16 aug. 2022 | 21:15

De ce sunt oglinzi în toate lifturile construite. Motivul este neașteptat

Utile
De ce sunt oglinzi în toate lifturile construite. Motivul este neașteptat
De ce toate lifturile au oglinzi?

Majoritatea oamenilor folosesc liftul în special dacă urcă la etajele de sus. În timpul acesta, alte persoane se tem de asta și preferă să urce pe scări. Cu siguranță puțini s-au întrebat care este motivul pentru care toate au oglinzi pe o parte. De fapt, nu există niciun lift care să nu aibă o oglindă. Indiferent de dimensiunea sau forma ei, aceasta trebuie să fie în interior. Care este motivul pentru care au fost create astfel? Puțini s-ar fi gândit la asta.

De ce există oglinzi în lifturi: care este motivul?

Liftul este folosit zilnic de majoritatea persoanelor, dar puține s-ar fi gândit la asta. Indiferent de tipul sau mărimea sa in interior, aceasta este nelipsită. Multe dintre ascensoarele pe care le folosim au montate un astfel de obiect, mai cu seamă de când au început să devină foarte populare.

Primele lifturi din istorie urcau foarte încet, iar mulți din cei care le foloseau erau deranjați că stau foarte mult timp închiși în spațiul strâmt până să ajungă la spațiul dorit.

Constructorii au observat în timpul unui experiment că persoanele au devenit preocupate de aspectul fizic și de imaginea lor în timp ce liftul se mișca la fel de lent, dar ei nu mai simțeau asta. Mai mult decât atât, un alt motiv este că oglinzile vin și în sprijinul celor care suferă de claustrofobie. Ele creează iluzia de lărgire a spațiului respectiv.

Istorie: cum arăta primul lift?

Încă din anul 236 Î. Hr. apar primele descrieri legate de acest aparat. Invenția aparține unui matematician grec. Multe din construcțiile vechi din Egipt au fost construite cu ajutorul unor lifturi cu greutăți. El era cunoscut drept un ,,scaun de zbor” în timpul domniei Regelui Ludovic al XV-lea.

Acesta îi permitea suveranului să ajungă la etajele superioare ale Palatului de la Versailles. Din păcate, frânghiile se rupeau destul de des. În anul 1852, Elisha Graves Otis inventa o siguranță care ajuta transportul pe verticală. Primul lift comercial aparținea companiei Otis. Acesta era instalat într-un magazin universal cu 5 etaje din New York. Cel mai periculos lift a fost numit Paternoster (Tatăl nostru).

Mai exact, este un ascensor format dintr-un compartiment care este într-o continuă mișcare. El poate fi un coșmar pentru oamenii care au rău de mișcare. Primul model a fost pus în funcțiune în anul 1884, în Marea Britanie. În zilele noastre, acesta este interzis din cauza riscului de accidentare. Lifturile din noua generație sunt totuși foarte sigure.

Parteneri
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului copil al său
Redactia.ro
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena
Click.ro
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație estetică la față! 'Arată cu mult mai tânăr!' Ce spun medicii esteticieni
Unica.ro
The Rose recunoaște! I-a făcut viața coșmar lui Anghel Damian
EVZ.ro
Andrei Rotaru de la Insula iubirii, imagine romantică alături de Cristina. Dovada că foștii concurenți se înțeleg din ce în ce mai bine după ultima împăcare
Spynews
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
CADOU 600 de lei pentru români! BANII INTRĂ PE CARD
Mediaflux
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ana Bodea revine pe micile ecrane în cel mai nou serial original semnat Ruxandra Ion – Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro