Ce nu ai voie să transporți cu liftul, de fapt. Amenzi pentru românii care încalcă regulile în blocuri

de: Ștefan R. Apostol
02 04. 2023

Fiecare ansamblu de locuințe, mai mare de cinci etaje, este prevazut cu cel puțin un lift, existând situații în care o scară de bloc are două lifturi de persoane și chiar unul de marfă. Dar, indiferent desrpe ce lifturi ar fi vorba, există reguli clare care spun ce nu ai voie să transporți cu liftul, de fapt, iar încălcarea acestor norme pot aduce amenzi pentru românii care încalcă regulile în blocuri.

Liftul nostru de zi cu zi, o inveție necesară

Cel care s-a gândit la conceptul de lifturi a fost un geniu. Viața modernă în clădiri înalte cu etaje nesfârșite ar fi fost consumatoare de timp și obositoare fără lifturi. Asta dacă nu cumva ești o persoană preocupată de sănătate care le evită intenționat pentru a merge pe scări.

Cu ceva care a devenit parte integrantă din viața noastră de zi cu zi, v-ați putea gândi de ce avem nevoie de instrucțiuni de utilizare a liftului de apartament? Ei bine, durata de viață estimată a unui ascensor este de 15 ani, ceea ce reprezintă o perioadă lungă de timp.

Orice mașină va trece prin uzură regulată în acești ani și va necesita o utilizare adecvată pentru a o face să dureze mult timp. De asemenea, neglijarea acestor orientări poate duce adesea la accidente. Dar asta nu înseamnă că trebuie folosit negliejnt, fără a fi interesați de cum ar trebui să folosim un lift, mai ales că vorbim de câteva zeci, poate sute de persoane care au nevoie la rândul lor de liftul din blocul în care locuim.

Așadar, iată câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci cu adevărat într-un lift și, foarte important, ce nu ai voie să transporți cu liftul, de fapt.

Vezi și: Motivul pentru care multe hoteluri sau clădiri nu au etajul 13. De asta nu îl vezi niciodată pe panoul liftului

Vezi ce nu ai voie să transporți cu liftul

Liftul dintr-un ansamlu de locuințe deservește pe toată lumea, iar asta ar trebui să fie principala ideea atunci când decidem să folosim un lift. Pe lângă regulile de bun simț, există și cele instituite într-un cadru legal, care explică clar ce avem și ce nu avem voie să facem într-un lift, și, așa cum spuneam, extrem de important, ce nu ai voie să transporți cu liftul, de fapt.

Așa cum scriam recent, legislația în vigoare explică clar faptul că un locatar nu are voie să care cu liftul resturile de moloz și alte murdării adunate după reamanajarea unui apartament, asta însemnând că acei saci va trebui să-i ducem pe scări, sau în limita a unui sac sau mai mulți, dar până la 30 de kilograme, putând fi transportați cu liftul.

Dacă vorbim de ceea ce nu ai voie să transporți cu liftul, mai trebuie menționat că nu avem voie să transportăm obiecte periculosae, precizarea fiind legată de acele obiecte inflamabile, sau substanțe toxice, și chiar cele cu risc ridicat pentru siguranța noastră și a liftului.

Se interzice chiar transportarea animalelor de companie

În anumite cazuri, administrațiile de locatari ale unor blocuri interzic chiar transportarea animalelor de companie cu lftul, sau chiar a alimentelor cu un pronunțat miros greu sau obiecte care ar putea avea un miros, să zicem, dubios.

În cazul în care nu există un lift de marfă, așa cum spuneam la început, ceea ce nu ai voie să transporți cu liftul este și mobilierul greu, sau obiectele voluminoase care ar putea periclita siguranța liftului, având în vedere că au o limită clară de greutate.

Vezi și: Amendă pentru românii care stau la bloc. Ce nu au voie să facă pe casa scării, legea spune clar. Mulţi habar nu au

Rezumat la ceea ce nu ai voie să transporți cu liftul

Ca și concluzie, este clar că, în mod normal, toate aceste lucruri grele și care pot periclita siguranța unui lift nu au ce căuta în el. În cazul în care acesta se defectează, costurile de reparație sunt susținute de toți membrii asociației de locatari din bloc, iar nimeni nu este obligat să plătească pentru greșelile celuilalt. În concluzie, îți recapitulăm lista cu ceea ce nu ai voie să transporți cu liftul, și ar trebui să ții cont de aceste aspecte:

  • Nu depăși sarcina maximă admisă și numărul maxim admis de persoane.
  • Nu lăsa copiii sub 14 ani să folosească ascensorul neînsoțiți.
  • Nu urca în lift cu animale de companie decât dacă le cari în cuști speciale sau în brațe.
  • Nu folosi liftul în alt scop decât transportul de persoane și de bagaje ușoare.
  • Nu transporta cu liftul mobilier masiv, frigidere, mașini de spălat sau alte obiecte voluminoase fără să înștiințezi asociația de locatari.
  • Nu transporta cu liftul saci cu moloz, materiale de construcții sau deșeuri rezultate din lucrări de reamenajare în apartament ori din demolări.
  • Nu ai voie să cari cu liftul substanțe inflamabile, explozibile sau toxice.
  • Nu fuma și nu mânca în lift.
  • Nu sări în lift, mai ales în timpul deplasării acestuia.
  • Nu brusca comenzile liftului
  • Nu distruge finisajele, componentele sau casa ascensorului.
  • Nu deschide forțat ușile liftului din interior/din exterior dacă acesta se oprește în mers, decât sub supravegherea unui specialist.

 

Acum că ai aflat aceste lucruri, poate te vei gândi serios înainte de a decide să cari cu liftul orice obiect care se regăsește în lista de mai sus. Nimeni nu este obligat să plătească pentru greșelile tale! Așa că, mare atenție, poți fi chiar și amendat, în unele cazuri.