de zile după Paște, odată cu Pogorârea Duhului Sfânt. Înălțarea Domnului a început să fie prăznuită la 40 de zile după Paște abia spre sfârșitul secolului al IV-lea, atunci când s-a hotărât să fie separată de Rusalii.

Prin Înălțarea lui Iisus Hristos la cer se încheie activitatea Sa de răscumpărare a neamului omenesc din robia morții și a păcatului. Chiar dacă Înălțarea nu este sărbătorită în fiecare an la aceeași dată, deoarece depinde de ziua în care pică Paștele, Înălțarea Domnului are loc în fiecare an în aceeași zi a săptămânii, adică joia.

Citește și: Tradiții și superstiții de Înălțarea Domnului 2022. Ce să pui la fereastră ca să te ferești de rele

În această zi sfântă se spune că Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce își binecuvânta ucenicii și s-a așezat de-a dreapta Tatălui. Este una dintre cele mai importante sărbători din luna mai și respectată cu strictețe de toți creștinii.

Ce nu ai voie să faci de Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului este o sărbătoarea marcată în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie. Este încărcată de tradiții și obiceiuri,  unele foarte stricte. În această zi nu se spală și nici nu se fac treburi în gospodărie, iar cei care vor face aceste lucruri, vor avea parte de ghinion tot anul.

În ziua de Înălțare este interzis să te cerți cu cei apropiați ție sau cu alți oameni. Nu este bine să vorbești urât, să bârfești, să jignești sau să faci reproșuri. Totodată, este ziua în care toți credincioșii merg la biserică pentru a se ruga pentru sufletele celor trecuți în neființă.

Citește și: Păcatul pe care mulți oameni îl fac zilnic. Nici nu își dau seama de greșeală

Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Înălțarea Domnului

Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Parteneri
În ce stare se află Florin Piersic, după ultima operație. Actorul și-a petrecut Paștele în spital, iar medicii au făcut noi declarații
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Capital.ro
Carmen Brumă, adevărul despre grăsimea abdominală: "Foarte mulți fac acest lucru"
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
SEMNUL primit de Becali de la DUMNEZEU. Ce a PĂȚIT înainte de PAȘTE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro