Deși nu ar trebui să se întâmple constant, dar din când în când, din varii motive, ne mutăm dintr-un imobil situat la bloc într-un altul, poate că e mai aproape de centrul orașului, mai aproape de școala celui mic, sau doar că așa ne-am dorit. Un astfel de demers necesită mult efort, bani și, cel mai important, un mod practic de a urca mobila, mai ales dacă stai la etajele superioare, iar cea mai bună modalitate este cu liftul. Dar, deși este acceptată această idee, un alt aspect al mutatului sau al curățeniei dintr-un apartament nu mai este acceptat și, în consecință, legea poate da o amendă de 400 de lei pentru românii care stau la bloc.
Atunci când fie te muți și ești nevoit să faci curățenie generală, sau doar vrei să-ți reîmprospătezi casa, cel mai mult ai de furcă cu ce rămâne după, în general praful, mizeria, molozul de pe pereți și celelalte resturi.
Dacă în cazul mobilei se mai acceptă ideea de a folosi lifturile din ansamblurile de locuințe, în unele cazuri există chiar lifturi dedicate pentru acest lucru, când vine vorba de transportatul mizeriei lăsate de reamenajarea interioară a apartamentelor, lucrurile stau cu totul altfel.
Conform noilor reglementări, indiferent că ești proprietar sau doar chiriaș într-un bloc, nu mai ai dreptul de a duce la ghena de gunoi din spatele blocului tot molozul și toată mizeria din casă, după renovare, folosind liftul blocului în care locuiești.
Acest aspect intră acum sub incidența legii, iar dacă ești și reclamat de vecini, există riscul să nu ieși basma-curată din situația asta. Conform noilor reglementări, se poate administra o amendă de 400 de lei pentru românii care stau la bloc și decid să ducă cu liftul grămezile de moloz și mizerii lăsate în urma unor reamenajări interioare.
Așa cum spuneam, în cazul în care duceți sacii cu moloz la ghena din spatele blocului cu liftul, într-adevăr, puteți primi o amendă de 400 de lei, dar există totuși o portiță, și am putea spune că este una de bun simț, având în vedere că lifturile, în general, sunt construite pentru transportul între etaje a persoanelor și nu a sacilor grei, de peste 30 de kilograme, de exemplu.
„Portița” de care pomeneam face referire exact la cantitatea de saci pe care i-ați căra cu liftul de la etajele superioare, în condițiile în care serviciile de salubrizare, chiar dacă ar dori, nu au voie să facă asta. Așadar, dacă vă limitați la un număr de saci care să nu depășească greutatea maximă de 30 de kilograme cu totul, administratorii blocurilor nu ar avea de ce să vă reclame la Poliție și, ulterior, să primiți și o amendă de 400 de lei.
Până la urmă, dacă ne gândim, ține de bunul-simț al fiecăruia să se folosească civilizat și în mod corespunzător de liftul pentru care tot locatarii scării vor plăti dacă acesta se va strica. Așa că, mare atenție ce faci, altfel riști o amendă de 400 de lei.