Motivul pentru care multe hoteluri sau clădiri nu au etajul 13. Nu știm dacă ai observat sau nu, însă 85% dintre panourile de comandă din lifturi nu prezintă etajul 13. De cele mai multe ori, după etajul 12 urmează „12 B”, apoi 14. Mai există și varianta ca etajele să fie numerotate de la 12 direct la 14, sărind peste etajul 13. Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestui secret?
Când ai mers în vacanță sau într-o călătorie în care a fost nevoie să te cazezi la un hotel, ai observat că etajul 13 nu există? Majoritatea hotelurilor și a clădirilor înalte nu prezintă niciun etaj cu acest număr. Motivul s-ar putea să te surprindă. Etajul 13 nu există din cauză că este asociat cu superstițiile legate de ghinion.
Pare incredibil, nu-i așa? Este adevărat. La baza deciziei potrivit cărora în clădirile înalte sau în hoteluri nu există etajul 13 stă fobia pe care unele persoane au dezvoltat-o față de acest număr. Încă din Evul Mediu, 13 a reprezentat un număr asociat cu ghinion. Nu puțini sunt oamenii care cred cu tărie în această superstiție.
Unii au dezvoltat chiar și o teamă irațională, dusă la extrem, față de numărul 13. La vederea acestuia, persoanele cu pricina se pot confrunta cu greață, amețeli, dificultăți de respirație, vărsături și chiar tahicardie, spun specialiștii. Sentimentul de teamă ilogică față de numărul 13 poartă și o denumire științifică – „triscaidekaphobia”.
Pentru a evita astfel de cazuri, experții au decis să numeroteze diferit etajele unei clădiri. Astfel, etajul 13 a fost numerotat fie cu „12 B”, fie pur și simplu s-a făcut trecerea de la etajul 12 la etajul 14.
Știm că s-ar putea să ți se pară o idee frivolă. Însă, coincidență sau nu, un sondaj Gallup, realizat în anul 2007, arată că un procent de 13% dintre oameni nu s-ar simți confortabil dacă ar trebui să locuiască sau să se cazeze la etajul 13. Prin urmare, singura soluție percepută de specialiști a fost renumerotarea etajelor clădirilor.
În Statele Unite, trecerea de la etajul 12 la etajul 14 se face prin intermediul etajului „12 B”. Majoritatea clădirilor din New York prezintă un astfel de sistem de numerotare, pentru a evita situațiile stânjenitoare. Același lucru se aplică și în cazul lifturilor.
Unele persoane se tem chiar și de zilele de vineri numerotate cu 13 în calendar. În Statele Unite, de exemplu, o mulțime de oameni aleg să nu iasă din locuință în ziua de vineri-13. Motivul? Niciunul altul decât asocierea cu ghinion și blesteme.